Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

De zomer komt terug en daarmee ook de droogte Bommelerwaard

Geschreven: 09-08-2023
De zomer komt terug en daarmee ook de droogte Bommelerwaard

Na regen komt zonneschijn. Deze week keert de zomer terug met zon en daarmee ook het droge weer. Na de vele neerslag voert Waterschap Rivierenland nog wel water af, maar houdt op tijd water vast voor de drogere weken. 'De rivieren stijgen nog licht, maar daarna zal een langzame daling inzetten.' Water is dus altijd in beweging.

De afgelopen week kende lokale piekbuien van 60mm op een dag. De vele regen en de stijgende rivierwaterstanden maken dat het rivierengebied nat is. 'Het teveel aan water voeren we af. Dankzij het tijdig maaien van kwetsbare delen lukte het om wateroverlast te vermijden. Op de meeste plekken zakken de sloten nu naar waterstanden op of net boven zomerpeil. Op de hoger gelegen oeverwallen voeren we alweer wat water aan.'

Weer en rivier
Deze week slaat het weer om: na dinsdag valt er amper nog regen en keert de zomer terug met normale temperaturen van 25 ⁰C. Zon en wolken wisselen elkaar af, neerslag wordt de komende weken nauwelijks verwacht. De waterstand op de Rijn bij Lobith stijgt net boven de NAP + 9,0 m en zakt na het weekend weer langzaam. Het debiet in de Maas bij meetpunt St. Pieter piekte kort boven 300 m³/s en zal zakken naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Peilbeheersing
De vele regen zorgde voor volle sloten, die nu weer zakken. 'Zodra we de normale zomerpeilen naderen, stoppen we met afvoeren en houden we water vast voor de droge periode die volgt.' Door neerslag en hogere rivieren is vrijwel overal de grondwaterstand gestegen naar normale waarden voor de zomer of iets daar boven. Gezien de weersverwachtingen zal de vraag in de fruitsector niet groot zijn, want beregening tegen zon en hitte is niet aan de orde. Bovendien is de oogst aanstaande.' Aldus het waterschap.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
De Capreton oogst succes met concept BAM-akkers

BOMMELERWAARD - Natuurvereniging de Capreton en Collectief Rivierenland zijn samen samen met agrarische leden gestart met het inzaaien van zogenaamd "Biodivers Akker Mozaïek" (BAM) akkers. 

Op deze akkers worden, naast luzerne/klaver en kruidenstroken, rustgewassen geteeld in ...

Het is weer aanschuiven bij De Grote Aak

ZALTBOMMEL - Buurthuis De Grote Aak organiseert dinsdag (30-7) weer het maandelijkse “Aanschuifdiner”. Een bekend evenement dat altijd veel mensen trekt. 

Niet zo gek, want alle deelnemers zitten aan grote tafels, halen herinneringen op met bekenden, bespreken de laatst...

Ohme adviseert laadpaal dynamische tarief integratie klaar te zijn toekomst

ARNHEM - Iedereen die op zoek is naar een nieuwe lader voor EV’s, moet ervoor zorgen dat deze volledig compatibel is met dynamische elektriciteitstarieven, waarschuwt Ohme.

Nu energiebedrijven in de toekomst steeds meer flexibele energietarieven willen aanbieden, zullen lader...