Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

De zomer komt terug en daarmee ook de droogte Bommelerwaard

Geschreven: 09-08-2023
De zomer komt terug en daarmee ook de droogte Bommelerwaard

Na regen komt zonneschijn. Deze week keert de zomer terug met zon en daarmee ook het droge weer. Na de vele neerslag voert Waterschap Rivierenland nog wel water af, maar houdt op tijd water vast voor de drogere weken. 'De rivieren stijgen nog licht, maar daarna zal een langzame daling inzetten.' Water is dus altijd in beweging.

De afgelopen week kende lokale piekbuien van 60mm op een dag. De vele regen en de stijgende rivierwaterstanden maken dat het rivierengebied nat is. 'Het teveel aan water voeren we af. Dankzij het tijdig maaien van kwetsbare delen lukte het om wateroverlast te vermijden. Op de meeste plekken zakken de sloten nu naar waterstanden op of net boven zomerpeil. Op de hoger gelegen oeverwallen voeren we alweer wat water aan.'

Weer en rivier
Deze week slaat het weer om: na dinsdag valt er amper nog regen en keert de zomer terug met normale temperaturen van 25 ⁰C. Zon en wolken wisselen elkaar af, neerslag wordt de komende weken nauwelijks verwacht. De waterstand op de Rijn bij Lobith stijgt net boven de NAP + 9,0 m en zakt na het weekend weer langzaam. Het debiet in de Maas bij meetpunt St. Pieter piekte kort boven 300 m³/s en zal zakken naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Peilbeheersing
De vele regen zorgde voor volle sloten, die nu weer zakken. 'Zodra we de normale zomerpeilen naderen, stoppen we met afvoeren en houden we water vast voor de droge periode die volgt.' Door neerslag en hogere rivieren is vrijwel overal de grondwaterstand gestegen naar normale waarden voor de zomer of iets daar boven. Gezien de weersverwachtingen zal de vraag in de fruitsector niet groot zijn, want beregening tegen zon en hitte is niet aan de orde. Bovendien is de oogst aanstaande.' Aldus het waterschap.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Grote veiligheidscontrole Zaltbommel levert 44.000 euro op en meer

ZALTBOMMEL - Donderdag (18-4) vond in Zaltbommel een grootschalige integrale veiligheidscontrole plaats. Met deze actie wil de overheid de veiligheid vergroten en criminele activiteiten voorkomen. Tien partijen sloegen er de handen voor ineen.

Politie, Afvalverwijdering Rivierenland (AV...

Beleeftuin Zorgcentrum ’t Slot Dierenbeweegpad Gameren feestelijk geopend

GAMEREN - Woensdag (17-4) opende Zorgcentrum ’t Slot in Gameren de prachtig aangelegde Beleeftuin op feestelijk wijze. De tuin is onderdeel van het nieuwe Gamerse dierenbeweegpad dat met medewerking van Welzijn Bommelerwaard van start ging.

De tuin is speciaal aangelegd voor de be...

Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...