Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Lezing over de mozaïeken van Ravenna in de Sint-Jan

Geschreven: 07-03-2024
Lezing over de mozaïeken van Ravenna in de Sint-Jan

WAALWIJK - Op zondag 10 maart om 14:30 uur zal Jana Waarts een boeiende lezing verzorgen in de Sint Jan in Waalwijk over de wereldberoemde byzantijnse mozaïeken van de Italiaanse stad Ravenna. Een lezing die goed aansluit bij het neo-byzantijnse karakter van de Waalwijkse koepelkerk. Een aanrader om bij aanwezig te zijn, er valt veel te beluisteren, genieten én ook te zien: er wordt op het grote scherm veel beeldmateriaal getoond.

Lezing

Deze lezing gaat over de schatkamer van vroegchristelijke en byzantijnse kunst: Ravenna. De schitterende monumenten van mozaïekkunst dankt de Italiaanse stad Ravenna aan een uitzonderlijke bloeiperiode in de 5e en 6e eeuw. Ravenna werd de hoofdstad van het Romeinse rijk, met de haven als venster naar de rest van de wereld. Na de val van het rijk bleef de stad bloeien. Na 493 heerste koning Theodorik vanuit de stad over een groot deel van Italië, net als de Byzantijnse keizer Justinianus na 540. Beiden verfraaiden de stad met kerken en religieuze monumenten, die werden versierd met mozaïeken. Het zal duidelijk worden dat de vroegchristelijke beeldtaal aanvankelijk sterk leunde op voorbeelden uit de Klassieke Oudheid en dat veel bekende christelijke thema’s in de beeldende kunst hier voor het eerst zijn uitgebeeld. De gouden schemer van de prachtige mozaïeken in de gebouwen uit deze tijd blijven na vele eeuwen nog steeds fascineren en imponeren. In deze lezing zult u meegenomen worden in de fascinerende wereld van deze schitterende mozaïeken en hun achtergronden.

Over de spreker

Jana Waarts heeft een multidisciplinaire achtergrond vanuit de studies Cultuurwetenschappen en Kunstgeschiedenis. Zij heeft eigen cursussen kunst en cultuur ontwikkeld en geeft tevens les en lezingen bij diverse instellingen; HOVO, Het Pieck, Etadoro en diverse musea. In de cursussen kunst- en cultuur komen vele kunstdisciplines (beeldende kunst, architectuur, muziek, dans en theater/drama) aan de orde.

Iedereen welkom

Iedereen is zondag 10 maart van harte welkom bij deze lezing in de Sint Jan. De entree is zoals altijd gratis bij de culturele activiteiten van de Vrienden van Sint Jan de Doper. De lezing start om 14.30 uur en de deuren staan vanaf 14.00 uur voor u open. In de pauze is er gelegenheid een kop koffie of thee te drinken. Na afloop wordt gevraagd om een vrije gift die bedoeld is om de kosten van de organisatie van deze activiteit te kunnen betalen.

Rivierenland Radio is in Waalwijk te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...

Antoine Walraven voorgedragen als nieuwe burgemeester

MAASDRIEL - Antoine Walraven wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe burgemeester van de gemeente Maasdriel. De gemeenteraad besloot dat donderdagavond (18-4) in een extra raadsvergadering.

Bart de Leeuw, voorzitter vertrouwenscommissie, laat weten: “Zijn persoonlijkheid...

Grootschalige controle Plataanplein Drunen

DRUNEN - Het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) heeft op donderdag 18 april controles uitgevoerd bij bedrijven, woningen en garageboxen aan het Plataanplein in Drunen. Er zijn meerdere overtredingen waargenomen. Denk aan fraude met een gasaansluiting, verkoop van illegale sigaretten en (sh...