Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Het Requiem van Fauré in Brummen

Geschreven: 10-04-2024
Het Requiem van Fauré in Brummen

BRUMMEN - Op vrijdag 3 mei geeft Toonkunst Zutphen en Omstreken een concert in de Pancratiuskerk in Brummen. Onder leiding van dirigent Marc Buijs voert het koor het Requiem van Gabriel Fauré uit, voorafgegaan door twee kortere stukken van deze Franse componist: Cantique de Jean Racine en Pavane.

Een eerbetoon aan Gabriel Fauré

“Gabriel Fauré overleed in 1924. Honderd jaar geleden en dus een gedenkwaardig feit, voor ons aanleiding om een concert aan hem te wijden”, zegt Klaas Wieringa, bestuursvoorzitter van Toonkunst Zutphen en Omstreken. Het koor dat zelf in 2024 zijn 150-jarig bestaan viert, treedt voor het eerst op in de Pancratiuskerk. In deze kerk worden geregeld concerten gegeven en er is een goede akoestiek. “Reden voor Toonkunst Zutphen om hier graag te gaan zingen”, aldus Klaas Wieringa, zelf overigens inwoner van de gemeente Brummen.

“Een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust”

Fauré componeerde het Requiem tussen 1887 en 1890; dit is zijn bekendste langere werk. Hij zei hierover: "Alles wat ik kon opbrengen op religieus gebied heb ik in het Requiem gestopt; wat bovendien het stuk domineert van begin tot eind is een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust”. Dit stuk is oorspronkelijk geschreven voor koor en orkest, maar deze keer wordt Toonkunst Zutphen begeleid door organist Wim Roelfsema. De solopartijen worden uitgevoerd door sopraan Anke ter Riet en bariton Hans Scholing.

Aan het Requiem gaan twee kortere stukken vooraf. Het eerste is Cantique de Jean Racine voor koor en orgel uit 1864, waarmee toen negentienjarige Fauré de eerste prijs won in de compositiewedstrijd. Daarna speelt Wim Roelfsema Pavane (1887). Dit orkestwerk heeft hij zelf omgezet naar een versie voor orgel.

Het concert begint om 20.15 uur (inloop vanaf 19.45). Kaarten vanaf 10 ; zijn te koop op de website www.toonkunstzutphen.nl.

Rivierenland Radio is in Brummen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...