Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Deze zomer: Expo Kleed je goed! én Barbie-tentoonstelling bij De Elzenhoek

Geschreven: 01-07-2024
Deze zomer: Expo Kleed je goed! én Barbie-tentoonstelling bij De Elzenhoek

OSS - Deze zomer kun je de expo Kleed je goed! én de Barbie-tentoonstelling ‘De nieuwe kleren van de koningin’ van kunstenares Angelique Schipper bezoeken bij natuurcentrum en stadsboerderij de Elzenhoek. Twee tentoonstellingen in één dus!
Op een speelse manier kun je alles over het thema kleding en duurzaamheid ontdekken. Welke duurzame keuzes kun je maken als het over je kleding gaat én hoe je kleding maakt van afval. Kleed je goed! en de Barbie-tentoonstelling kun je vanaf 13 juli tot en met 1 september elke dag gratis bezoeken van 10.00u-17.00u.  Op woensdag 17 juli om 11.45u opent klimaatburgemeester Max Smits de exposities tijdens Zomer vol Feest!

Kleed je goed!

Bijna iedereen vindt het leuk om nieuwe kleren te kopen, maar het is goed om daar eerst over na te denken. De kledingindustrie is namelijk één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Om één spijkerbroek te maken is bijvoorbeeld wel 7000 liter schoon water nodig. Veel nieuwe kleding wordt van synthetische (niet natuurlijke) stoffen gemaakt. Ook dat is niet zo verstandig: dat zorgt namelijk dat er veel microplastics in het milieu terechtkomen (plastic soep!).

Er wordt sowieso veel te veel kleding gemaakt. Schipladingen vol (bijna) nooit gedragen kleren eindigen vaak op een kledingberg in een arm land.

In de expo Kleed je goed! ontdek je welke goede keuzes je kan maken als het om kleding gaat.
Met allerlei opdrachten over soorten materialen, kleding wassen, maken en labels checken, leer je  alles over de huidige textielindustrie. En wat je zelf kunt doen om je ‘goed’ te kleden, zoals minder kleding kopen en zo lang mogelijk gebruiken wat je al hebt.
 

Barbies aangekleed met afval: stof tot nadenken!

Het eerste sprookje van kunstenares Angelique Schipper uit haar Sprookjesboek met 14 duurzame sprookjes is een heuse tentoonstelling geworden: ‘De nieuwe kleren van de koningin’.
De Industriële Revolutie begon eind 18e eeuw met de kledingindustrie, omdat er te weinig kleding was. Nu is er teveel kleding dat zelfs als afval in de woestijn belandt. En er is nog veel meer afval. Angelique kleedde de eerste Barbie aan met de stof van een kapotte paraplu. De reacties waren zo positief dat Angelique aan de gang is gegaan met het maken van een hele collectie van barbies aangekleed met afval. Die kun je in deze tentoonstelling bewonderen: van wikkels om paaseitjes, papieren handdoekjes, snoepzakjes tot schuursponsjes.

Stof tot nadenken! Zie jij waar het van gemaakt is? Wat gebeurt er met dat afval als we het weggooien? 

Workshop Barbie- of Kenkleding ontwerpen van afval
Op woensdag 17 juli, 31 juli en 14 augustus kunnen kinderen op De Elzenhoek van 12.00u-16.00u daarnaast mee doen met een doorlopende workshop waar ze onder begeleiding van Angelique Schipper zelf Barbie en Ken kunnen aankleden met afval. Neem je je eigen Barbie of Actionman mee? Dan kun je die mooi aangekleed mee naar huis nemen.

Rivierenland Radio is in Oss te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
 


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...