Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Berkelruïne open tijdens Berkel-Hanzefestival Zutphen

Geschreven: 21-08-2023
Berkelruïne open tijdens Berkel-Hanzefestival Zutphen

De Berkelruïne is aanstaande zondag 27 augustus open tussen 11.00 en 17.00 uur, tegelijk met het Berkel-Hanzefestival. De toegang is gratis.

Sinds april is de Berkelruïne tijdens elke koopzondag te beklimmen. Zo ook aankomende zondag. En dan verwachten het Erfgoedcentrum Zutphen en de monumentengidsen van ’t Gilde extra drukte, omdat de fluisterbootschippers dan het Berkel-Hanzefestival vieren bij hun aanlegsteiger aan de voet van de Berkelruïne. De gidsen staan al vanaf 11.00 uur klaar om bezoekers de eeuwenoude poort te laten beklimmen.

Al bijna 700 jaar geleden, in 1325, startte de bouw van de poort. Door de eeuwen is die gewijzigd en gerestaureerd; eerste werden de houten schuifdeuren vervangen door smeedijzeren valhekken en in de vijftiende eeuw is een poortwachtershuisje toegevoegd. De laatste restauratie was tussen 2010 en 2012. Toen is de ruïne teruggebracht in de staat van eind negentiende eeuw (1888-1890).

De gidsen laten bezoekers graag de oude details zien. Ze kunnen veel vertellen over de periodes van verval en herstel, ze weten waarom de muur zo scheef staat en waarom een van de poorten half dichtgemetseld is. En het is bijzonder om de stad vanaf deze poort te bekijken; je kunt hiervandaan alle torens van de stad zien én de festiviteiten van het Berkel-Hanze Festival.

Meer monumenten open

Het Erfgoedcentrum Zutphen (Gemeente Zutphen) wil het erfgoed graag toegankelijk maken voor publiek. Niet alleen de Berkelruïne, ook de Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn zondagmiddag geopend. Deze monumenten kunnen elke donderdag tot en met zondag van 13.00 en 17.00 uur gratis worden bezocht. de Sint-Janskerk elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Ook die locaties worden bemenst door de monumentengidsen van ’t Gilde.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Jongerenwerk Maasdriel krijgt impuls dankzij D66 en GroenLinks Maasdriel

Het jongerenwerk in Maasdriel krijgt de komende jaren een extra impuls. Voor 2024 en 2025 is daarvoor 80.000 euro beschikbaar. Het gevolg van een succesvol amendement van D66 Maasdriel en GroenLinks

Het amendement volgde op het voorstel van het college van B&W om de volledige r...

Vernieuwde samenwerking in ‘Pact van Loevestein’ Altena

Gemeente Altena ondertekende vrijdag (29-9) de intentieverklaring ‘Pact van Loevestein 2023-2033’, samen met andere gemeenten, provincies en partijen binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW).

Twintig jaar geleden ontstond het Pact van Loevestein. De behoefte nu is om...

Flitsfeitje Cian Ducrot van Heaven

Cian Ducrot groeide op in Cork, Ierland. Tijdens zijn jonge jaren deed hij mee in drama clubs en musicals.  Hij kreeg ook een beurs aan de Royal Academy of Music in Londen, waar hij klassiek fluit leerde spelen.
Tijdens een inspirerende reis naar Los Angeles besefte Ducrot dat hij eig...