Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Berkelruïne open tijdens Berkel-Hanzefestival Zutphen

Geschreven: 21-08-2023
Berkelruïne open tijdens Berkel-Hanzefestival Zutphen

De Berkelruïne is aanstaande zondag 27 augustus open tussen 11.00 en 17.00 uur, tegelijk met het Berkel-Hanzefestival. De toegang is gratis.

Sinds april is de Berkelruïne tijdens elke koopzondag te beklimmen. Zo ook aankomende zondag. En dan verwachten het Erfgoedcentrum Zutphen en de monumentengidsen van ’t Gilde extra drukte, omdat de fluisterbootschippers dan het Berkel-Hanzefestival vieren bij hun aanlegsteiger aan de voet van de Berkelruïne. De gidsen staan al vanaf 11.00 uur klaar om bezoekers de eeuwenoude poort te laten beklimmen.

Al bijna 700 jaar geleden, in 1325, startte de bouw van de poort. Door de eeuwen is die gewijzigd en gerestaureerd; eerste werden de houten schuifdeuren vervangen door smeedijzeren valhekken en in de vijftiende eeuw is een poortwachtershuisje toegevoegd. De laatste restauratie was tussen 2010 en 2012. Toen is de ruïne teruggebracht in de staat van eind negentiende eeuw (1888-1890).

De gidsen laten bezoekers graag de oude details zien. Ze kunnen veel vertellen over de periodes van verval en herstel, ze weten waarom de muur zo scheef staat en waarom een van de poorten half dichtgemetseld is. En het is bijzonder om de stad vanaf deze poort te bekijken; je kunt hiervandaan alle torens van de stad zien én de festiviteiten van het Berkel-Hanze Festival.

Meer monumenten open

Het Erfgoedcentrum Zutphen (Gemeente Zutphen) wil het erfgoed graag toegankelijk maken voor publiek. Niet alleen de Berkelruïne, ook de Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn zondagmiddag geopend. Deze monumenten kunnen elke donderdag tot en met zondag van 13.00 en 17.00 uur gratis worden bezocht. de Sint-Janskerk elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Ook die locaties worden bemenst door de monumentengidsen van ’t Gilde.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...