Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Zutphen bestendigt samenwerking met erfgoedorganisaties Zutphen

Geschreven: 15-12-2023
Zutphen bestendigt samenwerking met erfgoedorganisaties Zutphen

Erfgoedcentrum Zutphen (gemeente Zutphen) heeft donderdag de samenwerking met drie erfgoedinstanties in de gemeente voor de komende jaren bestendigd. Afvaardigingen van het Open Monumentendagcomité Zutphen, Het Gilde en Zutphense Pracht hebben donderdag de nieuwe overeenkomsten ondertekend.

In Zutphen is veel aandacht voor ons erfgoed en daar is het gemeentebestuur blij mee. Een belangrijk deel van die aandacht wordt gegenereerd door vrijwilligers; met de voortdurende inzet van onze inwoners en betrokken organisaties wordt veel werk verzet in onderzoek, publiciteit en monumentenbezoeken. Het Open Monumentendagcomité, Het Gilde Zutphen en Zutphense Pracht doen dat op uiteenlopende wijzen: het Open Monumentendagcomité zorgt jaarlijks voor bruisende Open Monumentendagen in het tweede weekend van september, de monumentgidsen van het Gilde Zutphen ontvangen jaarlijks tienduizenden bezoekers in monumenten die de gemeente openstelt en Zutphense Pracht maakt twee keer per jaar een mooi tijdschrift over erfgoed in Zutphen. Afspraken hierover met het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen lopen al langer, maar het was tijd om ze te vernieuwen.

‘Met elkaar maken we het erfgoedverhaal’

De nieuwe prestatieafspraken zijn donderdag getekend. Afvaardigingen van de organisaties kwamen bijeen in Dat Bolwerck voor de feestelijke ondertekening. Wethouder Sjoerd Wannet sprak ze toe: “Het is mooi dat we met veel vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties te maken hebben die een liefde hebben voor erfgoed. Met elkaar en bij elkaar vinden we de gemeenschappelijkheid in hoe we het erfgoed in Zutphen onder de aandacht brengen. En let wel, dat is de parel, het belangrijkste wat we hier hebben in de stad en in Warnsveld. Erfgoed geeft ons geschiedenis, het geeft ons een plek in waar we staan. Het mooie aan Zutphen is het totaalpakket aan erfgoed en de mate waarin dat gedragen wordt door iedereen. Dat zien we aan de vele vrijwilligers; aan de gidsen die elk met hun eigen bril op een stukje van dat verhaal van Zutphen weten te vertellen in hun rondleidingen, dat zien we ook aan onze vele monumenten die we steeds meer opengesteld krijgen met Open Monumentendag en dat zien we aan de mooie verhalen en human-intereststory’s die in Zutphense Pracht staan. Met elkaar maken we dat erfgoedverhaal.”

Geschiedenishoofdstad van Gelderland

Voordat de wethouder zijn handtekening onder de overeenkomsten zette, benadrukte hij daarom nog eens hoe belangrijk de samenwerking is. “Laten we het vooral met zijn allen doen en zorgen dat iedereen die hier komt in elk geval in aanraking is gekomen met óf een verhaal óf een human intereststory of een monument, zodat we over een paar jaar echt kunnen zeggen dat Zutphen de geschiedenishoofdstad van Gelderland is.”

De drie organisaties beaamden dat. Ineke Hissink tekende namens het Open Monumentendagcomité. Ze benadrukte dat de Open Monumentendagen mogelijk zijn dankzij de samenwerking met veel andere partijen en het comité is voornemens er ook de komende jaar weer een succes van te maken: “We vinden we het heel fijn dat we het weer op deze manier hebben kunnen vastleggen, dank daarvoor.” Wim van de Meerendonk namens Zutphense Pracht: “Cultuur is in de kern verhalen vertellen en die komen in ons blad tot z’n recht. We vinden het heel fijn dat dit convenant tot stand is gekomen. Het geeft ook een stukje basis en duurzaamheid aan onze arbeid en wij dragen op die manier bij aan de missie van de gemeente om cultuur blijvend boven water te houden, want helaas moet daar in Nederland nog steeds voor gestreden worden.” Ook 

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Avondvierdaagse Kerkdriel zoekt vrijwilligers Kerkdriel

Avondvierdaagse Bommelerwaard 2024 is dringend op zoek naar vrijwiliigers. De organisatie plaatst daarom een oproep.

Dinsdag 21 mei gaan de vele deelnemers in Kerkdriel weer van start om hun kilometers te lopen. Of te wandelen, wat men wil.

Ook deze Avondvierdaagse kan al...

Politie zoekt getuigen mishandeling tijdens carnaval Ammerzoden

Zondag (11-2) vond rond 18.30 uur op het parkeerterrein Voetbalvereniging Jan van Arckel aan de Heiligenweg 2 in Ammerzoden een zware mishandeling plaats.

Het slachtoffer werd door meerdere personen mishandeld en liep daardoor zwaar letsel op. Op datzelfde moment was er een carnava...

Artikel 1 Grondwet toch op de muur van het Bommelse stadhuis Zaltbommel

Stemde de gemeenteraad van Zaltbommel in juli 2021 nog tegen, donderdag (22-2) was men vóór de motie die regelt dat Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar aan de muur van het gemeentehuis komt te hangen. Bij voorkeur in de hal bij Burgerzaken. 

De politieke buren in de g...