Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Zaltbommel moet hard werken om statushouders tijdig te huisvesten

Geschreven: 23-06-2024
Zaltbommel moet hard werken om statushouders tijdig te huisvesten

ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel moet in 2024 nog 71 statushouders aan een woning helpen. Van dat aantal moeten, volgens de nieuwe taakstelling huisvesting statushouders, nog 42 ontheemden voor 1 juli onder dak gebracht worden. Dit jaar dienen ook nog 10 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) gehuisvest te worden, twee voor 1 juli, 8 voor eind december.

Het college informeerde de gemeenteraad eerder over de voortgang door te melden dat in 2023 30% van de vrijkomende sociale huurwoningen van corporaties verhuurd werd aan bijzondere doelgroepen. In 2024 is het percentage bijzondere verhuringen tot nu toe 19%. De gemeente spant zich in om ook dit jaar die 30% te halen. Daarbij geeft het college extra aandacht aan het huisvesten van gezinnen en een aantal groepswoningen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. 'We kiezen met name voor deze doelgroepen omdat dat het beste bij onze woningvoorraad past. Het zijn echter vooral eenpersoonshuishoudens die op dit moment door het COA aan ons gekoppeld worden om te huisvesten.’

Gezinnen
De gemeente heeft binnen de opgelegde taakstelling gezocht naar alternatieve huisvestingsmogelijkheden en deze opgenomen in de prestatieafspraken tussen gemeenten en woningcorporaties. Daarbij wil men inzetten op gezinnen. ‘Daarnaast willen we een deel van de flexwoningen bestemmen voor statushouders. Helaas gaat de realisatie van flexwoningen niet zo snel als gehoopt en hebben we gezinnen nauwelijks kunnen huisvesten door een gebrek in aanbod van gezinnen.’

Toezicht provincie
In april jl. werd de gemeente Zaltbommel op trede drie van de zogeheten “interventieladder” geplaatst. Dat betekent dat de provincie actief toezicht houdt op de voortgang in Zaltbommel, dat er afspraken gemaakt zijn over het plan van aanpak en dat de provincie hulp aanbiedt. Gedeputeerde Staten heeft het college  tot 1 januari 2025 de tijd gegeven om de taakstelling te halen en de achterstand naar nul terug te brengen. ‘We zetten hierbij in op de realisatie van een doorstroomlocatie, huisvesting via de Hotel-en accommodatieregeling, huisvesting in vastgoed van derden (geen gemeente en corporaties), een hogere signaalwaarde en grote gezinnen.

Samenwerking
Zaltbommel werkt binnen dit dossier intensief samen met de gemeenten Maasdriel en West Maas en Waal. Een planvoorstel wordt in juli ingediend bij de provinciale. Bij ongewijzigd beleid moet een eventuele asiel-opvanglocatie volgend jaar 1 juli 2025 operationeel zijn.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...