Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Winnaar ontwikkeling woontoren Meerland bekend

Geschreven: 08-05-2024
Winnaar ontwikkeling woontoren Meerland bekend

EINDHOVEN - Het plan 'Salix' van Salix Ontwikkelmaatschappij i.o. is geselecteerd om de woontoren in park Meerland te ontwikkelen. De jury beoordeelde Salix unaniem als een iconisch plan met veel duurzaamheidsaspecten en een bijzonder woonconcept, gebaseerd op collectief wonen. Het plan voor de woontoren in Meerhoven omvat tussen de 55 en 60 koopwoningen waarvan ten minste 48 woningen in het middeldure segment.

Wethouder Mieke Verhees: "Salix is een uniek project door de manier waarop het wordt aangepakt. De ontwikkelende partij bestaat uit een samenwerkingsverband, de bewoners vormen een wooncoöperatie en de bouw is biobased. Deze innovatieve aanpak past binnen de manier waarop we onze woningbouwopgave willen vormgeven."

Icoon in park Meerland
Woontoren Salix wordt de blikvanger van park Meerland. Met haar knoestige sculpturale vorm is Salix een opvallend figuur in het landschap. Een icoon dat zich door haar dynamische vorm naar iedere richting en vanaf iedere afstand anders toont. Salix vormt een contrast met centrum Meerrijk, zowel in beeld als materiaalgebruik.

Wooncoöperatie
Wat het plan zo bijzonder maakt, is het concept van een wooncoöperatie. Kenmerken van dit woonconcept zijn collectief wonen, betaalbaar wonen en zonder winstoogmerk. De toekomstige bewoners worden gezamenlijk (in een wooncoöperatie) eigenaar van het gebouw en huren de woning van de wooncoöperatie. Bezit en gebruik worden daarmee losgekoppeld, wat cruciaal is voor de exploitatie op lange termijn. Mobiliteit, energie, diensten en voorzieningen kunnen op deze manier anders georganiseerd worden. Bijvoorbeeld via deeleconomie binnen de coöperatie, waarin de opbrengsten opnieuw worden geïnvesteerd om zo het gedeelde goed te versterken.

Salix Ontwikkelmaatschappij i.o. wil gemeenschapszin stimuleren en faciliteren, het liefst samen met toekomstige bewoners. Insteek daarbij is dat dit woonconcept met een wooncoöperatie zowel juridisch als fysiek toekomstbestendig is. Eventuele waardestijgingen/-dalingen van de huur van een woning heeft de wooncoöperatie zelf in de hand.

Duurzame en natuurlijke materialen
Een van de bijzondere kenmerken aan het gebouw is het materiaalgebruik. De isolerende gevelelementen bestaan namelijk voor 99% uit stro en hout, waarvan de gevelafwerking van gerecycled Brabants hout uit varkensstallen komt. Bouwen met stro betekent bouwen met geconserveerd CO2, omdat tijdens de groei van graan CO2 uit de atmosfeer wordt opgeslagen in de strostengels. Het gebouw wordt flexibel van opzet met gestapelde woonbuurtjes, opgebouwd uit ‘tafels’ van constructief beton met een tussenruimte van telkens drie lagen. Deze tussenruimte is vervolgens vrij in te vullen met een lichtgewicht houten en biobased invulling.

Door een coöperatieve vorm van ontwikkelen te kiezen, hebben toekomstige bewoners zelfs in een toren veel ruimte om zelf woningen in te delen, één laags of twee lagen, breed of smal, loft of klassiek appartement. Per ‘tafel’ is er een gedeelde binnen- en buitenruimte, de invulling wordt afgestemd in de coöperatie. De ‘tafels’ krijgen zo een verbindend karakter en vormen kleinere buurtjes van ca. vijftien woningen.

Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...