Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Werkgelegenheid in Gelderland groeit fors

Geschreven: 23-04-2024
Werkgelegenheid in Gelderland groeit fors

ARNHEM - Zowel het aantal banen als ondernemingen neemt toe blijkt uit de provinciale werkgelegenheidsenquête (PWE).

De werkgelegenheid in Gelderland is tussen 2022 en 2023 met 3% gegroeid. Het aantal banen is in alle sectoren toegenomen en de gezondheidszorg was opnieuw goed voor de meeste nieuwe banen. Daarnaast blijft de groei van het aantal bedrijven in de provincie hoog. In april 2023 werden in totaal 224.920 bedrijven geteld. Dat waren er 12.150 meer dan in 2022. Het aantal bedrijven groeit jaarlijks aanzienlijk harder dan het aantal banen. Dat blijkt uit de provinciale werkgelegenheidsenquête (PWE) 2023.

“Gelderland is een ondernemende provincie. In april 2023 waren er bijna 225 duizend bedrijven; ruim 12 duizend meer dan het jaar ervoor. Het aantal banen groeide zelfs met bijna 33.000.  Maar de arbeidsmarkt blijft krap: het aantal banen stijgt sneller dan de beroepsbevolking”, aldus gedeputeerde Helga Witjes.

Gelderland onderneemt
Veel mensen die eerder in loondienst werkten, zijn zelf een bedrijf begonnen. Deze trend is al een flinke poos te zien. In de jaren dat het aantal banen afnam, of nauwelijks groeide, groeide het aantal vestigingen met meer dan 2%.

Gelderse bedrijvigheid
Gelderland telt veel zzp’ers: 72% van de Gelderse bedrijven is een eenmanszaak. 64,9% van de bedrijvigheid kun je rekenen tot het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast telt Gelderland 420 grote bedrijven met meer dan 250 banen. In de totale bedrijvigheid is dat 0,2%, maar samen zijn die bedrijven wel goed voor 22,6% van de werkgelegenheid.

Grote en kleine banen
In de werkgelegenheidsenquête wordt onderscheid gemaakt tussen grote banen (meer dan 12 uur per week) en kleine banen (minder dan 12 uur per week). In 2023 betreft het grootste deel grote banen (79,3%). Het aantal kleine banen omvat 16,2% en uitzendbanen 4,5%. In de horeca komen de meeste kleine banen voor (42,5%). De enquête laat zien dat de werkgelegenheid in Gelderland zich krachtig herstelde na de Covid-19 periode.  

Werkgelegenheid per regio
Als we kijken naar de regio’s dan is de werkgelegenheid in de Groene Metropool Regio Arnhem-Nijmegen het grootst: de regio is goed voor 38% van de Gelderse werkgelegenheid. T.o.v. 2022 is het aantal banen in deze regio met 3,3% gegroeid. De Stedendriehoek ligt met een groei van 2,4% net wat onder het Gelderse beeld (3,0%). De Achterhoek laat een groei zien van 1,9%, Rivierenland 3,5%, Food Valley 3,2% en Noord-Veluwe 3,4%.

Over de PWE
De provinciale werkgelegenheidsenquête (PWE) is een jaarlijks onderzoek. Het wordt uitgevoerd door provincie Gelderland samen met de gemeenten. Het onderzoek geeft inzicht in de aard, locatie en ontwikkelingen van de Gelderse werkgelegenheid en bedrijvigheid.

Het volledige rapport is te vinden op www.gelderland.nl/pwe

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...