Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Waterschap Rivierenland ontvangt PFAS-handreiking van RIVM Bommelerwaard

Geschreven: 09-02-2024
Waterschap Rivierenland ontvangt PFAS-handreiking van RIVM Bommelerwaard

is een verzamelnaam voor duizenden verschillende stoffen die een risico vormen voor mens en milieu. Mensen krijgen die zogeheten per- en polyfluoralkylstoffen op verschillende manieren binnen. Een daarvan is via het drinkwater. Hoeveel PFAS we op deze manier binnenkrijgen, verschilt. Dat hangt af van welk water het drinkwater is gemaakt. In grondwater zit minder PFAS dan in oppervlaktewater.

De impact van PFAS op het gebruik van oppervlaktewater is moeilijk te bepalen. Waterbeheerders hebben een handreiking nodig voor de beoordeling van de risico’s van PFAS. Waterschap Rivierenland vroeg in de zomer van 2023 aan het RIVM zo’n handreiking op te stellen. Het eerste deel van de handreiking is nu klaar. Hiermee kunnen waterbeheerders in heel Nederland aan de slag om vragen over PFAS te beantwoorden.

Overzicht
Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van de methoden die er al zijn om de risico’s van PFAS in oppervlaktewater te beoordelen. In het overzicht beschrijft het RIVM welke methode het meest geschikt is voor verschillend gebruik van oppervlaktewater. Zoals zwemwater en het laten drinken van vee. Nu kunnen waterbeheerders in heel Nederland aan de slag om vragen over PFAS te beantwoorden. Dit overzicht is een eerste stap.

In de tweede fase van het onderzoek geeft het RIVM een toelichting aan de hand van voorbeeldberekeningen.

Voor geinteresseerden: de PFAS-handreiking staat op de website van het RIVM.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...