Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Waterschap Rivierenland ontvangt PFAS-handreiking van RIVM Bommelerwaard

Geschreven: 09-02-2024
Waterschap Rivierenland ontvangt PFAS-handreiking van RIVM Bommelerwaard

is een verzamelnaam voor duizenden verschillende stoffen die een risico vormen voor mens en milieu. Mensen krijgen die zogeheten per- en polyfluoralkylstoffen op verschillende manieren binnen. Een daarvan is via het drinkwater. Hoeveel PFAS we op deze manier binnenkrijgen, verschilt. Dat hangt af van welk water het drinkwater is gemaakt. In grondwater zit minder PFAS dan in oppervlaktewater.

De impact van PFAS op het gebruik van oppervlaktewater is moeilijk te bepalen. Waterbeheerders hebben een handreiking nodig voor de beoordeling van de risico’s van PFAS. Waterschap Rivierenland vroeg in de zomer van 2023 aan het RIVM zo’n handreiking op te stellen. Het eerste deel van de handreiking is nu klaar. Hiermee kunnen waterbeheerders in heel Nederland aan de slag om vragen over PFAS te beantwoorden.

Overzicht
Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van de methoden die er al zijn om de risico’s van PFAS in oppervlaktewater te beoordelen. In het overzicht beschrijft het RIVM welke methode het meest geschikt is voor verschillend gebruik van oppervlaktewater. Zoals zwemwater en het laten drinken van vee. Nu kunnen waterbeheerders in heel Nederland aan de slag om vragen over PFAS te beantwoorden. Dit overzicht is een eerste stap.

In de tweede fase van het onderzoek geeft het RIVM een toelichting aan de hand van voorbeeldberekeningen.

Voor geinteresseerden: de PFAS-handreiking staat op de website van het RIVM.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL Eindhoven

EINDHOVEN - LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL op zaterdag 28 december 2024 in De Effenaar in Eindhoven met internationale No 1 tributebands van AC/DC, Metallica, Iron Maiden, Guns N’ Roses e.v.a.

Op zaterdag 28 december 2024 komt de internationale LEGENDS of ROCK ...

ASML welkom op Brainport Industries Campus in Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdag 11 juni met grote meerderheid ingestemd met de mogelijke uitbreiding van ASML op de Brainport Industries Campus (BIC). In april maakten de gemeente Eindhoven en ASML bekend samen te onderzoeken of het noordelijke deel van de campus een geschik...

Samen 80 jaar vrijheid vieren in Brabant

‘S-HERTOGENBOSCH – De provincie Noord-Brabant, Brabant Herinnert en het Cultuurfonds Noord-Brabant willen verhalen over de Tweede Wereldoorlog doorgeven aan toekomstige generaties. Ze roepen inwoners op projecten in te dienen die 80 jaar vrijheid herdenken en vieren.

De...