Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Waterschap gaat ook dit jaar weer vroeg maaien

Geschreven: 25-04-2024
Waterschap gaat ook dit jaar weer vroeg maaien

BOMMELERWAARD - Waterschap Rivierenland gaat ook dit jaar weer vroeg maaien voor natuur en veiligheid. Vroeg maaien helpt de natuur op dijken, oevers en bermen. ‘Het klinkt tegenstrijdig. Maar juist door goed beheer komt de natuur tot bloei.’ Het Waterschap maait daarom al in april en mei. Men legt graag uit waarom.

Dijken, sloten en bermen zijn ecologische linten in het landschap. Verstandig maaien helpt de ontwikkeling van de natuur, alsook de veiligheid verder. Want een volle berm beperkt de verkeersveiligheid en een gevarieerde grasmat versterkt juist een dijk. 

Sterke dijk
Een dijk met een gevarieerde begroeiing van kruiden, bloemen en grassen is beter bestand tegen de krachten van langsstromend water. Bovendien is een dergelijke begroeiing goed voor de biodiversiteit. En ook nog eens mooi om te zien. Sinds enkele jaren maait het waterschap de dijken gefaseerd. Eerst één zijde. En de andere zijde pas als de eerste weer is aangegroeid.

Vroeg maaien
De eerste maaibeurt is al vroeg, om andere soorten en laatbloeiers een kans te geven om te bloeien. ‘We zien de soortenrijkdom op onze dijken toenemen. In het najaar volgt een laatste maaibeurt.

Natte natuur
Sloten zijn de belangrijkste route van water, ook voor de natuur. Groeit een sloot dicht, dan kan dat bij droogte of juist hoosbuien leiden tot problemen. Bovendien is doorstroming goed voor de waterkwaliteit. Bewoners, bedrijven en ook de natuur zijn gebaat bij voldoende water van goede kwaliteit. Elke sloot is anders. Daarom is maaien altijd maatwerk. ‘Waar dat kan, maaien we oevers om en om en laten we meer begroeiing staan.

In krappe sloten en andere knelpunten voor water maaien we al in de lente. Zo bevorderen we de doorstroming en komt het water waar het nodig is’, legt het Waterschap uit. 

Bermen
Als het om de bermen gaat, maait het waterschap als eerste de kruisingen en zichthoeken voor de verkeersveiligheid. Dat gebeurt in de lente. ‘In de zomer maaien we de bermen om en om. Pas in het najaar maaien we wegsloten.’

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Marcel Bouman
Marcel Bouman
Marcel Bouman

Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.

...
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...