Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

Geschreven: 07-05-2024
Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

HEUSDEN - De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes kun je als pleziervaarder dit verhaal ook vanaf het water beleven. Varend langs de verschillende vestingsteden, forten en buitengebieden ontdek je de historische waterlinie vanuit een heel ander perspectief. De Alliantie Zuiderwaterlinie bood al verschillende wandel-, fiets- en autoroutes aan en breidt dat aanbod nu uit met deze vaarroutes.  

Vijf nieuwe vaarroutes 

De Alliantie Zuiderwaterlinie heeft in samenwerking met vaarplatform De Canicula vijf routes in het gebied uitgezet. De vaarroute Willemstad van 104 kilometer loopt via Numansdorp, Ooltgensplaat, Breda, Geertruidenberg en Klundert terug naar Willemstad. In het midden van de Zuiderwaterlinie vaar je in 156 kilometer van Geertruidenberg naar ’s-Hertogenbosch en Heusden om vervolgens weer in Geertruidenberg te eindigen. En vanuit ’s-Hertogenbosch loopt een vaarroute via het Kanaal van Sint Andries, Woudrichem en Heusden. Deze route is 78 kilometer lang en doet ook een klein stuk van de Oude Hollandse Waterlinie aan. 

Naast de routes die je weer terugbrengen bij het startpunt, zijn er ook twee heen-en-weer-routes voor mensen die een minder lange afstand willen afleggen: vanuit Steenbergen, via Tholen, naar Bergen op Zoom (32 kilometer) en vanuit ’s-Hertogenbosch, via Megen, Ravenstein en Grave, naar de Kraaijenbergse Plassen (63 kilometer). 

Combinatie van vaarinformatie en bezienswaardigheden 

Elke vaarroute is een combinatie van vaarinformatie en informatie over bezienswaardigheden. Als pleziervaarder lees je hoe je moet varen en ontvang je tips om veilig te varen op drukke waterwegen. Op de kaart zie je bij welke jachthavens je kunt aanleggen, waar je boodschappen kunt doen, kunt tanken of fietsen te huur zijn. Vanuit de jachthavens is het mogelijk om de vestingsteden en andere bezienswaardigheden aan land te bezoeken. De vaarinformatie is dan ook aangevuld met informatie over de bezienswaardigheden die aan de route liggen. Denk aan vestingsteden, forten, schansen en de buitengebieden.  

De vijf vaarroutes zijn gratis en te vinden op www.zuiderwaterlinie.nl/vaarroutes. Via de website kun je zelf een flyer downloaden en printen. Je downloadt de route in de Waterkaarten app of je haalt een flyer op bij Stadshaven Willemstad, WSV de Waterpoort in ‘s-Hertogenbosch, WSV Geertruidenberg of Jachthaven Steenbergen. 

Verdedigen met water 

In Nederland is water altijd zowel vriend als vijand geweest. Mensen moesten zichzelf beschermen tegen hoogwater, maar zetten het ook strategisch in. Onze voorouders voerden oorlog met water als wapen. Zij creëerden een stelsel van waterlinies. Wanneer de vijand te dichtbij kwam, lieten ze het land onder water lopen. Dit wordt inundatie genoemd en vestingbouwer en strateeg Menno van Coehoorn verstond die kunst als beste. Hij ontwierp aan het einde van de 17e eeuw het stelsel van aaneengesloten waterlinies, vestingsteden, forten en schansen. Dat stelsel kennen we nu als de Zuiderwaterlinie.  

De Zuiderwaterlinie 

De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu veel gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige historische vestingsteden, bezoek een van de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur. 

Rivierenland Radio is in Heusden te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...