Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Tentoonstelling Hete Vuren Zutphen

Geschreven: 18-12-2023
Tentoonstelling Hete Vuren Zutphen

33 schilderijen uit het Rijksmuseum zijn voor het eerst te zien in Stedelijk Museum Zutphen tijdens ‘Hete Vuren, schatten uit het Rijks’. Hete Vuren is de laatste aflevering van de reizende tentoonstellingsreeks over de vier elementen, samengesteld door zes stadsmusea in Bergen op Zoom, Gouda, Harlingen, Hoorn, Venlo en Zutphen in samenwerking met het Rijksmuseum. Na Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten is met Hete Vuren de Elementenreeks compleet.
De tentoonstelling Hete Vuren is in Zutphen te zien van 20 januari t/m 12 mei 2024. 
‘Vurige’ parels 
De schilderijen die zijn uitgekozen voor Hete Vuren zijn vooral werken uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Er zijn schilderijen te zien van bekende meesters waaronder Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, maar ook parels van minder bekende kunstenaars zoals Hendrik Jacobus Scholten en Anthony Oberman. De werken uit het Rijksmuseum worden aangevuld met schilderijen, prenten en bijzondere voorwerpen uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak wat een  eigen draai geeft aan deze reizende tentoonstelling.

Identiteit
In Hete Vuren worden met schilderijen en voorwerpen drie vurige verhalen verteld over huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur. De focus ligt op de sociale dimensie van de Nederlandse identiteit. Hebben we het nog wel gezellig met elkaar? Of vechten we elkaar de tent uit? Waar zit het vuur in onze samenleving? 
Huiselijk vuur wordt verbeeld in huiselijke taferelen, zogenoemde genrestukken van Hollandse bodem, waarin haardvuur en kaarslicht een hoofdrol spelen. Bij ambachtelijk vuur zien we werkplaatsen zoals die van een hoefsmid en een bakker, waarbij vuur onmisbaar is voor het smelten, vormen en bakken van hun koopwaar. In de tentoonstelling is ook het historische zilver gemaakt door Zutphense zilversmeden te zien.
Het vernietigende vuur toont de keerzijde: vuur is de bron van alle beschaving maar kan deze ook vernietigen, zoals te zien in schilderijen met zeeslagen en brand. 

Singer-songwriters
Stichting M6 (de zes samenwerkende stadsmusea) werkt voor elke editie van de Elementenreeks samen met hedendaagse kunst- en ontwerp¬¬disciplines. Bij Hete Vuren is dat muziek van singer-songwriters. Speciaal voor Hete Vuren in Zutphen schreef singer-songwriter Marise den Bakker (Steenderen, 2001) een tweetal songs die bij de schilderijen van haar keuze zijn te beluisteren. Ook worden er samen met Marise muzikale activiteiten georganiseerd voor jong en oud.
Vurige activiteiten

Tijdens de tentoonstelling wordt een vurig randprogramma aangeboden. Zo geeft singer-songwriter Marise op 25 februari een workshop zintuigelijk schrijven, waarbij deelnemers in het museum een werk uitkiezen om over te schrijven: “welke geluiden hoor je als je het schilderij ziet, en hoe zou het ruiken”. In maart wordt er samen met Marise een muzikale activiteit georganiseerd speciaal voor mensen met dementie en op zaterdagavond 11 mei volgt een bijzonder concert binnen de muren van de Musea.
Ook start op 11 februari een nieuwe kindercollegereeks met het thema vuur. Er wordt een verbindend en een ambachtelijk college gegeven, en als klap op de vuurpijl wordt het laatste college in april uitgeblust door de brandweer.
Tot slot is er elke laatste zondag van de maand een gratis instaprondleiding door de tentoonstelling Hete Vuren. 

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rick Questro
Rick Questro
Rick Questro
Laatste berichten
Flitsfeitje Oscar and the Wolf van Angel Face

Oscar and the Wolf is een pseudoniem voor de Belgische solo-artiest Max Colombie.
Hij deed op 13-jarige leeftijd al mee aan het Junior Songfestival.
In 2014 maakte hij zijn debuut met het album “Entity”.
Hij bracht verder nog 2 studioalbums uit, te weten “In...

Voetbalschool Go 4 Skill start bij vv Hedel

Voetbalschool Go 4 Skills (G4S) gaat vanaf vrijdag 23 februari van start bij v.v. Hedel. 'Bij Go 4 Skills geloven we in de kracht van individuele training om de unieke vaardigheden van elke speler te ontwikkelen en te verfijnen. Of je nu droomt van het perfecte doelpunt, een solide verdediging wi...

Leerlingen OBS De Fonkelsteen bouwen fictieve gemeente Zaltbommel

In het oude stadhuis van Zaltbommel speelden de kinderen van groep 7 en 8 van OBS De Fonkelsteen het spel Democracity.

Tijdens het ongeveer twee uur durende spel Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen, fictieve stad...