Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Hete Vuren in Zutphen geopend door Tommy Wieringa Zutphen

Geschreven: 21-01-2024
Hete Vuren in Zutphen geopend door Tommy Wieringa Zutphen

Vandaag werd de tentoonstelling Hete Vuren feestelijk geopend in de Walburgiskerk. Dit is de laatste aflevering van de reizende tentoonstellingsreeks over de vier elementen, samengesteld door zes stadsmusea in Bergen op Zoom, Gouda, Harlingen, Hoorn, Venlo en Zutphen in samenwerking met het Rijksmuseum. Na Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten is met Hete Vuren de Elementenreeks compleet.

Op de middag van 20 januari kwamen de gasten bijeen om de ‘vurige’ openingsceremonie van de tentoonstelling Hete Vuren bij te wonen. In de Walburgiskerk versierd met kaarslicht verwelkomde Paulo Martina, directeur Musea Zutphen, het publiek. Wethouder Sjoerd Wannet pratte in zijn toespraak over het vuur als verbindingsfactor, het vuur van kunst en cultuur, die onze maatschappij verrijkt en vernieuwt, ontspanning biedt en scherp houdt.

De speciale gast, schrijver Tommy Wieringa, wiens laatste boek ‘Nirwana’ door de Volkskrant ‘een intergenerationele roman over vuur’ werd genoemd, vertelde over deze roman en deelde zijn gedachten over het vuur als fenomeen en de kracht ervan, die mensen steeds minder onder controle krijgen: ‘Het vuur is een goede knecht aan een slechte meester, en wij mensen zijn de tovenaarsleerlingen, die de controle over het vuur volledig zijn kwijtraakt’.

De muzikale omlijsting van de opening werd door singer-songwriter Marise den Bakker verzorgd: ze bracht drie nummers ten gehore, waaronder twee songs die ze speciaal voor Hete Vuren in Zutphen schreef: ‘Dansend vuur’ en ‘Vuur van de nacht’. Deze songs zijn in de tentoonstelling te beluisteren bij de schilderijen van haar keuze: ‘Sotomayor, Spaanse danseres’ van Kees Maks (Museum Henriette Polak) en ‘Moe gewaakt’ van Jacob Maris (Het Rijksmuseum).

In de tentoonstelling Hete Vuren zijn schilderijen te zien van bekende meesters waaronder Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, maar ook parels van de kunstenaars zoals Hendrik Jacobus Scholten en Anthony Oberman. De werken uit het Rijksmuseum worden aangevuld met schilderijen, prenten en bijzondere voorwerpen uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak wat een eigen draai geeft aan deze reizende tentoonstelling.

In Hete Vuren worden met schilderijen en voorwerpen drie vurige verhalen verteld over huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur. De focus ligt op de sociale dimensie van de Nederlandse identiteit. Hebben we het nog wel gezellig met elkaar? Of vechten we elkaar de tent uit? Waar zit het vuur in onze samenleving?

Vurige activiteiten

Tijdens de tentoonstelling wordt een vurig randprogramma aangeboden. Zo geeft singer-songwriter Marise op 25 februari een workshop zintuigelijk schrijven, waarbij deelnemers in het museum een werk uitkiezen om over te schrijven. In maart wordt er samen met Marise een muzikale activiteit georganiseerd speciaal voor mensen met dementie en op zaterdagavond 11 mei volgt een bijzonder concert binnen de muren van de Musea.
Ook start op 11 februari een nieuwe kindercollegereeks met het thema vuur. Er wordt een verbindend en een ambachtelijk college gegeven, en als klap op de vuurpijl wordt het laatste college in april uitgeblust door de brandweer. Tot slot is er elke laatste zondag van de maand een gratis instaprondleiding door de tentoonstelling Hete Vuren.

Publicatie
Net als bij de eerdere tentoonstellingen in de Elementenreeks is er ook voor Hete Vuren een publicatie uitgebracht. Hierin lees je over de werken die te zien zijn, vertellen auteurs uit de kring van M6 verhalen over de geschiedenis van ambachtelijk vuur in hun stad, en worden zes Vrienden van de M6 musea geïnterviewd. De publicatie Hete Vuren is vanaf 20 januari voor 10,euro- beschikbaar bij de Museumwinkel.

Met dank aan

De tentoonstelling Hete Vuren wordt financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Zabawas, Janivo Stichting, Vriendenloterij, Het Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds, Gifted Art, Gravin van Bylandt Stichting en BNG Cultuurfonds.

De tentoonstelling Hete Vuren is in Zutphen te zien van 20 januari t/m 12 mei 2024.

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Een visie op een bruisend Eindhoven

EINDHOVEN - 'Sharing the Vibes: Samen naar een bruisend Eindhoven' is een visie op een levendige stad waar mensen graag wonen, werken en verblijven. Er is een breed aanbod aan voorzieningen, zowel overdag als in de nacht. Een bruisend uitgaansleven is daarbij van groot belang, met ruimte voor ver...

Uiterlijk zomer 2025 duidelijkheid voor gebruikers Pand 9

ZALTBOMMEL - Het oude schoolgebouw aan de Van Heemstraweg, voor velen bekend als Pand 9, wordt al jaren gebruikt als centrum door verschillende maatschappelijke organisaties. Bij de start van Pand 9 is afgesproken dat het gebruik van het gebouw in principe voor vijftien jaar zou zijn. Anno 2024 i...

Militairen oefenen in de Bommelerwaard

BOMMELERWAARD - In de week van 15 tot en met 18 juli vindt in de Bommelerwaard een militaire oefening plaats.

De oefening wordt gehouden in het kader van opleiding en training voor militairen van de Koninklijke Landmacht (KL).

Praktisch gezien houdt dit in dat militairen ...