Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Start inspraakperiode ontwerpbeleid windenergie rondom de Veluwe Arnhem

Geschreven: 02-02-2024
Start inspraakperiode ontwerpbeleid windenergie rondom de Veluwe Arnhem

Start inspraakperiode ontwerpbeleid windenergie op en rondom de Veluwe   

Gelderland past haar windbeleid aan vanwege de wespendief. Dit gaat met name de nieuwe windmolens op en rondom de Veluwe aan. Hieraan voorafgaand is een planmilieueffectrapportage (planMER) opgesteld. Vanaf 5 februari 2024 ligt het ontwerpbeleid en het Gelders milieuonderzoek windenergie Veluwe zes weken ter inzage.

Veluwe = Natura 2000  

De Veluwe is een beschermd Natura 2000-gebied. De wespendief is een roofvogel die broedt op de Veluwe tussen mei en september. Volgens Europese afspraken moet deze vogelsoort in stand worden gehouden. Eind 2022 besloten Gedeputeerde Staten van Gelderland daarom dat er geen windturbines mogen komen op de Veluwe en 1 kilometer daaromheen. En dat er in de zone van 1 tot 8 kilometer beperkt en onder voorwaarden ruimte voor windturbines is.

MER 2023  

Vervolgens is provincie Gelderland gaan werken aan nieuw beleid. Een geactualiseerde aanpak, waarin natuur een grote rol speelt, vraagt om een MER. Daarin zijn de effecten van (toekomstige) windmolens op de Veluwse leefomgeving van deze roofvolgel in beeld gebracht. Ook zijn alternatieven onderzocht. De onderzoekers konden putten uit eerdere ecologische onderzoeken, die waar nodig up to date zijn gemaakt. Het milieuonderzoek en de uitkomsten vormen de milieueffectrapportage. Dat rapport ondersteunt het besluit van Gedeputeerde Staten van december 2022.

Zorgvuldigheid  

Energiegedeputeerde Ans Mol: “De ruimte in Gelderland is schaars. Bij het plaatsen van windmolens moeten we rekening houden met verschillende belangen. Ook met de aanwezigheid van de Wespendief. Vandaar dat we deze maatregelen voor de Veluwe nemen.

Andere provincies   

Binnen de 1 tot 8 kilometer om de Veluwe zal het aantal nieuwe windtribunes beperkt zijn. Verder komen ze tijdens daglicht stil te staan in juli en augustus. Gelderland wil namelijk het aantal aanvaringen van wespendieven met windmolens verminderen met 80 %. Provincies Utrecht, Overijssel en Flevoland liggen ook in de 1-8 kilometer zone rondom de Veluwe. Met Utrecht en Overijssel zijn wij hierover in gesprek. Flevoland heeft aangegeven geen plannen voor windmolens in de 1-8 kilometer zone te hebben. Alle provincies proberen ook daar gezamenlijk hun windambities te realiseren, terwijl ze rekening houden met de wespendief.    

Documenten bekijken   

Het ontwerp beleid en het milieuonderzoek windenergie op en rondom de Veluwe zijn te vinden via  

www.gelderland.nl/planmerwindveluwe.

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

DJ: Martijn Wigmans
Martijn Wigmans
Martijn Wigmans
Laatste berichten
Overvloedige voorjaarsregen doorkruist maaien dijken

BOMMELERWAARD - Het extreem natte voorjaar leidt tot aanpassingen in het maaien van dijken. Dat laat Waterschap Rivierenland weten. Door de natte ondergrond liep de eerste maaironde in het gefaseerd maaibeheer grote vertraging op. Voor een sterke dijk maait het waterschap dit keer sommige traject...

Defect sluist St. Andries nog niet verholpen

HEEREWAARDEN - Het defect aan sluis St. Andries is nog niet verholpen. De sluis blijft hierdoor langer gestremd.

Sluis Sint Andries in Heerewaarden is sinds vrijdag (7-7) gestremd. Een motor in één van de heftorens is defect, meldde Rijkswaterstaat eerder.

'...

Flitsfeitje Lionel Richie van Three Times a Lady

Lionel Richie, geboren op 20 juni 1949 in Tuskegee, Alabama, is een iconische Amerikaanse zanger, songwriter en producer. Hij begon zijn muzikale carrière als lid van de Commodores, een funk- en soulband die hits had zoals "Easy" en "Three Times a Lady.".

Richie begon zijn succes...