Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Staatssecretaris neemt Masterplan Slot Loevestein in ontvangst

Geschreven: 17-05-2024
Staatssecretaris neemt Masterplan Slot Loevestein in ontvangst

BOMMELERWAARD - Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Fleur Gräper-van Koolwijk bezocht donderdag (16-5) Slot Loevestein, samen met gedeputeerde van de Provincie Gelderland Peter Drenth. Tijdens deze kennismaking gaf directeur Ed Dumrese een toelichting op de behaalde successen van de afgelopen jaren en de toekomstplannen.

Sinds 2021 is Slot Loevestein opgenomen in de Erfgoedwet en heeft het de UNESCO-Werelderfgoedstatus als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het museum zet zich als voormalige militaire vesting en staatsgevangenis in voor vrede, vrijheid en recht. Met wisseltentoonstellingen rondom actuele onderwerpen zoals vrijheid van meningsuiting en tolerantie, heeft Loevestein maatschappelijke relevantie weten te combineren met historisch erfgoed. Ook zijn er educatieve programma’s ontwikkeld en faciliteiten voor zakelijke activiteiten en evenementen gerealiseerd.

Slot Loevestein is gelegen in het prachtige natuurgebied Munnikenland, een iconisch cultuur- en rivierenlandschap in het Vestingsdriehoek tussen Gorinchem, Woudrichem en Zaltbommel. Het museum heeft het initiatief genomen om, in afstemming met betrokken partijen, het museum in samenhang met de omgeving te ontwikkelen. Dit heeft geresulteerd in een integraal Masterplan, waarin de museale ontwikkeling en gebiedsontwikkeling worden gecombineerd.

Verbinden
Dit Masterplan werd donderdag aangeboden aan staatssecretaris Gräper-van Koolwijk en gedeputeerde Drenth. De staatssecretaris reageerde enthousiast en benadrukte hoe erfgoed ons kan verbinden: ''Erfgoed gaat over wat als thuis voelt – je eigenwaarde en bewustzijn, gevormd door het landschap, de gebouwen, kunst en de omgeving. Niet alleen het slot zelf, maar alles hier omheen vertelt een verhaal.’’ Om deze ambitieuze plannen tot een succes te kunnen brengen, benadrukte ze het belang van elkaar ontmoeten en het nauw samenwerken van verschillende stakeholders, diciplines en overheidsorganisaties. Gedeputeerde Drenth voegde toe dat er meerdere kansen en uitdagingen in het gebied liggen, waarbij verschillende ministeries betrokken zijn. De provincie kan hier een coördinerende rol in vervullen.

Aanjager
Loevestein fungeert met dit plan als culturele motor en aanjager voor de ontwikkeling van het gebied. Het draagt bij aan de brede welvaart in het Rivierengebied en aan de verschillende beleidsdoelstellingen van de overheidsinstanties in de regio en daarbuiten. Voor deze ontwikkeling ziet Loevestein mogelijkheden in een verdere samenwerking binnen bijvoorbeeld de RegioDeal. In de komende fase zal Slot Loevestein het Masterplan presenteren aan het ministerie, de provincie en overige partners, belanghebbenden en omwonenden, waarna in goed overleg de verdere stappen richting realisatie kunnen worden gemaakt.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...