Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Sociaal makelaar voelt verbinding in Warnsveld Zutphen

Geschreven: 19-10-2023
Sociaal makelaar voelt verbinding in Warnsveld Zutphen

Sociaal makelaar voelt verbinding in Warnsveld
“De buurt versterken, inwoners aan elkaar verbinden en zorgen dat zij zich gefaciliteerd voelen om elkaar te ondersteunen en samen hun eigen leefomgeving aangenaam te maken, een eigen ‘community’ te starten waarin zij elkaar motiveren en samen iets ondernemen – dat is voor mij als sociaal makelaar mijn ultieme doel.” En dat is dan ook waar Dajo Steendam zich enthousiast voor inzet. Hij is voor de zomer begonnen bij sociaalwerkorganisatie Perspectief Zutphen, vanaf zijn uitvalsbasis in buurthuis ’t Nut in Warnsveld. ’t Nut is van maandag tot en met vrijdag open. Sociaal beheerder Pierre Visser is er de hele week  te vinden evenals Dajo, als hij niet op pad is om mensen te ontmoeten.

“Warnsveld is een mooie plek. Ik vind het oude deel heel gaaf en ook in het nieuwe gedeelte hangt een bepaalde warmte, die me het gevoel geeft dat mensen er voor elkaar zijn”, merkt Dajo op na zijn eerste maanden. In 2009 studeerde hij af aan de opleiding culturele maatschappelijke vorming (nu heet dat ‘social work’). Maar voordat hij bij Perspectief Zutphen inderdaad in dat werk aan de slag ging, heeft hij al een hele wereldreis gemaakt – letterlijk én figuurlijk. Hij ging aan de slag als eventmanager en facility manager en hij maakte samen met zijn vriendin daadwerkelijk een wereldreis. Toen hij terug kwam, verschoof zijn werk als facility manager steeds meer richting projectmanagement. “Dat wilde ik niet. Het reilen en zeilen van de dagelijkse gang van zaken, verbinden en bruggen bouwen – daar ben ik goed in. Maar het werk was veel minder maatschappelijk en sociaal. Dat miste ik.”

Bruisende plek
In de functie van sociaal makelaar bij Perspectief Zutphen komt alles samen: organiseren en verbinden. “Wat een sociaal makelaar doet is verhalen ophalen van inwoners, luisteren wat er speelt in de wijk, mensen aan elkaar verbinden en waar nodig inwoners helpen die samen een initiatief hebben en dat niet helemaal zelf uitgevoerd krijgen. Daarnaast heeft de sociaal makelaar een signalerende rol in de wijk en werkt hij nauw samen met collega sociaal werkers als zij inwoners tegenkomen die problemen ervaren en tijdelijk ondersteuning nodig hebben. Je kunt dan denken aan financiële problemen, relatieproblemen, eenzaamheidsgevoelens. In Warnsveld kan ik dat doen vanuit een fantastische locatie, namelijk buurthuis ‘t Nut. Het zou mooi zijn als er nog meer activiteiten voor en door inwoners in ’t Nut komen. Het wordt volgend jaar verduurzaamd en dan willen we hier een bruisendere plek van maken. De sociaal makelaar kan mensen en ideeën verbinden en hij weet de weg naar instanties en vaak ook naar potjes met geld. “Mensen die ideeën hebben voor buurtversterkende activiteiten zijn van harte welkom. Het kan van alles zijn – van ontmoetingen tussen buren, zoals een buurtborrel – tot grotere projecten zoals een markt, groenproject of een opruimactie. Eigenlijk alles dat verbindt. Hier in Warnsveld heb je nog het noaberschap, maar er is ook een grote verscheidenheid. Wanneer mensen elkaar kennen, kunnen ze gemakkelijker een beroep doen op elkaar – even dat kopje soep brengen als iemand ziek is bijvoorbeeld.”

Wandel binnen
Inmiddels is er al een wandelclub gestart op de woensdagochtend. De groep verzamelt om tien uur bij ’t Nut, drinkt eerst een kop koffie met elkaar en gaat dan zo’n anderhalf uur wandelen. Na afloop is er een lunch voor wie trek heeft. Ook is het mogelijk om op andere dagen binnen te lopen voor koffie en een praatje. “Of als je een idee hebt en niet weet hoe je het moet aanpakken. Wij kunnen helpen met draagvlak creëren, organiseren en potjes vinden.” Dajo nodigt iedereen van harte uit om een keer kennis te maken bij ’t Nut.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Binky’s Lichtjesfeest Apeldoorn

Dit jaar viert Binky voor het eerst het Binky’s Lichtjesfeest. Rondom de kerst gaat Binky maar liefst 5 avonden open! Het park wordt nog mooier gemaakt en aangekleed met heel veel lichtjes en vrolijke opblaasfiguren. Loop de lichtjesroute, ga op de foto met (kerst) Binky en geniet bij het k...

Flitsfeitje Roxy Dekker van Satisfyer

De pas 18-jarige Roxy Dekker zingt al van kleins af aan en heeft al zangles gehad van Babette Labeij.
Ze ging pas geleden viraal op Tiktok. Met  “Anne-Fleur vakantie” beschreef ze op grappige wijze een vakantie van een “typische Anne-Fleur uit het Gooi”.
...

Kerstconcert Collegium Altena

Wat is een kerst zonder zingen? Wat is een kerst zonder koor?

Al bij de geboorte van het kindje Jezus werd er gezongen. De herders op het veld zien plotseling een grote hoeveelheid engelen die God loven en prijzen. Hoe? Door te zingen!

Het is de mens gegeven iets van deze muzi...