Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Slot Loevestein sluit de poorten om het hoge water Poederoijen/Woudrichem

Geschreven: 27-12-2023
Slot Loevestein sluit de poorten om het hoge water Poederoijen/Woudrichem

Slot Loevestein sluit vanaf donderdag (28-12) om 16:00 uur haar toegangspoort. Het hoge water zorgt er voor dat het slot niet meer bereikbaar is voor bezoekers en personeel. Tim Schrijver, beheerder, en zijn vrouw Renate bewaken het fort. Het kasteel en de collectie lopen vooralsnog geen gevaar. 

“Het water staat nu op sommige plaatsen 1 centimeter onder de toegangsweg, de Munnikenlandse Maaskade,” aldus Schrijver. “Naar verwachting komt er nog zo’n 30 centimeter bij. Als de weg eenmaal onderloopt en je niet meer kan zien waar deze heen gaat, wordt het te gevaarlijk. Daarom achten wij het voor onze bezoekers en personeel niet veilig om hierheen te komen. De programmering voor de kerstvakantie, de kaarsverlichte rondleidingen, familiefeesten, zakelijke partijen en de Bed en Breakfast overnachtingen zijn tot 1 januari geannuleerd. Later deze week kijken we of we de eerste week van januari weer open kunnen. We bieden onze bezoekers een alternatief aan. Als ze nog niks gehoord hebben, zullen ze snel bericht krijgen.”

Hoogtepunt
Op woensdag (27-12: 17:00 uur) staat de personeelsparkeerplaats al bijna geheel onder water, de bezoekersparkeerplaats staat nu voor bijna de helft onder water. “We verwachten na morgenavond het hoogtepunt dat de gehele parkeerplaats onder water staat,” vertelt Schrijver. “Het slot zelf en de vesting lopen geen gevaar. Wij houden de situatie goed in de gaten, voor ons is dat dagelijkse kost. Zoals het er nu naar uit ziet, houd ik gewoon droge voeten.”

Strijd tegen water
Het slot en de vesting bestaan al ruim 650 jaar met en dankzij het water. Tegelijkertijd is water ook een gevaar. Iedereen kent wel de beelden van het stoere slot dat standhoudt in het jaarlijkse hoge water veroorzaakt door de rivieren die Loevestein flankeren. Maar niet alleen overstromingen, ook extreme droogte, mede veroorzaakt door klimaatverandering zorgen voor beschadiging aan de monumentale gebouwen en de vesting. Want hoe harmonieus de vesting er ook uit mag zien, dagelijks wordt er strijd gevoerd om de balans tussen het water, het kasteel en de vestingwallen in stand te houden, door middel van een ingenieus systeem van sluizen en afwatering.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Poederoijen/Woudrichem te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Overvloedige voorjaarsregen doorkruist maaien dijken

BOMMELERWAARD - Het extreem natte voorjaar leidt tot aanpassingen in het maaien van dijken. Dat laat Waterschap Rivierenland weten. Door de natte ondergrond liep de eerste maaironde in het gefaseerd maaibeheer grote vertraging op. Voor een sterke dijk maait het waterschap dit keer sommige traject...

Defect sluist St. Andries nog niet verholpen

HEEREWAARDEN - Het defect aan sluis St. Andries is nog niet verholpen. De sluis blijft hierdoor langer gestremd.

Sluis Sint Andries in Heerewaarden is sinds vrijdag (7-7) gestremd. Een motor in één van de heftorens is defect, meldde Rijkswaterstaat eerder.

'...

Flitsfeitje Lionel Richie van Three Times a Lady

Lionel Richie, geboren op 20 juni 1949 in Tuskegee, Alabama, is een iconische Amerikaanse zanger, songwriter en producer. Hij begon zijn muzikale carrière als lid van de Commodores, een funk- en soulband die hits had zoals "Easy" en "Three Times a Lady.".

Richie begon zijn succes...