Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Schervenlab kasteel Ammersoyen voor het eerst open Ammerzoden

Geschreven: 28-07-2023
Schervenlab kasteel Ammersoyen voor het eerst open Ammerzoden

Op donderdag (20-7) kwam het Schervenlab op kasteel Ammersoyen 'in bedrijf'. Zondag (23-7) kon het publiek er voor het eerst een kijkje nemen, terwijl vrijwilligers er puzzelden met scherven.

Het Schervenlab was een 'lang gekoesterde wens'. Vrijwilligers en archeologen zijn er sinds een week enthousiast aan de slag om de vele duizenden scherven die tijdens het uitgraven van de kasteelgracht werden gevonden, aan elkaar te puzzelen. Het Schervenlab is een Archeohotspot, dus bezoekers mogen er een kijkje komen nemen.

Opgraven
De slotgracht rond kasteel Ammersoyen werd in 1893 gedempt. Bijna 100 jaar later werd deze tijdens de restauratie, tussen 1959 en 1974, weer uitgegraven. Bij die werkzaamheden kwamen er tienduizenden scherven en voorwerpen uit bijna zes eeuwen tevoorschijn. De vondsten werden op 150 strekkende meter aan tafels uitgestald. Kasteel Ammersoyen: 'Het bleek de grootste archeologische grachtenvondst ooit bij een kasteel in Nederland gedaan'

Puzzelen met scherven
Sommige bijzondere vondsten zijn al te zien in het kasteel, maar op zolder staan nog kratten vol scherven die nog moeten worden bekeken. In het nieuwe Schervenlab gaan vrijwilligers, onder leiding van archeologen, aan de slag met het sorteren, determineren en het aan elkaar puzzelen van deze scherven. 'Als de puzzel compleet is, worden de scherven aan elkaar gelijmd. Alles wordt onderzocht en ingevoerd in een database. Het onderzoek draagt bij aan de kennis over het leven op Ammersoyen en kastelen in het algemeen.'

Archeohotspot
Om het Schervenlab mogelijk te maken, werd hard gewerkt. Zo moest er een ontwerp komen voor de inrichting en werd samenwerking gezocht met archeologen. Ook werd een enthousiast vrijwilligersteam opgeleid. Het Schervenlab is aangesloten bij het landelijke netwerk van Archeohotspots. 'Dat zijn plekken waar publiek, vrijwilligers en professionals elkaar ontmoeten en meehelpen met het archeologisch onderzoek in hun regio. Het Schervenlab is de eerste hotspot in een kasteel, best bijzonder dus.'

Bezichtiging
Wie wil, kan het Schervenlab tijdens de openingstijden van Ammersoyen komen bekijken. Vrijwilligers zijn aanwezig op woensdag en zondagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur. Zondag 23 juli was het Schervenlab voor de allereerste keer open terwijl de vrijwilligers er de 'brokken' bij elkaar zochten. Het allemaal bekijken kan tot en met 22 oktober.

Masterplan
Het Schervenlab maakt deel uit van het zogeheten masterplan kasteel Ammersoyen en werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds vanuit de fondsen op naam: Familie Wessel Jansen Fonds en Van Leusen-Harder Fonds.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Ammerzoden te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Martijn Wigmans
Martijn Wigmans
Martijn Wigmans
Laatste berichten
De Capreton oogst succes met concept BAM-akkers

BOMMELERWAARD - Natuurvereniging de Capreton en Collectief Rivierenland zijn samen samen met agrarische leden gestart met het inzaaien van zogenaamd "Biodivers Akker Mozaïek" (BAM) akkers. 

Op deze akkers worden, naast luzerne/klaver en kruidenstroken, rustgewassen geteeld in ...

Het is weer aanschuiven bij De Grote Aak

ZALTBOMMEL - Buurthuis De Grote Aak organiseert dinsdag (30-7) weer het maandelijkse “Aanschuifdiner”. Een bekend evenement dat altijd veel mensen trekt. 

Niet zo gek, want alle deelnemers zitten aan grote tafels, halen herinneringen op met bekenden, bespreken de laatst...

Ohme adviseert laadpaal dynamische tarief integratie klaar te zijn toekomst

ARNHEM - Iedereen die op zoek is naar een nieuwe lader voor EV’s, moet ervoor zorgen dat deze volledig compatibel is met dynamische elektriciteitstarieven, waarschuwt Ohme.

Nu energiebedrijven in de toekomst steeds meer flexibele energietarieven willen aanbieden, zullen lader...