Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Schenking publicatie elf bijzondere munten van muntschat Tachtigjarige Oorlog

Geschreven: 02-04-2024
Schenking publicatie elf bijzondere munten van muntschat Tachtigjarige Oorlog

ZUTPHEN - De schatvondst werd al in 1932 gedaan tijdens het wegbreken van een oude hout gestookte broodoven. Bakker Kelderman sr. wilde meer ruimte in de kelder en een moderne oven. Tijdens graafwerk stuitten de werklieden op een lap textiel met daarin ongeveer 25 zilveren munten. De Zutphensche Courant van 11 februari 1932 berichtte over de muntschat.

Leeuwendaalders en Philipsdaalders

De jongste munten waren Leeuwendaalders van Holland uit 1576 en een halve leeuwendaalder uit 1577, verder waren er Philipsdaalders en halve Philipsdaalders uit de jaren 60 en 70 van de zestiende eeuw. De werklieden kregen er elk één en een twintigtal munten bleef in de familie. Daarvan zijn er nog achttien traceerbaar. Elf munten zijn dus nu geschonken aan de gemeente Zutphen.

De Schat van het Halvemaansmes

De munten vertellen het verhaal van de onzekere tijden rond 1580, midden in de Tachtigjarige Oorlog. Zutphen was in 1580 voor de tweede maal aan de zijde van de Nederlandse Opstand gekomen en de Spanjaarden dreigden de stad opnieuw met geweld in te nemen. Dat gebeurde uiteindelijk ook in 1583. In Turfstraat 4 woonde toen Helmich van Hekeren met zijn gezin. Wie verstopte de schat, wanneer en waarom? En waarom is de schat niet meer door de eigenaar opgegraven? De archeologen hebben naar antwoorden gezocht op die vragen in het boekwerk ‘De Schat van het Halvemaansmes’, dat deze week is verschenen.

De munten zijn opgenomen in de collectie van het archeologisch depot en zullen vanaf medio april te bewonderen zijn in het Stedelijk Museum Zutphen in de Hof van Heeckeren.

‘De schat van het Halvemaansmes’ (Zutphense Archeologische Publicaties 165) is te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 6,95 euro

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Grote veiligheidscontrole Zaltbommel levert 44.000 euro op en meer

ZALTBOMMEL - Donderdag (18-4) vond in Zaltbommel een grootschalige integrale veiligheidscontrole plaats. Met deze actie wil de overheid de veiligheid vergroten en criminele activiteiten voorkomen. Tien partijen sloegen er de handen voor ineen.

Politie, Afvalverwijdering Rivierenland (AV...

Beleeftuin Zorgcentrum ’t Slot Dierenbeweegpad Gameren feestelijk geopend

GAMEREN - Woensdag (17-4) opende Zorgcentrum ’t Slot in Gameren de prachtig aangelegde Beleeftuin op feestelijk wijze. De tuin is onderdeel van het nieuwe Gamerse dierenbeweegpad dat met medewerking van Welzijn Bommelerwaard van start ging.

De tuin is speciaal aangelegd voor de be...

Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...