Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Schenking publicatie elf bijzondere munten van muntschat Tachtigjarige Oorlog

Geschreven: 02-04-2024
Schenking publicatie elf bijzondere munten van muntschat Tachtigjarige Oorlog

ZUTPHEN - De schatvondst werd al in 1932 gedaan tijdens het wegbreken van een oude hout gestookte broodoven. Bakker Kelderman sr. wilde meer ruimte in de kelder en een moderne oven. Tijdens graafwerk stuitten de werklieden op een lap textiel met daarin ongeveer 25 zilveren munten. De Zutphensche Courant van 11 februari 1932 berichtte over de muntschat.

Leeuwendaalders en Philipsdaalders

De jongste munten waren Leeuwendaalders van Holland uit 1576 en een halve leeuwendaalder uit 1577, verder waren er Philipsdaalders en halve Philipsdaalders uit de jaren 60 en 70 van de zestiende eeuw. De werklieden kregen er elk één en een twintigtal munten bleef in de familie. Daarvan zijn er nog achttien traceerbaar. Elf munten zijn dus nu geschonken aan de gemeente Zutphen.

De Schat van het Halvemaansmes

De munten vertellen het verhaal van de onzekere tijden rond 1580, midden in de Tachtigjarige Oorlog. Zutphen was in 1580 voor de tweede maal aan de zijde van de Nederlandse Opstand gekomen en de Spanjaarden dreigden de stad opnieuw met geweld in te nemen. Dat gebeurde uiteindelijk ook in 1583. In Turfstraat 4 woonde toen Helmich van Hekeren met zijn gezin. Wie verstopte de schat, wanneer en waarom? En waarom is de schat niet meer door de eigenaar opgegraven? De archeologen hebben naar antwoorden gezocht op die vragen in het boekwerk ‘De Schat van het Halvemaansmes’, dat deze week is verschenen.

De munten zijn opgenomen in de collectie van het archeologisch depot en zullen vanaf medio april te bewonderen zijn in het Stedelijk Museum Zutphen in de Hof van Heeckeren.

‘De schat van het Halvemaansmes’ (Zutphense Archeologische Publicaties 165) is te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 6,95 euro

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Martijn Wigmans
Martijn Wigmans
Martijn Wigmans
Laatste berichten
LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL Eindhoven

EINDHOVEN - LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL op zaterdag 28 december 2024 in De Effenaar in Eindhoven met internationale No 1 tributebands van AC/DC, Metallica, Iron Maiden, Guns N’ Roses e.v.a.

Op zaterdag 28 december 2024 komt de internationale LEGENDS of ROCK ...

ASML welkom op Brainport Industries Campus in Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdag 11 juni met grote meerderheid ingestemd met de mogelijke uitbreiding van ASML op de Brainport Industries Campus (BIC). In april maakten de gemeente Eindhoven en ASML bekend samen te onderzoeken of het noordelijke deel van de campus een geschik...

Samen 80 jaar vrijheid vieren in Brabant

‘S-HERTOGENBOSCH – De provincie Noord-Brabant, Brabant Herinnert en het Cultuurfonds Noord-Brabant willen verhalen over de Tweede Wereldoorlog doorgeven aan toekomstige generaties. Ze roepen inwoners op projecten in te dienen die 80 jaar vrijheid herdenken en vieren.

De...