Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Samen 80 jaar vrijheid vieren in Brabant

Geschreven: 12-06-2024
Samen 80 jaar vrijheid vieren in Brabant

‘S-HERTOGENBOSCH – De provincie Noord-Brabant, Brabant Herinnert en het Cultuurfonds Noord-Brabant willen verhalen over de Tweede Wereldoorlog doorgeven aan toekomstige generaties. Ze roepen inwoners op projecten in te dienen die 80 jaar vrijheid herdenken en vieren.

De provincie stelt op 20 juni een subsidieregeling open die vernieuwende projecten over de Tweede Wereldoorlog in Brabant stimuleert. De initiatiefnemers moedigen projecten aan die jongere generaties betrekken bij het herdenken en het vieren van vrede en vrijheid. 

Gedeputeerde Bas Maes (onder meer Erfgoed): 'Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend. Niet in het Midden-Oosten en zelfs niet op het Europees continent. Maar ook niet in Nederland. Door dat besef levend te houden en ook nieuwe groepen waaronder jongeren te betrekken, versterken we de waardering voor onze democratie.'

Brabant Herinnert: Brug naar Vrijheid

De regeling moedigt organisaties aan om zich aan te sluiten bij het provinciale programma Brabant Herinnert. Daarin staat het thema 'Brug naar Vrijheid' centraal. Dit thema symboliseert de verbinding tussen het verleden en heden, maar ook de verbinding tussen generaties, locaties en mensen. Door aan te haken bij het thema ontstaat er binnen Brabant één gezamenlijk programma dat de impact van de Tweede Wereldoorlog en de relevantie van vrede en vrijheid zichtbaar maakt. Door verhalen te delen en te reflecteren op de dilemma's van toen, worden de waarden van vrijheid en vrede op een actuele en toegankelijke manier gepresenteerd.

Subsidieregeling: 80 jaar vrijheid

De nieuwe subsidieregeling richt zich op het stimuleren van projecten die de kennis over de Tweede Wereldoorlog vergroten, het begrip van de impact van de oorlog verdiepen en de waardering voor het leven in vrede en vrijheid te versterken. Om ook in de toekomst relevant te blijven, is er binnen de regeling speciale aandacht voor projecten die jongere generaties betrekken. 

 

‘We dragen graag bij aan projecten die vrijheid op een vernieuwende manier voelbaar maken. Met het inzetten van verbeelding komen verhalen tot leven en kunnen we jonge Brabanders de waarde van vrede laten ervaren’, aldus Jan Speelman van het Cultuurfonds Noord-Brabant.

Ook worden initiatiefnemers aangemoedigd om samen te werken met kunstenaars en cross-overs te realiseren met andere sectoren als sport, kunst en cultuur. Op deze manier ontstaan er nieuwe vormen van herdenken en vieren voor nieuwe doelgroepen. 

Meer informatie

Subsidieaanvragen kunnen vanaf 20 juni worden ingediend via www.cultuurfonds.nl/brabant. Bezoek voor meer informatie over de subsidieregeling en hoe je kunt deelnemen de website van Brabant Herinnert: www.brabantherinnert.nl. Hier vind je ook een overzicht van de geplande activiteiten en inspiratie uit eerdere projecten.

 

- Brabant Herinnert (www.brabantherinnert.com

- Provincie Noord-Brabant (www.brabant.nl)

- Het Cultuurfonds Noord-Brabant: (www.cultuurfonds.nl/brabant

Het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen. 

www.cultuurfonds.nl

Rivierenland Radio is in S-hertogenbosch te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...