Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Ruimte voor ondernemend Gelderland

Geschreven: 05-06-2024
Ruimte voor ondernemend Gelderland

ARNHEM - De concurrentiepositie van de ondernemers verstevigen. Het vestigingsklimaat versterken en bedrijventerreinen toekomstbestendig maken. En bedrijven en werknemers helpen klaar te zijn voor het werk van de toekomst. Dat zijn de drie hoofddoelen uit het Gelders Programma Economie, dat het college van Gedeputeerde Staten 4 juni heeft vastgesteld.

In het programma, dat de titel Ruimte voor Economie meekreeg, staan de inwoners, ondernemers en ‘brede welvaart’ centraal. “Want als we alleen kijken naar materiële welvaart, lossen we de grote opgaven in hoe we werken, ondernemen, zorgen, leren en samenleven niet op”, stelt gedeputeerde Helga Witjes voor economie & innovatie.

Van oudsher is Gelderland sterk in voedsel, gezondheid, energie en de maakindustrie. Die sectoren zorgen voor banen, ook in de toekomst, dus daar blijft provincie Gelderland zich op richten. Daarnaast wil het provinciebestuur meer aandacht hebben voor het hele midden- en kleinbedrijf in de volle breedte. Provinciale Staten buigen zich 2 of 3 juli over het economisch beleidskader voor de komende jaren. Dat beleidskader is gebaseerd op drie uitgangspunten.

Ruimte voor de economie van de toekomst

Ruimte is en blijft schaars. 30 procent van onze inwoners verdient 40 procent van ons geld op slechts 2,5 procent van de oppervlakte van Gelderland. Er is ruimte voor bedrijven nodig en in een circulaire economie is ruimte nodig voor de opslag van herbruikbare grondstoffen. Gedeputeerde Staten willen tenminste 80 bestaande bedrijventerreinen verder ontwikkelen en duurzamer maken, zodat het aantrekkelijke werklocaties blijven of weer worden.

Economische ontwikkeling moet passen in een gezonde leefomgeving, waarin ook ruimte is voor wonen, natuur en cultuur, landbouw en infrastructuur van wegen en energie.

 

Een aantrekkelijk vestigingsklimaat

99% van de Gelderse bedrijven is midden- en kleinbedrijf. Als mkb-vriendelijke provincie is het belangrijk goed aan te sluiten bij de behoefte van ondernemers. Dat begint met luisteren naar ondernemers. Daarom stellen GS een mkb-commissie met ondernemers uit alle regio’s in, om het ondernemersklimaat te verbeteren.

Klaar voor het werk van de toekomst

Er is een nijpend tekort aan personeel. Technologische ontwikkelingen en digitalisering zorgen ervoor dat het werk verandert. Mensen zullen hun betaalde baan meer moeten combineren met kinderopvang en mantelzorg. Ook moeten ze de tijd krijgen voor een ‘leven lang ontwikkelen’. Door te leren werken met nieuwe technieken, nieuwe vaardigheden te leren en nieuwe kennis op te doen, kunnen mensen en bedrijven blijven meebewegen met veranderingen.

Nadat PS het nieuwe beleidskader hebben vastgesteld, kan het college van GS hier invulling aan geven met het Programma Economie en projecten. Bij de behandeling van de Perspectiefnota 2025 (op 3 juli) besluiten PS hoeveel geld zij aanvullend uit het investeringsbudget en de RTG-middelen in de Gelderse economie willen steken.

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...