Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Rode Kruis helpt waterschappen bij calamiteiten

Geschreven: 16-06-2024
Rode Kruis helpt waterschappen bij calamiteiten

BOMMELERWAARD - Bij dreigende of daadwerkelijke noodsituaties kunnen zeven Nederlandse waterschappen voortaan Ready2Help inschakelen, het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis. Bij hoogwater kunnen Ready2Helpers bijvoorbeeld helpen bij het leggen van zandzakken of het informeren van bewoners. Ook in andere situaties, bijvoorbeeld bij stroomstoringen of wateroverlast, kan Ready2Help assisteren. 

De aftrap vond plaats op donderdag 13 juni. Ready2Helpers kwamen in actie op het Eiland van Schalkwijk, waar Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een wateroverlastcrisis oefende.

Samenwerking
De betrokken waterschappen zijn naast Waterschap Rivierenland, ook Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Zuiderzeeland. In al deze gebieden kunnen Ready2Helpers worden opgeroepen om zich in te zetten in geval van nood. Waterschappen werken al met vrijwilligers, die onder meer worden ingezet als dijkwacht. Deze vrijwilligers worden hiervoor speciaal opgeleid. De Ready2Helpers doen taken die zonder training gedaan kunnen worden. Dat is erg welkom, want bij grote watercrises zoals extreme regenval, hoogwater in de rivieren en droogte hebben waterschapsmedewerkers hun handen vol, bijvoorbeeld met de installatie van noodpompen. Ook werken in extreme omstandigheden sommige meetinstrumenten niet meer, zodat het voor de medewerkers op kantoor lastig is om de situatie in het veld in te schatten. Extra ogen en handen in het veld zijn dan erg welkom.

Flexibel en snel
Ready2Help is het grootste netwerk van flexibele hulpverleners van Nederland en bestaat sinds 2014. 106.000 Ready2Helpers kunnen met een e-mail, telefoontje of via de app door het Rode Kruis worden opgeroepen om zich snel in te zetten als dit nodig is. Het Rode Kruis heeft Ready2Helpers ingezet als vrijwilliger bij vaccinatie- en teststraten in de COVID-19 pandemie, in de vluchtelingenopvang, maar ook bij voedselhulp en bij het zoeken naar vermiste personen.

Voor de waterschappen bekent de inzet van Ready2Help snel extra hulp op momenten dat het nodig is. Wouter Slob, secretaris-directeur van waterschap Zuiderzeeland en voorzitter Platform Crisisbeheersing Waterschappen Midden-Nederland (PCWMN): “Waterschappen werken al met vrijwilligers, maar hebben in de praktijk gemerkt dat wanneer het echt alle hens aan dek is, extra handen altijd welkom zijn. Het voordeel van de samenwerking met het Rode Kruis is dat we letterlijk met één belletje een beroep kunnen doen op een grote groep extra hulp van een betrouwbare partij.”

Blij
Ook het Rode Kruis is blij met de nieuwe samenwerking. Algemeen directeur Harm Goossens: “Het Rode Kruis en Ready2Help helpen graag wanneer dat nodig is. Door dit convenant helpen we mee om Nederland veilig en droog te houden en zo noodsituaties te voorkomen.”

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...