Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Ridders van de Oude Wand Zutphen

Geschreven: 09-11-2023
Ridders van de Oude Wand Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen heeft twee bijzondere wandschilderingen uit ongeveer 1300 in huis, die ooit gevonden werd in de Oude Wand in Zutphen. Nu zijn de schilderingen te zien in de tentoonstelling De Hertog en de Hanze. Maar wat zie je daar nu eigenlijk op? De expert op het gebied van heraldiek, Klaas Padberg Evenboer heeft hier onderzoek naar gedaan. Zijn resultaten deelt hij op 28 november in de lezing Ridders van de Oude Wand. 

De wandschilderingen komen uit Kreyenbroeks Banketfabriek aan de Oude Wand in Zutphen. Ze kwamen in 1960 tevoorschijn onder tengelwerk en een pleisterlaag tijdens een verbouwing. De oorspronkelijke muren dateren van de dertiende eeuw en de fresco’s zijn waarschijnlijk kort daarna aangebracht. De banketbakker beschermde ze met glas, maar in 1966 schonk hij de muurschilderingen aan het Stedelijk Museum Zutphen. 

Op het fresco zijn zes levensgrote figuren te zien, maar wie zijn dat? wat is er nog meer te zien? Klaas Padberg Evenboer heeft onderzoek gedaan naar de muurschilderingen en heeft nu, na ruim zestig jaar ontdekt, wie worden afgebeeld. Zijn resultaten publiceerde hij eerder dit jaar in Blazoen, kwartaalblad voor heraldiek en zegelkunde. En op dinsdag 28 november houdt hij in het museum een lezing over deze unieke Zutphense wandschilderingen.

Klaas Padberg Evenboer 
Wetenschapper Klaas Padberg Evenboer is een gepensioneerd pedagoog en docent. Hij is redacteur voor het Nederlands Genootschap voor Heraldiek en hij schrijft regelmatig voor het Nederlandse heraldische tijdschrift Blazoen. Zijn onderzoek richt zich vooral op middeleeuwse wapenboeken, herauten en toernooien.

Kaarten reserveren
De lezing is op dinsdagavond 28 november om 20.00 uur (zaal open om 19.45 uur), in het Stedelijk Museum Zutphen aan 's Gravenhof 4 in Zutphen. De kosten zijn 7,50 euro per persoon. Tickets kunnen worden gereserveerd op www.museazutphen.nl/ridders. 

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Vrijdag 7 juni Vunderkeloop in Macharen

OSS - Op vrijdag 7 juni is in Macharen de vierde wedstrijd van het Maasland Run Classic circuit 2024: de Vunderkeloop. Iedere hardloper, jong of oud, beginner of gevorderde, kan aan deze wedstrijd meedoen. Naast een 10 en een 5 kilometerwedstrijd is er speciaal voor alle jonge hardlopers een jeug...

Stand van zaken woningbouw op digitale Woningbouwkaart

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven heeft een publieke digitale Woningbouwkaart waarop te zien is hoe het staat met de woningbouwprojecten in de stad. Eindhoven groeit hard en er zijn veel extra woningen nodig. Daarom wordt er de komende jaren veel gebouwd. Er zijn 40.000 extra woningen nodig tot 2040...

HAS green academy en gemeente Oss vieren 10-jarige samenwerking

OSS - Op maandag 27 mei van 18.00 – 22.00 uur vieren de HAS en gemeente Oss hun tienjarige samenwerking. Dat doen ze tijdens het Agrifood Oss Diner in de Weverij in Oss. Tijdens het diner staan wethouder Frank den Brok en voorzitter CvB Reggy van der Wielen stil bij deze bijzondere mijlpaal...