Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Ridders van de Oude Wand Zutphen

Geschreven: 09-11-2023
Ridders van de Oude Wand Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen heeft twee bijzondere wandschilderingen uit ongeveer 1300 in huis, die ooit gevonden werd in de Oude Wand in Zutphen. Nu zijn de schilderingen te zien in de tentoonstelling De Hertog en de Hanze. Maar wat zie je daar nu eigenlijk op? De expert op het gebied van heraldiek, Klaas Padberg Evenboer heeft hier onderzoek naar gedaan. Zijn resultaten deelt hij op 28 november in de lezing Ridders van de Oude Wand. 

De wandschilderingen komen uit Kreyenbroeks Banketfabriek aan de Oude Wand in Zutphen. Ze kwamen in 1960 tevoorschijn onder tengelwerk en een pleisterlaag tijdens een verbouwing. De oorspronkelijke muren dateren van de dertiende eeuw en de fresco’s zijn waarschijnlijk kort daarna aangebracht. De banketbakker beschermde ze met glas, maar in 1966 schonk hij de muurschilderingen aan het Stedelijk Museum Zutphen. 

Op het fresco zijn zes levensgrote figuren te zien, maar wie zijn dat? wat is er nog meer te zien? Klaas Padberg Evenboer heeft onderzoek gedaan naar de muurschilderingen en heeft nu, na ruim zestig jaar ontdekt, wie worden afgebeeld. Zijn resultaten publiceerde hij eerder dit jaar in Blazoen, kwartaalblad voor heraldiek en zegelkunde. En op dinsdag 28 november houdt hij in het museum een lezing over deze unieke Zutphense wandschilderingen.

Klaas Padberg Evenboer 
Wetenschapper Klaas Padberg Evenboer is een gepensioneerd pedagoog en docent. Hij is redacteur voor het Nederlands Genootschap voor Heraldiek en hij schrijft regelmatig voor het Nederlandse heraldische tijdschrift Blazoen. Zijn onderzoek richt zich vooral op middeleeuwse wapenboeken, herauten en toernooien.

Kaarten reserveren
De lezing is op dinsdagavond 28 november om 20.00 uur (zaal open om 19.45 uur), in het Stedelijk Museum Zutphen aan 's Gravenhof 4 in Zutphen. De kosten zijn 7,50 euro per persoon. Tickets kunnen worden gereserveerd op www.museazutphen.nl/ridders. 

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Binky’s Lichtjesfeest Apeldoorn

Dit jaar viert Binky voor het eerst het Binky’s Lichtjesfeest. Rondom de kerst gaat Binky maar liefst 5 avonden open! Het park wordt nog mooier gemaakt en aangekleed met heel veel lichtjes en vrolijke opblaasfiguren. Loop de lichtjesroute, ga op de foto met (kerst) Binky en geniet bij het k...

Flitsfeitje Roxy Dekker van Satisfyer

De pas 18-jarige Roxy Dekker zingt al van kleins af aan en heeft al zangles gehad van Babette Labeij.
Ze ging pas geleden viraal op Tiktok. Met  “Anne-Fleur vakantie” beschreef ze op grappige wijze een vakantie van een “typische Anne-Fleur uit het Gooi”.
...

Kerstconcert Collegium Altena

Wat is een kerst zonder zingen? Wat is een kerst zonder koor?

Al bij de geboorte van het kindje Jezus werd er gezongen. De herders op het veld zien plotseling een grote hoeveelheid engelen die God loven en prijzen. Hoe? Door te zingen!

Het is de mens gegeven iets van deze muzi...