Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Restauratie historische sluis Nederhemert-Zuid in de prijzen

Geschreven: 20-04-2024
Restauratie historische sluis Nederhemert-Zuid in de prijzen

NEDERHEMERT - De tweede prijs voor de meest waardevol gerestaureerde sluis in 2023 gaat naar de monumentale duikersluis die Waterschap Rivierenland opknapte in Nederhemert-Zuid. Het rijksmonument uit 1861 is nog altijd in bedrijf. De stichting Historische Sluizen en Stuwen in Nederland (SHHN) reikte de prijs uit op Nationale Sluizendag (19-4).

Gilbert van Beusekom (vakspecialist onderhoudsbeheer waterschap) nam in Edam hiervoor een bronzen sculptuur van een sluisdeur in ontvangst, alsmede een oorkonde. ‘We zijn blij met de prijs, die de rijkdom van onze geschiedenis en de waarde van ons erfgoed benadrukt. En het vakmanschap waarmee de restauratie werd uitgevoerd. De kroon op het werk’, aldus Van Beusekom.

Juryrapport
De jury heeft ‘grote waardering voor zowel de technische kwaliteit van de restauratie als voor de restauratie in historisch perspectief.’ Bij gebrek aan bouwhistorische bronnen werd is tijdens het werk ter plekke veel onderzocht en vastgelegd. ‘De gerestaureerde sluis vormt een aanwinst in een fraaie omgeving.’

Erfgoed 
De sluis ligt nabij de Maasdijk waar 751 jaar geleden de wieg stond van Waterschap Rivierenland. De duikersluis, gebouwd in de tijd van paard en wagen, had te leiden onder zwaar landbouwverkeer. Met het herstel behield het waterschap de functie en de waarde van het erfgoed. Restauratie betrof het metselwerk, de draagkracht en het smeedijzer. Ook is een gedenksteen na vele jaren weer teruggeplaatst die verwijst naar de ‘barones Nagell’. Het gaat om jonkvrouwe Elisabeth Anna Gerhardina van Kretschmar, vrouwe van Nederhemert (1830-1910). Door huwelijk werd zij in 1851 vrouwe van Nederhemert. 

Zomerkade 
Nederhemert-Zuid ligt op een oude stroomrug in een afgesneden bocht van de Maas. In 1904 kwam het op een eiland te liggen tussen de Afgedamde Maas en de Bergsche Maas, samen met het naastgelegen gehucht Bern. Waar de middeleeuwse Maasdijk nog altijd Bern beschermt, ligt Nederhemert-Zuid van oudsher buitendijks. De huizen staan hoog en droog op de oude oeverwal. De omringende weilanden worden beschermd door een zomerkade die bij extreem hoogwater kan overstromen. 

Ramp 
Dat gebeurde ook in 1861, bij de grote watersnoodramp die de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal trof. Op Nederhemert-Zuid stond het water nog weken op het land binnen de zomerkades. Ook bij extreme regen kon het water niet weg. De adellijke eigenaren van het kasteel Nederhemert en wijde omgeving besloten tot het bouwen van een duikersluis in de kade: zo kon overtollig water toch weg. Die functie heeft de sluis nog altijd. 

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Nederhemert te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...