Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Regen! Waterschap houdt alles wat valt vast Rivierenland

Geschreven: 05-07-2023
Regen! Waterschap houdt alles wat valt vast Rivierenland

Het wisselvallige weer van de afgelopen dagen was gunstig voor de waterbeheersing in het rivierengebied. Waterschap Rivierenland laat weten nu flink wat water aan te voeren en nauwelijks af. 'We roepen iedereen op om zuinig om te blijven gaan met water.'

Dankzij de lagere temperaturen, bewolking en wat neerslag is de droogte stabiel. Het landelijk neerslagtekort schommelt rond 180 mm, vergelijkbaar met de droogte van afgelopen zomers. Ook de grondwaterstanden stabiliseerden, op een laag zomers niveau. Het betekent dat de buffer van dit natte voorjaar op raakt.

'Al het water dat we uit de grote rivieren pompen en wat er aan neerslag valt, houden we vast'. Alles blijft dus in het gebied. Om water voor beregening wordt vooral gevraagd in de akkerbouwgebieden van Altena. 'In het westen van ons werkgebied staan sloten enkele centimeters boven zomerpeil om water te bufferen. In het oosten staan sloten gemiddeld op zomerpeil.'

Weer en rivier
De waterstand van de Rijn en de Waal is lager dan normaal voor de tijd van het jaar en blijft komende dagen stabiel. De afvoer van de Maas is op een normaal niveau voor de tijd van het jaar, en ook stabiel. Deze waterstanden op de grote rivieren zijn nog gunstig voor het inlaten van water.

Peilbeheersing
Regen die valt, houdt het waterschap vast. Men is alert op piekbuien bij onweer. 'We voeren volop water aan, soms doet de regen dat. Door te maaien zorgen we voor voldoende doorstroming, zodat water terecht komt op de plek waar het nodig is voor natuur, landbouw en bebouwd gebied. We roepen iedereen op om zuinig om te gaan met water.'

Zomerweer
Na regen op woensdag (5-7) keert het zonnige zomerweer terug, met 30 graden op zaterdag en onweer op zondag. Dat kan lokaal tot veel neerslag leiden. Het warme, groeizame weer zorgt dat planten in sloten en vaarten snel groeien, ook na het maaien voor de doorstroming.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Rivierenland te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL Eindhoven

EINDHOVEN - LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL op zaterdag 28 december 2024 in De Effenaar in Eindhoven met internationale No 1 tributebands van AC/DC, Metallica, Iron Maiden, Guns N’ Roses e.v.a.

Op zaterdag 28 december 2024 komt de internationale LEGENDS of ROCK ...

ASML welkom op Brainport Industries Campus in Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdag 11 juni met grote meerderheid ingestemd met de mogelijke uitbreiding van ASML op de Brainport Industries Campus (BIC). In april maakten de gemeente Eindhoven en ASML bekend samen te onderzoeken of het noordelijke deel van de campus een geschik...

Samen 80 jaar vrijheid vieren in Brabant

‘S-HERTOGENBOSCH – De provincie Noord-Brabant, Brabant Herinnert en het Cultuurfonds Noord-Brabant willen verhalen over de Tweede Wereldoorlog doorgeven aan toekomstige generaties. Ze roepen inwoners op projecten in te dienen die 80 jaar vrijheid herdenken en vieren.

De...