Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Recordaantal bezoekers in 2023 in Zutphense monumenten Zutphen

Geschreven: 31-01-2024
Recordaantal bezoekers in 2023 in Zutphense monumenten Zutphen

De monumentengidsen van het Gilde turfden in 2023 een recordaantal bezoekers: 46.907. Dit is het totaal van de bezoekers aan de Burgerzaal, Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en -toren en de Berkelruïne. Het Erfgoedcentrum Zutphen werkt samen met het Gilde om deze monumenten van de gemeente Zutphen open te stellen voor het publiek. 

De grootste publiekstrekker is de Burgerzaal, met in 2023 meer dan 35.000 bezoekers. Bezoekers konden dit jaar ook voor het eerst de Berkelruïne beklimmen; van april tot en met oktober was de toren één dag in de maand geopend. Dat bleek een succes: meteen op de eerste dag kwamen er al 362 gasten. Hoogtepunt was het Berkelfestival, in augustus, toen meer dan 800 mensen de ruïne beklommen.

Andere extra druk bezochte dagen voor de gezamenlijke monumenten waren de Museumnacht met 2.205 bezoekers op één avond en de Open Monumentendagen in september met in totaal bijna 2.500 bezoekers in één weekend.

Bourgonjetoren

Halverwege 2024 wordt een extra monument toegevoegd aan het aanbod: voor de zomer opent het Erfgoedcentrum Zutphen een belevingscentrum in de Bourgonjetoren. Daarin komt de Hanzeaat, dat op een interactieve manier het verhaal van Zutphen in de Hanzetijd vertelt. Ook daar worden de bezoekers verwelkomd door de monumentengidsen van het Gilde, die graag allerlei wetenswaardigheden over de middeleeuwse toren vertellen.

“In het najaar hadden we al in de gaten dat het een topjaar zou worden, maar dat we zoveel bezoekers hebben ontvangen in onze monumenten is helemaal te gek”, aldus erfgoedmanager Geke Hop. “We zijn trots op ons erfgoed en we laten dat graag aan zoveel mogelijk inwoners en toeristen zien. Door de grote bezoekersaantallen zien we dat dit ook wordt gewaardeerd; je loopt gemakkelijk naar binnen en dat verrijkt een bezoek aan onze stad. In december hebben we onze samenwerking met het Gilde voor de komende jaren weer bestendigd. Het zijn de monumentengidsen die als het visitekaartje van de stad de bezoekers ontvangen en rondleiden. We zijn erg blij dat we zulke fantastische, enthousiaste mensen in Zutphen hebben. Ze zijn cruciaal hierin.”

Openstelling

In deze winterperiode zijn de Burgerzaal en de Wijnhuistoren open op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Vanaf april zijn ze beiden weer open van donderdag tot en met zondag en dan gaat de Sint-Janskerk ook weer open op de zaterdag en de Berkelruïne maandelijks tijdens de koopzondagen. Vanaf de zomer is ook de Bourgonjetoren toegankelijk.

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Inzet en komst Gelderse SMR beschreven in actieplan

ARNHEM - Gelderland maakt inzichtelijk welke stappen nodig zijn (en gaan worden gezet) om de komst van een SMR mogelijk te maken. Daarvoor is het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren bedacht. Hiermee moet het vergunningentraject en de bouw van deze energievoorziening zo soepel mogelij...

Man uit Zaltbommel krijgt celstraf en tbs voor doodslag

ZALTBOMMEL - De rechtbank veroordeelt een man (26) uit Zaltbommel voor doodslag. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van zes jaar op. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

De man heeft bekend dat hij het slachtoffer in september 2023, een...

Snelheid in binnenstad Zaltbommel moet naar 30 km

ZALTBOMMEL - Max Verstappen racend in de binnenstad van Zaltbommel. Hoe leuk is dat. PvdA Zaltbommel heeft daar andere gedachten bij. 

‘De binnenstad van Zaltbommel wordt met regelmaat - en naar het lijkt in toenemende mate - geconfronteerd met lieden die Max Verstappen imite...