Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Recordaantal bezoekers in 2023 in Zutphense monumenten Zutphen

Geschreven: 31-01-2024
Recordaantal bezoekers in 2023 in Zutphense monumenten Zutphen

De monumentengidsen van het Gilde turfden in 2023 een recordaantal bezoekers: 46.907. Dit is het totaal van de bezoekers aan de Burgerzaal, Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en -toren en de Berkelruïne. Het Erfgoedcentrum Zutphen werkt samen met het Gilde om deze monumenten van de gemeente Zutphen open te stellen voor het publiek. 

De grootste publiekstrekker is de Burgerzaal, met in 2023 meer dan 35.000 bezoekers. Bezoekers konden dit jaar ook voor het eerst de Berkelruïne beklimmen; van april tot en met oktober was de toren één dag in de maand geopend. Dat bleek een succes: meteen op de eerste dag kwamen er al 362 gasten. Hoogtepunt was het Berkelfestival, in augustus, toen meer dan 800 mensen de ruïne beklommen.

Andere extra druk bezochte dagen voor de gezamenlijke monumenten waren de Museumnacht met 2.205 bezoekers op één avond en de Open Monumentendagen in september met in totaal bijna 2.500 bezoekers in één weekend.

Bourgonjetoren

Halverwege 2024 wordt een extra monument toegevoegd aan het aanbod: voor de zomer opent het Erfgoedcentrum Zutphen een belevingscentrum in de Bourgonjetoren. Daarin komt de Hanzeaat, dat op een interactieve manier het verhaal van Zutphen in de Hanzetijd vertelt. Ook daar worden de bezoekers verwelkomd door de monumentengidsen van het Gilde, die graag allerlei wetenswaardigheden over de middeleeuwse toren vertellen.

“In het najaar hadden we al in de gaten dat het een topjaar zou worden, maar dat we zoveel bezoekers hebben ontvangen in onze monumenten is helemaal te gek”, aldus erfgoedmanager Geke Hop. “We zijn trots op ons erfgoed en we laten dat graag aan zoveel mogelijk inwoners en toeristen zien. Door de grote bezoekersaantallen zien we dat dit ook wordt gewaardeerd; je loopt gemakkelijk naar binnen en dat verrijkt een bezoek aan onze stad. In december hebben we onze samenwerking met het Gilde voor de komende jaren weer bestendigd. Het zijn de monumentengidsen die als het visitekaartje van de stad de bezoekers ontvangen en rondleiden. We zijn erg blij dat we zulke fantastische, enthousiaste mensen in Zutphen hebben. Ze zijn cruciaal hierin.”

Openstelling

In deze winterperiode zijn de Burgerzaal en de Wijnhuistoren open op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Vanaf april zijn ze beiden weer open van donderdag tot en met zondag en dan gaat de Sint-Janskerk ook weer open op de zaterdag en de Berkelruïne maandelijks tijdens de koopzondagen. Vanaf de zomer is ook de Bourgonjetoren toegankelijk.

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Flitsfeitje Oscar and the Wolf van Angel Face

Oscar and the Wolf is een pseudoniem voor de Belgische solo-artiest Max Colombie.
Hij deed op 13-jarige leeftijd al mee aan het Junior Songfestival.
In 2014 maakte hij zijn debuut met het album “Entity”.
Hij bracht verder nog 2 studioalbums uit, te weten “In...

Voetbalschool Go 4 Skill start bij vv Hedel

Voetbalschool Go 4 Skills (G4S) gaat vanaf vrijdag 23 februari van start bij v.v. Hedel. 'Bij Go 4 Skills geloven we in de kracht van individuele training om de unieke vaardigheden van elke speler te ontwikkelen en te verfijnen. Of je nu droomt van het perfecte doelpunt, een solide verdediging wi...

Leerlingen OBS De Fonkelsteen bouwen fictieve gemeente Zaltbommel

In het oude stadhuis van Zaltbommel speelden de kinderen van groep 7 en 8 van OBS De Fonkelsteen het spel Democracity.

Tijdens het ongeveer twee uur durende spel Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen, fictieve stad...