Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Q-koorts in Brakel vastgesteld

Geschreven: 26-04-2024
Q-koorts in Brakel vastgesteld

BRAKEL - Demissionair minister Piet Adema liet donderdag (25-4) de Tweede Kamer weten dat op een melkschapenbedrijf in Brakel Q-koorts is aangetroffen. Sinds 2016 is dit niet meer voorgekomen.

Adema schrijft in zijn brief dat de Q-koorts tijdens een standaardcontrole werd gevonden in de tankmelk van het schapenbedrijf. Op 18 april bezocht de NVWA het bedrijf en werden monsters genomen. Waarschijnlijk komt de bacterie in de melk van een of meerde jonge, niet gevaccineerde, dieren. 

Het besmette bedrijf in Brakel heeft 83 volwassen dieren en 45 lammeren. De ondernemer heeft al laten weten alle schapen af te zullen voeren. De NVWA onderzoekt de situatie. Als blijkt dat er overtredingen zijn gepleegd rond de vaccinatieverplichtingen, krijgt de boer een boete.

Risico's
Q-koorts wordt op de mens overgedragen, vanag geiten en schapen, via de lucht. De risico's voor de volksgezondheid in de omgeving zijn laag, volgens het RIVM. GGD Gelderland-Zuid en gemeente zijn op de hoogte. Ook worden maatregelen getroffen die moeten voorkomen dat andere dieren met de bacterie worden besmet.

De gemeente laat weten: 'Met klachten kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts. Voor meer informatie over Q-koorts en voor vragen kunt u terecht bij de GGD.'

Burgemeester Pieter van Maaren: 'De impact van deze besmetting is allereerst voor de betreffende ondernemer en zijn gezin groot. Ik heb contact met hen gehad en hen een hart onder de riem gestoken.'

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Brakel te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...