Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Q-koorts in Brakel vastgesteld

Geschreven: 26-04-2024
Q-koorts in Brakel vastgesteld

BRAKEL - Demissionair minister Piet Adema liet donderdag (25-4) de Tweede Kamer weten dat op een melkschapenbedrijf in Brakel Q-koorts is aangetroffen. Sinds 2016 is dit niet meer voorgekomen.

Adema schrijft in zijn brief dat de Q-koorts tijdens een standaardcontrole werd gevonden in de tankmelk van het schapenbedrijf. Op 18 april bezocht de NVWA het bedrijf en werden monsters genomen. Waarschijnlijk komt de bacterie in de melk van een of meerde jonge, niet gevaccineerde, dieren. 

Het besmette bedrijf in Brakel heeft 83 volwassen dieren en 45 lammeren. De ondernemer heeft al laten weten alle schapen af te zullen voeren. De NVWA onderzoekt de situatie. Als blijkt dat er overtredingen zijn gepleegd rond de vaccinatieverplichtingen, krijgt de boer een boete.

Risico's
Q-koorts wordt op de mens overgedragen, vanag geiten en schapen, via de lucht. De risico's voor de volksgezondheid in de omgeving zijn laag, volgens het RIVM. GGD Gelderland-Zuid en gemeente zijn op de hoogte. Ook worden maatregelen getroffen die moeten voorkomen dat andere dieren met de bacterie worden besmet.

De gemeente laat weten: 'Met klachten kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts. Voor meer informatie over Q-koorts en voor vragen kunt u terecht bij de GGD.'

Burgemeester Pieter van Maaren: 'De impact van deze besmetting is allereerst voor de betreffende ondernemer en zijn gezin groot. Ik heb contact met hen gehad en hen een hart onder de riem gestoken.'

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Brakel te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rick Questro
Rick Questro
Rick Questro
Laatste berichten
Flitsfeitje I Don't Wanna Wait van David Guetta & OneRepublic

"I Don't Wanna Wait" is een opzwepend dansnummer van David Guetta in samenwerking met OneRepublic. Het combineert de elektronische productiestijl van Guetta met de melodieuze vocalen en pop-rockinvloeden van OneRepublic. De stem van Ryan Tedder pulseert met de drang om het moment te grijpen en vo...

Nme De Grote Rivieren zoekt gidsen

HEEREWAARDEN - Nme De Grote Rivieren organiseert excursies en struintochten in het rivierengebied, voor de basisschoolleerlingen van de Bommelerwaard. Daarvoor zoekt men gidsen.

Het uitgangspunt voor de struintochten is het ontstaan van het rivierkleigebied waarin we wonen. &n...

Waterschap oefent opbouwen flexkering Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Woensdag (15-5) oefent Waterschap Rivierenland de opbouw van de flexibele waterkering in de vesting van Zaltbommel. 

De flexkering van bijna 400 meter verrijst op de kademuur langs de Waal en de Stadshaven. Het opbouwen van de flexkering is een oefening, die plaatsvind...