Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

PVDA Laat Bommelaren meepraten over zorg en wonen Zaltbommel

Geschreven: 31-08-2023
PVDA Laat Bommelaren meepraten over zorg en wonen Zaltbommel

Komende maand september staat het voorstel van PvdA Zaltbommel over zorg en wonen op de agenda van de gemeenteraad. Zo is althans de verwachting. De partij wil een burgerberaad mee laten zoeken naar oplossingen voor komende problemen rond zorg en wonen.

Raadslid Henk Plessius legt uit: ‘Het aantal ouderen verdubbelt in de komende jaren. Terwijl het aantal zorgverleners afneemt. Als we ons daar niet snel op voorbereiden, belanden we in de zoveelste crisis. Dat voorbereiden betekent dat we zowel wonen als zorg anders moeten organiseren.' Plesius ziet wel mogelijkheden: 'Ouderen niet laten vereenzamen in te grote huizen. De wijkverpleging niet van het ene huis naar het andere laten fietsen. Vitale ouderen in staat stellen zelf hun zorg te regelen’.

Nieuwe woonvormen
Er zijn misschien wel nieuwe woonvormen nodig waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten, maar ook ouderen en jongeren. 'Wellicht kunnen jongeren, in ruil voor een lagere huur, zorgtaken voor ouderen uitvoeren. Liefst georganiseerd per wijk, want de meeste ouderen willen binnen hun wijk blijven wonen. Bij voorkeur binnen de bestaande bebouwing, want nieuwbouw duurt te lang’. Het zijn volgens de partij vraagstukken waar elke Bommelaar mee te maken heeft of krijgt. 'Want bijna iedereen heeft ouders en/of kinderen die een huis zoeken.'

Betrokken worden
Burgerlid Jeanette Braam: ‘Omdat het gaat over onderwerpen die iedereen aangaan en waarover velen een mening zullen hebben, is het van belang dat de burgers direct betrokken worden bij de oplossingen. Dat kan in de vorm van een burgerberaad.' Dat beraad wordt dan samengesteld op basis van een steekproef uit de bevolking. Hierbij wordt goed gekeken dat alle bevolkingsgroepen evenredig vertegenwoordigd zijn.

Serieus nemen
Braam vervolgt: 'Met begeleiding van een externe partij hoort het beraad deskundigen en bediscussieert oplossingen. De gemeenteraad verplicht zich op voorhand om die voorstellen serieus te nemen. Op die manier maken we gebruik van de “deskundigheid van de massa” en laten we een brede groep uit de bevolking merken dat hun mening ertoe doet’.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Ede Wageningen & Schaijk via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...