Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Provincie leidt zij-instromers op om woningbouw te versnellen

Geschreven: 06-03-2024
Provincie leidt zij-instromers op om woningbouw te versnellen

ARNHEM - Provincie Gelderland gaat 240 starters en zij-instromers opleiden om de woningbouw te versnellen. Gemeenten hebben te weinig ambtenaren die gespecialiseerd zijn in wonen en ruimtelijke ordening. Hierdoor loopt de vergunningverlening vaak vertraging op. De provincie heeft hiervoor een opleidingsprogramma opgezet samen met Werken in Gelderland.

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil: ‘Woningbouw is mensenwerk. We hebben meer vakmensen nodig om de woningbouw te versnellen. Vakmensen in de bouw en vakmensen bij gemeenten. Zonder goed opgeleide woonambtenaren loopt de vergunningverlening vertraging op en komt de woningbouw stil te liggen.

Te weinig woonambtenaren

In Gelderland moeten er 100.000 woningen bij worden gebouwd. Eén van de belangrijkste knelpunten bij de woningbouw is het tekort aan woonambtenaren. Voor elk bouwproject moeten ambtenaren aan het werk met o.a. de vergunningverlening, inspraak, planvoorbereiding het onderhandelen met projectontwikkelaars. Uit onderzoek blijkt dat er ruim 200 extra ambtenaren nodig zijn bij gemeenten om de woondoelen voor Gelderland te realiseren.

Eerste trainees van start

Hiervoor heeft de provincie met Werken in Gelderland een startersprogramma Ruimtelijke Ordening opgezet. Op 6 maart start de eerste groep van 15 zij-instromers met de opleiding. Zij komen uit het bedrijfsleven of aan de overheid gelieerde instanties zoals GGD of onderwijs. De zij-instromers gaan aan de slag bij gemeenten in verschillende functies op het gebied van ruimte en wonen.

100 zij-instromers per jaar

Het startersprogramma moet zorgen voor jaarlijks 100 (zij-)instromers bij Gelderse gemeenten. In september start er weer een nieuwe lichting met trainees. Vanuit het Actieplan Wonen zet de provincie 1,4 miljoen euro in voor de opleiding van zij-instromers. Het programma wordt uitgevoerd door Werken in Gelderland: een samenwerkingsverband van overheidsorganisaties met als doel de loopbaanmogelijkheden bij de Gelderse overheden te versterken. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...