Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Pilot voor snellere start bouw

Geschreven: 20-03-2024
Pilot voor snellere start bouw

EINDHOVEN - Eindhoven doet met project Prinsejagt van Woonbedrijf mee aan een landelijke pilot die de ontwikkeltijd van bouwprojecten moet verkorten. Het proces wordt als het ware in elkaar geschoven. Verschillende processen lopen hierbij tegelijkertijd in plaats van opeenvolgend. De start van de bouw zou hiermee sneller mogelijk moeten zijn, wat hard nodig is gezien de grote behoefte aan woningen. Inwonersparticipatie blijft hierbij even belangrijk als altijd, daarop wordt niet ingeboet. 

Wethouder Mieke Verhees: "We doen vanuit de gemeente wat we kunnen om ervoor te zorgen dat we kunnen doorbouwen. Een ontwikkelproces duurt vrij lang en ik verwacht dat deze pilot laat zien dat het sneller en soepeler kan, mede door de nauwe samenwerking."

Directeur Marieke Franken van Woonbedrijf: "Om de ontwikkeling van nieuwbouwplannen te versnellen, werken de Eindhovense woningcorporaties en de gemeente het afgelopen half jaar nog intensiever samen (slimmer samenwerken). Daarvoor werken zij 1 dag in de week samen op 1 locatie. Zo ontstaat er kennisuitwisseling, zijn er korte lijntjes en is er echte verbinding. De pilot is een mooie vervolgstap om te kijken hoe het proces nog beter kan. Goed dat de overheid hierin meekijkt en faciliteert!"

Prinsejagt
Het ministerie BZK heeft project Prinsejagt geselecteerd als pilot, met als doel het project binnen twee jaar naar start bouw te krijgen. Het betreft een ontwikkeling van woningcorporatie Woonbedrijf aan de Van Zinnicqstraat. Het gaat hier om de sloop van 42 grondgebonden woningen, waarvoor 160 tot 200 appartementen terugkomen - verdeeld over drie woongebouwen.

Er is een enorm woningtekort in Eindhoven. We hebben een grote opgave om nieuwe huurappartementen te bouwen. Voor deze grote opgave zijn we op zoek gegaan naar plekken in Eindhoven waar we kunnen verdichten. Op deze plek zien we mogelijkheid omdat deze locatie aan de rand van de woonwijk ligt. Hierdoor kunnen we makkelijker de hoogte in met het bouwen van appartementen. 

Er komt meer differentiatie in woningtypes in de wijk. In deze buurt staan vooral veel grote eengezinswoningen. Woningzoekenden zijn echter vaak één- of tweepersoonshuishoudens. Daarom komen er woningtypes bij die nu nog niet in de buurt voorkomen. Jonge bewoners kunnen hierdoor starten in hun eigen buurt of bewoners kunnen doorstromen naar een appartement. 

Pilot
In de pilot worden verschillende zaken parallel uitgevoerd om het gehele planproces drastisch in te korten, zodat de bouw sneller kan starten. Zo loopt het opstellen van een anterieure of bouwteam-overeenkomst tegelijkertijd met de voorbereiding van de planologische procedure. In deze pilot werken de partijen nauw samen. De aannemer zit al vanaf het begin van het ontwerptraject aan tafel, zodat bijgestuurd kan worden om de financiële haalbaarheid en uitvoerbaarheid te bewaken. De gemeente loopt in dit gehele traject mee. Dat is niet zozeer in een toetsende rol, maar vooral meedenkend en ontwerpend in het gehele traject, als een volwaardig lid van het project. Dit moet ook leiden tot een snellere bouwvergunning. Het ministerie stelt een procesbegeleider beschikbaar.  

Participatie
Participatie is ook in dit plan van essentieel belang en hierop wordt niet ingeleverd. Sterker nog, om binnen twee jaar te kunnen starten met de bouw is een goed participatietraject juist belangrijk, zodat een bezwaar- en beroepstraject kan worden voorkomen. De participatie is inmiddels opgestart met een eerste buurtbijeenkomst op 19 maart. De buurt krijgt een stem in de keuze van verschillende stedenbouwkundige modellen en de invulling van het groen rondom de gebouwen.

De individuele meningen van omwonenden worden met respect behandeld en meegewogen in de planvorming. Bij de besluitvorming worden alle belangen afgewogen in relatie tot het algemene belang; met snelheid meer woningen bouwen voor al de mensen die op zoek zijn naar die eigen woning.

Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Grote veiligheidscontrole Zaltbommel levert 44.000 euro op en meer

ZALTBOMMEL - Donderdag (18-4) vond in Zaltbommel een grootschalige integrale veiligheidscontrole plaats. Met deze actie wil de overheid de veiligheid vergroten en criminele activiteiten voorkomen. Tien partijen sloegen er de handen voor ineen.

Politie, Afvalverwijdering Rivierenland (AV...

Beleeftuin Zorgcentrum ’t Slot Dierenbeweegpad Gameren feestelijk geopend

GAMEREN - Woensdag (17-4) opende Zorgcentrum ’t Slot in Gameren de prachtig aangelegde Beleeftuin op feestelijk wijze. De tuin is onderdeel van het nieuwe Gamerse dierenbeweegpad dat met medewerking van Welzijn Bommelerwaard van start ging.

De tuin is speciaal aangelegd voor de be...

Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...