Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Piek hoogwater eind deze week in de regio verwacht Bommelerwaard

Geschreven: 27-12-2023
Piek hoogwater eind deze week in de regio verwacht Bommelerwaard

Waterschap Rivierenland houdt het wassende water scherp in de gaten. De gemalen draaien en de dijken zijn op sterkte. Waar en wanneer nodig worden (extra) inspecties gedaan.

Het blijft deze week regenen en er komt hoogwater aan. Op de Rijn bij Lobith wordt een piek verwacht van 14,50m boven NAP op donderdag 28 december.

Coupures open
Het hoogwater op de Rijn stijgt nog zachtjes en bereikt op donderdagochtend (28-12) de hoogste waterstand. Hoger dan 14,50m boven NAP wordt bij Lobith niet verwacht. Die verwachting betekent dat coupures open blijven. (Coupures zijn doorgangen door dijken voor bijvoorbeeld verkeer, die bij hoogwater dicht kunnen).

Bij de verwachte waterstand stromen vrijwel alle uiterwaarden en buitenpolders vol. Zo heeft de rivier alle ruimte en komt het water niet veel hoger tegen de dijken.

Dijkinspecties
Dijkbeheerders zijn druk met het inspecteren van de dijken langs de Waal en Neder-Rijn. Zij letten speciaal op schade door graverij van dieren, drijfvuil en op wellen. Waar deze een risico kunnen vormen voor de dijk, neemt het waterschap standaardmaatregelen. Zo zijn op verschillende plekken wellen 'opgekist': een ring van zandzakken zorgt voor tegendruk, waardoor het risico van de wel afneemt.

Dijkversterkingen klaar
Het waterschap laat weten: 'Langs de Waal werken we aan het versterken van de dijken. Bij hoogwater stoppen we tijdelijk met de dijkversterkingen. En we nemen een aantal maatregelen. We bedekken bijvoorbeeld afritten die nog niet klaar zijn met klei. Graafwerkzaamheden vullen we tijdelijk op met grond. Zo is de dijk op orde voor deze hoogwatergolf. Na het hoogwater starten we het werk weer op.

Gemalen draaien
De gemalen van Waterschap Rivierenland draaien volop om het teveel aan water af te voeren naar de grote rivieren. Het droge weer van Tweede Kerstdag en woensdag helpt. Om overlast tot een minimum te beperken, verdelen de peilbeheerders het water zo goed mogelijk om kwetsbare gebieden te ontzien. Op veel plekken zijn waterbergingen volop in gebruik.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
 


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Een visie op een bruisend Eindhoven

EINDHOVEN - 'Sharing the Vibes: Samen naar een bruisend Eindhoven' is een visie op een levendige stad waar mensen graag wonen, werken en verblijven. Er is een breed aanbod aan voorzieningen, zowel overdag als in de nacht. Een bruisend uitgaansleven is daarbij van groot belang, met ruimte voor ver...

Uiterlijk zomer 2025 duidelijkheid voor gebruikers Pand 9

ZALTBOMMEL - Het oude schoolgebouw aan de Van Heemstraweg, voor velen bekend als Pand 9, wordt al jaren gebruikt als centrum door verschillende maatschappelijke organisaties. Bij de start van Pand 9 is afgesproken dat het gebruik van het gebouw in principe voor vijftien jaar zou zijn. Anno 2024 i...

Militairen oefenen in de Bommelerwaard

BOMMELERWAARD - In de week van 15 tot en met 18 juli vindt in de Bommelerwaard een militaire oefening plaats.

De oefening wordt gehouden in het kader van opleiding en training voor militairen van de Koninklijke Landmacht (KL).

Praktisch gezien houdt dit in dat militairen ...