Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Piek hoogwater eind deze week in de regio verwacht Bommelerwaard

Geschreven: 27-12-2023
Piek hoogwater eind deze week in de regio verwacht Bommelerwaard

Waterschap Rivierenland houdt het wassende water scherp in de gaten. De gemalen draaien en de dijken zijn op sterkte. Waar en wanneer nodig worden (extra) inspecties gedaan.

Het blijft deze week regenen en er komt hoogwater aan. Op de Rijn bij Lobith wordt een piek verwacht van 14,50m boven NAP op donderdag 28 december.

Coupures open
Het hoogwater op de Rijn stijgt nog zachtjes en bereikt op donderdagochtend (28-12) de hoogste waterstand. Hoger dan 14,50m boven NAP wordt bij Lobith niet verwacht. Die verwachting betekent dat coupures open blijven. (Coupures zijn doorgangen door dijken voor bijvoorbeeld verkeer, die bij hoogwater dicht kunnen).

Bij de verwachte waterstand stromen vrijwel alle uiterwaarden en buitenpolders vol. Zo heeft de rivier alle ruimte en komt het water niet veel hoger tegen de dijken.

Dijkinspecties
Dijkbeheerders zijn druk met het inspecteren van de dijken langs de Waal en Neder-Rijn. Zij letten speciaal op schade door graverij van dieren, drijfvuil en op wellen. Waar deze een risico kunnen vormen voor de dijk, neemt het waterschap standaardmaatregelen. Zo zijn op verschillende plekken wellen 'opgekist': een ring van zandzakken zorgt voor tegendruk, waardoor het risico van de wel afneemt.

Dijkversterkingen klaar
Het waterschap laat weten: 'Langs de Waal werken we aan het versterken van de dijken. Bij hoogwater stoppen we tijdelijk met de dijkversterkingen. En we nemen een aantal maatregelen. We bedekken bijvoorbeeld afritten die nog niet klaar zijn met klei. Graafwerkzaamheden vullen we tijdelijk op met grond. Zo is de dijk op orde voor deze hoogwatergolf. Na het hoogwater starten we het werk weer op.

Gemalen draaien
De gemalen van Waterschap Rivierenland draaien volop om het teveel aan water af te voeren naar de grote rivieren. Het droge weer van Tweede Kerstdag en woensdag helpt. Om overlast tot een minimum te beperken, verdelen de peilbeheerders het water zo goed mogelijk om kwetsbare gebieden te ontzien. Op veel plekken zijn waterbergingen volop in gebruik.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
 


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Avondvierdaagse Kerkdriel zoekt vrijwilligers Kerkdriel

Avondvierdaagse Bommelerwaard 2024 is dringend op zoek naar vrijwiliigers. De organisatie plaatst daarom een oproep.

Dinsdag 21 mei gaan de vele deelnemers in Kerkdriel weer van start om hun kilometers te lopen. Of te wandelen, wat men wil.

Ook deze Avondvierdaagse kan al...

Politie zoekt getuigen mishandeling tijdens carnaval Ammerzoden

Zondag (11-2) vond rond 18.30 uur op het parkeerterrein Voetbalvereniging Jan van Arckel aan de Heiligenweg 2 in Ammerzoden een zware mishandeling plaats.

Het slachtoffer werd door meerdere personen mishandeld en liep daardoor zwaar letsel op. Op datzelfde moment was er een carnava...

Artikel 1 Grondwet toch op de muur van het Bommelse stadhuis Zaltbommel

Stemde de gemeenteraad van Zaltbommel in juli 2021 nog tegen, donderdag (22-2) was men vóór de motie die regelt dat Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar aan de muur van het gemeentehuis komt te hangen. Bij voorkeur in de hal bij Burgerzaken. 

De politieke buren in de g...