Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Perspectief Zutphen en David Evekink Stichting starten met verbouwing ‘t Nut

Geschreven: 16-06-2024
Perspectief Zutphen en David Evekink Stichting starten met verbouwing ‘t Nut

ZUTPHEN - Met hun beider handtekeningen bekrachtigden Carel Gaaf van de David Evekink Stichting (DES) en Corno van Renssen van Perspectief Zutphen woensdag de vernieuwde overeenkomst over ’t Nut in Warnsveld. Vervolgens namen ze samen de sloophamer ter hand. Daarmee is de grootscheepse verbouwing van het buurthuis officieel gestart. Aan het eind van dit jaar is het meer dan honderd jaar oude gebouw weer klaar voor de toekomst en is de maatschappelijke functie voor het dorp behouden én versterkt.

De ondertekening gaf de informele inloopavond woensdag een officieel tintje. Ondertussen druppelden buurtbewoners en gebruikers binnen die zich graag lieten informeren over alle plannen.

Sociaal, maatschappelijk en cultureel nut

Enkele jaren geleden kocht de David Evekink Stichting het pand van Perspectief Zutphen, met de verduurzaming in het vooruitzicht. “De David Evekink Stichting ondersteunt sociale en maatschappelijke behoeften en dit sluit daar goed op aan”, vertelt bestuurslid Carel Gaaf, nadat hij de bouwhelm weer heeft afgedaan. “Dit gebouw heeft sociaal, maatschappelijk en cultureel nut.” “Maar het is vrij slecht geïsoleerd. Met lagere energieprijzen was dat nog te overzien, maar nu liep het uit de hand”, verklaart Van Renssen.

Samen maakten de stichtingen een plan voor de verbouwing en mede dankzij de inzet van Silvia Heyl, directeur van de Stichting BOG waarbij DES is aangesloten, lukte het een substantiële subsidie van het provincie te verkrijgen. Die keek niet alleen naar de verduurzaming, maar ook naar het maatschappelijke en sociale karakter. Dat heeft geleid tot een uitgebreider plan dan oorspronkelijk werd gedacht. Het dak en de wanden worden geïsoleerd, er komt dubbelglas in de vorm van voorzetramen, door de overstap naar gasloos kan afscheid worden genomen van de cv-ketels en de ruimtes worden beter benut. De grote zaal krijgt een mobiele tussenwand en de zolder, die nu nog alleen via een luik bereikbaar is, wordt een volwaardige verdieping met lift. De tuin krijgt ook een make-over, met een tuinhuis waar bijvoorbeeld wandelgroepen kunnen starten. Materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Belangrijk onderdeel van het plan is dat bewoners worden betrokken; er is al een stichting opgericht door buurtbewoners die zich bezighoudt met activiteiten, de toneelvereniging in ’t Nut denkt mee over verbeteringen aan het podium en de buurt gaat de tuin beheren. Na de verbouwing is er plek voor meer activiteiten. Niet alleen voor bijvoorbeeld repetitieavonden van verenigingen, maar ook voor ontmoetingen tijdens koffieochtenden en samen koken; er komt een grotere, open keuken die dat mogelijk maakt.

Samen leven

Maar eerst moeten alle gebruikers van ’t Nut tijdelijk uitwijken naar een andere locatie, over het algemeen is dat de Eekschuur, om de hoek. “We hebben al gehoord dat ze daarna graag weer bij ons terugkomen.” De ruimtes zijn beschikbaar voor verenigingen, vergaderingen, feest en partijen. ‘Verbinding maken’ en ontmoetingsplekken zijn belangrijk. Van Renssen: “De verbouwing van het Nut past perfect bij de omgevingsvisie van de gemeente. Met een vernieuwd en nog breder inzetbaar gebouw ontstaan er betere mogelijkheden om nog meer samen te leven en samen plezier te hebben.”

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...