Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Paardentram na 100 jaar even terug in Bommelse binnenstad Zaltbommel

Geschreven: 24-07-2023
Paardentram na 100 jaar even terug in Bommelse binnenstad Zaltbommel

Met de tram van het station naar de binnenstad, zo ging dat meer dan 100 jaar geleden. De gemeentetram is een vervoermiddel met een geschiedenis en deze is zaterdag 29 juli opnieuw te beleven in de Bommelse binnenstad.

Het duurde heel wat jaren en vergaderingen voordat daadwerkelijk werd besloten dat er een gemeentetram kwam. Nadat de eerste stoomtrein al op 31 oktober 1869 in Zaltbommel kwam, wilde men ook een verbinding naar de binnenstad. Over de rivier waren er verschillende veerdiensten, maar vanuit het zuiden was de binnenstad slecht bereikbaar.
In 1877 werd er een aanvraag gedaan voor een paardentram, maar omdat er geen waarborg was voor de investering van 20.000 gulden, ging het niet door.

Juiste woorden
In 1900 werd een tweede poging ondernomen, maar de gemeente wees een jaarlijkse subsidie van 750 gulden per jaar af, waardoor ook deze poging op niets uitliep.
In 1909 is het wethouder Van der Pant die de gemeentetram weer op de agenda zet. Er wordt een commissie geïnstalleerd en de heren Philips, Meyer en Kaasjager nemen er aan deel. Het is Henri Louis Philips, de broer van Gerard en Anton Philips die de juiste woorden weet te vinden om de gemeente te overtuigen van het belang van de gemeentetram. Op dinsdag 1 maart 1910 rijdt het eerste voertuig naar de binnenstad.


De tram bevordert de bedrijvigheid in de binnenstad en verschaft ook direct en indirect werkgelegenheid.
Na 1920 worden de kosten steeds hoger en kwamen er snellere voertuigen. In 1923 komt er een autobusverbinding naar de binnenstad en dit betekende het einde van de Gemeentetram. Op 31 augustus 1923 reed de paardentram zijn laatste rit.

100 jaar later
De ondernemers uit de binnenstad brengen na 100 jaar de tram voor een dag terug. Om de geschiedenis opnieuw te beleven, maar ook om te vertellen en te delen met kinderen en kleinkinderen.

Op zaterdag 29 juli vanaf  13:00 uur rijdt de paardentram weer een dienstregeling in de historische binnenstad: Parkeerplaats Beersteeg – Gamerschestraat – Oliestraat – Nonnenstraat – Boschstraat – Waterstraat – Waalkade – Parkeerplaats Oude Wasserij – Waalkade – Parkeerplaats Beersteeg.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis

Ik ben Andries Korthuis, geboren Groninger op 17-08-1965. 

Na wat oefenen op mijn ...

Laatste berichten
Jongerenwerk Maasdriel krijgt impuls dankzij D66 en GroenLinks Maasdriel

Het jongerenwerk in Maasdriel krijgt de komende jaren een extra impuls. Voor 2024 en 2025 is daarvoor 80.000 euro beschikbaar. Het gevolg van een succesvol amendement van D66 Maasdriel en GroenLinks

Het amendement volgde op het voorstel van het college van B&W om de volledige r...

Vernieuwde samenwerking in ‘Pact van Loevestein’ Altena

Gemeente Altena ondertekende vrijdag (29-9) de intentieverklaring ‘Pact van Loevestein 2023-2033’, samen met andere gemeenten, provincies en partijen binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW).

Twintig jaar geleden ontstond het Pact van Loevestein. De behoefte nu is om...

Flitsfeitje Cian Ducrot van Heaven

Cian Ducrot groeide op in Cork, Ierland. Tijdens zijn jonge jaren deed hij mee in drama clubs en musicals.  Hij kreeg ook een beurs aan de Royal Academy of Music in Londen, waar hij klassiek fluit leerde spelen.
Tijdens een inspirerende reis naar Los Angeles besefte Ducrot dat hij eig...