Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Paardentram na 100 jaar even terug in Bommelse binnenstad Zaltbommel

Geschreven: 24-07-2023
Paardentram na 100 jaar even terug in Bommelse binnenstad Zaltbommel

Met de tram van het station naar de binnenstad, zo ging dat meer dan 100 jaar geleden. De gemeentetram is een vervoermiddel met een geschiedenis en deze is zaterdag 29 juli opnieuw te beleven in de Bommelse binnenstad.

Het duurde heel wat jaren en vergaderingen voordat daadwerkelijk werd besloten dat er een gemeentetram kwam. Nadat de eerste stoomtrein al op 31 oktober 1869 in Zaltbommel kwam, wilde men ook een verbinding naar de binnenstad. Over de rivier waren er verschillende veerdiensten, maar vanuit het zuiden was de binnenstad slecht bereikbaar.
In 1877 werd er een aanvraag gedaan voor een paardentram, maar omdat er geen waarborg was voor de investering van 20.000 gulden, ging het niet door.

Juiste woorden
In 1900 werd een tweede poging ondernomen, maar de gemeente wees een jaarlijkse subsidie van 750 gulden per jaar af, waardoor ook deze poging op niets uitliep.
In 1909 is het wethouder Van der Pant die de gemeentetram weer op de agenda zet. Er wordt een commissie geïnstalleerd en de heren Philips, Meyer en Kaasjager nemen er aan deel. Het is Henri Louis Philips, de broer van Gerard en Anton Philips die de juiste woorden weet te vinden om de gemeente te overtuigen van het belang van de gemeentetram. Op dinsdag 1 maart 1910 rijdt het eerste voertuig naar de binnenstad.


De tram bevordert de bedrijvigheid in de binnenstad en verschaft ook direct en indirect werkgelegenheid.
Na 1920 worden de kosten steeds hoger en kwamen er snellere voertuigen. In 1923 komt er een autobusverbinding naar de binnenstad en dit betekende het einde van de Gemeentetram. Op 31 augustus 1923 reed de paardentram zijn laatste rit.

100 jaar later
De ondernemers uit de binnenstad brengen na 100 jaar de tram voor een dag terug. Om de geschiedenis opnieuw te beleven, maar ook om te vertellen en te delen met kinderen en kleinkinderen.

Op zaterdag 29 juli vanaf  13:00 uur rijdt de paardentram weer een dienstregeling in de historische binnenstad: Parkeerplaats Beersteeg – Gamerschestraat – Oliestraat – Nonnenstraat – Boschstraat – Waterstraat – Waalkade – Parkeerplaats Oude Wasserij – Waalkade – Parkeerplaats Beersteeg.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Overvloedige voorjaarsregen doorkruist maaien dijken

BOMMELERWAARD - Het extreem natte voorjaar leidt tot aanpassingen in het maaien van dijken. Dat laat Waterschap Rivierenland weten. Door de natte ondergrond liep de eerste maaironde in het gefaseerd maaibeheer grote vertraging op. Voor een sterke dijk maait het waterschap dit keer sommige traject...

Defect sluist St. Andries nog niet verholpen

HEEREWAARDEN - Het defect aan sluis St. Andries is nog niet verholpen. De sluis blijft hierdoor langer gestremd.

Sluis Sint Andries in Heerewaarden is sinds vrijdag (7-7) gestremd. Een motor in één van de heftorens is defect, meldde Rijkswaterstaat eerder.

'...

Flitsfeitje Lionel Richie van Three Times a Lady

Lionel Richie, geboren op 20 juni 1949 in Tuskegee, Alabama, is een iconische Amerikaanse zanger, songwriter en producer. Hij begon zijn muzikale carrière als lid van de Commodores, een funk- en soulband die hits had zoals "Easy" en "Three Times a Lady.".

Richie begon zijn succes...