Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Oversteek Bergsche Maasveren kost vanaf februari geld Maasdriel

Geschreven: 07-12-2023
Oversteek Bergsche Maasveren kost vanaf februari geld Maasdriel

Vanaf maandag 5 februari 2024 gaat een aantal gebruikers van de Bergsche Maasveren (automobilisten, motorrijders, vrachtverkeer) betalen voor een overtocht. Voor voetgangers, (brom)fietsers en landbouwverkeer blijven het Bernse veer, het Capelse veer en het Drongelense veer gratis.

De Bergsche Maas telt drie veerverbindingen. De diensten varen dagelijks en zetten jaarlijks zo’n anderhalf miljoen weggebruikers over. Ze zijn daarmee belangrijk voor de ontsluiting van Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel. 

De invoering wordt  voorafgegaan door een testfase, die op maandag 15 januari start. Dan worden onder meer de manier van registreren en controle via camera’s getest. Gedurende de testfase blijven de veerdiensten gratis.

Uitgesteld
Er wordt al langer gewerkt aan tarifering van de Bergsche Maasveren, maar dat werd om uiteenlopende redenen een aantal malen uitgesteld. ‘Dat had deels te maken met de invoering van een innovatief, gebruiksvriendelijk betalingssysteem en deels met de wens van de gemeente Altena om haar inwoners extra kortingsmogelijkheden aan te bieden’, aldus Mathé Holleman (voorzitter Stichting De Bergsche Maasveren).

De noodzaak tot tarifering bestaat al geruime tijd. Tot 2008 vielen de drie veerdiensten onder Rijkswaterstaat. In dat jaar werd de verantwoordelijkheid overgedragen naar de ‘oevergemeenten’ Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel, gezamenlijk opererend in Stichting De Bergsche Maasveren. De overdracht van Rijkswaterstaat ging gepaard met een eenmalige bijdrage van 22,6 miljoen euro. De veronderstelling was dat de opbrengsten uit dat fonds voldoende zouden zijn om de jaarlijkse exploitatie voor een periode van tenminste dertig jaar te dekken. Overtochten zouden daarmee gratis blijven. Maar sinds 2008 is de marktrente sterk gedaald, wat een negatieve invloed heeft op de opbrengsten van het fonds. Dit heeft in de loop der jaren gezorgd voor een forse afname van het eigen vermogen. Die afname is inmiddels zo groot dat de stichting zich gedwongen ziet om voor een aantal gebruikers geld te gaan vragen voor een overtocht. Betalen voor veerdiensten is in Nederland inmiddels vrijwel overal aan de orde.

Tarieven
Bestuurders van auto’s, motoren en trikes (categorie 1) gaan voor de veren van de Bergsche Maas 2,70 euro per overtocht betalen. Bestuurders van bestelbusjes, bedrijfswagens en campers (categorie 2) betalen 3,50 euro. Voor categorie 3 (lichte vrachtwagen van meer dan 3.500 kilo, niet meer dan twee assen) en categorie 4 (vrachtwagen of vrachtwagencombinatie met meer dan twee assen) zijn de tarieven respectievelijk 7,00 euro en 11,00 euro. Voor caravans en aanhangers met een eigen kenteken geldt een toeslag van 2,00 euro.

Betalingen zullen zoveel mogelijk via een app verlopen. Op die app kan gebruik worden gemaakt van een tegoedsaldo waarmee gebruikers een korting van 25 procent ontvangen. Gebruikers die niet over een smartphone beschikken of géén gebruik wensen te maken van de app, kunnen een tegoedkaart aanschaffen. Ook bij deze tegoedkaart geldt een korting van 25 procent op het reguliere tarief. Controle vindt plaats aan de hand van kentekens, met behulp van camera’s (en dus niet door de schippers van de veren).

Gemeente Altena
Voor inwoners van de gemeente Altena geldt een aparte kortingsregeling. Ze kunnen voor 100 euro een abonnement afsluiten. Daarmee kunnen ze vervolgens een jaar lang onbeperkt gebruik maken van het Drongelense veer en het Capelse veer. Een andere optie is een abonnement van 20 euro waarmee men vervolgens een jaar lang met een korting van vijftig procent gebruik kan maken van het Drongelense veer en het Capelse veer. Deze speciale kortingsregelingen zijn mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Altena.

Informeren
Op www.bergschemaasveren.nl is komende tijd informatie te vinden over abonnementsvormen en betalingsmogelijkheden. Daarnaast zullen gebruikers van de veren rond de invoering van de tarifering uitgebreid worden geïnformeerd, onder meer via flyers die worden uitgedeeld tijdens overtochten. Ook zullen instructeurs aan boord gebruikers verder wegwijs maken.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Maasdriel te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Inzet en komst Gelderse SMR beschreven in actieplan

ARNHEM - Gelderland maakt inzichtelijk welke stappen nodig zijn (en gaan worden gezet) om de komst van een SMR mogelijk te maken. Daarvoor is het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren bedacht. Hiermee moet het vergunningentraject en de bouw van deze energievoorziening zo soepel mogelij...

Man uit Zaltbommel krijgt celstraf en tbs voor doodslag

ZALTBOMMEL - De rechtbank veroordeelt een man (26) uit Zaltbommel voor doodslag. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van zes jaar op. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

De man heeft bekend dat hij het slachtoffer in september 2023, een...

Snelheid in binnenstad Zaltbommel moet naar 30 km

ZALTBOMMEL - Max Verstappen racend in de binnenstad van Zaltbommel. Hoe leuk is dat. PvdA Zaltbommel heeft daar andere gedachten bij. 

‘De binnenstad van Zaltbommel wordt met regelmaat - en naar het lijkt in toenemende mate - geconfronteerd met lieden die Max Verstappen imite...