Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Open dag Fieldschool op 4 mei: Osse OpgravingsOntmoeting

Geschreven: 24-04-2024
Open dag Fieldschool op 4 mei:  Osse OpgravingsOntmoeting

OSS - In de maanden april en mei zijn er weer studenten Archeologie van de Universiteit Leiden actief in Oss. Net als vorig jaar zoeken de studenten op een terrein aan de Gewandeweg naar sporen uit het verleden. Op zaterdag 4 mei is er van 10.00 tot 16.00 uur open dag.

Maar liefst 111 archeologiestudenten doen dit jaar in Oss praktijkervaring op met archeologie. Deze zogenoemde Fieldschool vindt traditiegetrouw in Oss plaats. Dit jaar is het een bijzondere editie. Het is namelijk precies vijftig jaar geleden dat Leidse archeologen voor het eerst actief waren in Oss. Om dat te vieren organiseren de universiteit en de gemeente dit jaar verschillende activiteiten. De open dag op 4 mei is er één van. Universiteit Leiden nodigt dan alle inwoners van de gemeente uit om tijdens de Osse OpgravingsOntmoeting een kijkje te komen nemen op het terrein aan de Gewandeweg.

Wat is er te doen?

Het bruist die dag van de activiteiten voor jong en oud. Archeologen en studenten geven rondleidingen over het opgravingsterrein. Er staan kraampjes met vondsten, boeken en informatie van erfgoedorganisaties. Daarnaast kun je uitleg krijgen over het digitaal inmeten van de sporen en vondsten. Ook kun je meedenken en uitproberen hoe onze voorouders in de prehistorie leefden.

Heb je zelf een oude vondst gedaan? Breng het mee en laat het bekijken door de archeologisch specialisten. Zij kunnen je vertellen wat het is en hoe oud het is. Je kunt tijdens de open dag ook zelf mee graven onder leiding van een archeoloog. Dit gebeurt in twee groepen. Er is een ochtendgroep van 10.00 tot 12.00 uur en een middaggroep van 13.00 tot 15.00 uur. Deze activiteit is speciaal bedoeld voor inwoners van de gemeente Oss. Hiervoor moet je je wel aanmelden. In iedere groep kunnen 25 mensen meedoen. Meld je aan via: www.weleer.nl/aanmelding_meegraven_oss.   

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Het opgravingsterrein is te vinden op het adres Gewandeweg 100, 5345 HT Oss. Verzoek om op de fiets te komen. Er is weinig parkeergelegenheid.

Podcast over archeologie

De viering van vijftig jaar archeologie is een van de onderdelen van het gemeentelijke themajaar OsseSchouders. De andere thema’s zijn: 80 jaar bevrijding, 625 jaar stadsrechten en Stad met Toekomst

Over elk van deze thema’s wordt een podcast gemaakt. De eerste podcast gaat over het belang van 50 jaar archeologie in Oss en is al te beluisteren. Het is een gesprek met vier gasten:

erfgoedwethouder Sidney van den Bergh, gemeentelijk archeoloog Mijke Peeters, archeoloog en universitair docent Richard Jansen en lokale archeoloog Peter van Nistelrooij. Je vindt de podcast op alle bekende podcast-platforms. Gebruik daarbij eventueel de zoekterm OsseSchouders (zonder spatie), Podcast Zoeker: OsseSchouders

Rivierenland Radio is in Oss te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...