Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuwe jeugdschatten in Stedelijk Museum In Zutphen

Geschreven: 24-04-2023
Nieuwe jeugdschatten in Stedelijk Museum In Zutphen

 Stel je voor, je loopt over de historische grond in onze stad met een metaaldetector en die begint ineens te piepen. Dan gaat je hart wel even sneller kloppen. En helemaal als je dan ook echt iets bijzonders hebt gevonden. Dat overkwam Tibbe Snel (12) uit Brummen. Twee van zijn bijzondere vondsten zijn vanaf 6 mei te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.

Het Stedelijk Museum Zutphen heeft een speciale vitrine voor zulke ‘jeugdschatten’. De archeologen van de gemeente Zutphen duiden de vondsten en maken zo het verhaal erbij compleet. Dat leidde tot een verrassing bij de vondsten van Tibbe. Na wat poetswerk bleek de munt die hij had gevonden in Brummen een 200 Lire-munt uit San Marino uit 1997. Op zich niet bijzonder. Maar de achterkant van de munt toont een schilderij van Johannes Vermeer. “Nu hebben wij dus een Vermeer in het museum", zegt educatiemedewerker Raïssa Velders.

Op de Bleek in Zutphen, in de achtertuin van zijn opa en oma, had Tibbe opnieuw beet. Hij vond een verfrommeld ringetje, waar wel veel over te vertellen is. “Het is een koperen vingerringetje. Er heeft een steentje in gezeten en het heeft gegraveerde spiralen. Het is waarschijnlijk zeventiende- of achttiende-eeuws", vertelt archeoloog Bert Fermin. “Dat zou daar terecht kunnen zijn gekomen, doordat er tot 1829 kerkhofgrond werd gestort.”

Onthulling en rondleiding

Op 6 mei om 14.00 uur wordt de vitrine met de vondsten van ‘hobby-archeoloog’ Tibbe onthuld. Je kunt daar bij zijn en meteen aansluiten bij de rondleiding die Tibbe dan geeft. Hij start uiteraard bij zijn eigen vondsten, maar als vaste bezoeker van het Stedelijk Museum Zutphen kan deze junior-rondleider ook veel vertellen over de andere objecten. De rondleiding is geschikt voor alle leeftijden en zal circa 45 minuten duren. Deelname aan de rondleiding is gratis (voor de toegang tot het museum gelden de gewone entreeprijzen, Museumkaart geldig, kinderen tot 12 jaar vrij entree). Reserveren kan hier: https://jeugdschatten.eventbrite.nl.

Jeugdschatten

Heb je ook interesse in archeologie? Noteer dan ook alvast de Nationale Archeologiedag op zaterdag 17 juni in je agenda. Dan heeft het Erfgoedcentrum Zutphen (Stedelijk Museum Zutphen en Team Archeologie) een interessant programma in petto, met activiteiten en rondleidingen. Je kunt dan zelf ook je eigen vondsten laten beoordelen door echte archeologen. En misschien zien we die vondsten dan straks ook terug bij de Jeugdschatten.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Vrijdag 7 juni Vunderkeloop in Macharen

OSS - Op vrijdag 7 juni is in Macharen de vierde wedstrijd van het Maasland Run Classic circuit 2024: de Vunderkeloop. Iedere hardloper, jong of oud, beginner of gevorderde, kan aan deze wedstrijd meedoen. Naast een 10 en een 5 kilometerwedstrijd is er speciaal voor alle jonge hardlopers een jeug...

Stand van zaken woningbouw op digitale Woningbouwkaart

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven heeft een publieke digitale Woningbouwkaart waarop te zien is hoe het staat met de woningbouwprojecten in de stad. Eindhoven groeit hard en er zijn veel extra woningen nodig. Daarom wordt er de komende jaren veel gebouwd. Er zijn 40.000 extra woningen nodig tot 2040...

HAS green academy en gemeente Oss vieren 10-jarige samenwerking

OSS - Op maandag 27 mei van 18.00 – 22.00 uur vieren de HAS en gemeente Oss hun tienjarige samenwerking. Dat doen ze tijdens het Agrifood Oss Diner in de Weverij in Oss. Tijdens het diner staan wethouder Frank den Brok en voorzitter CvB Reggy van der Wielen stil bij deze bijzondere mijlpaal...