Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuwe jeugdschatten in Stedelijk Museum In Zutphen

Geschreven: 24-04-2023
Nieuwe jeugdschatten in Stedelijk Museum In Zutphen

 Stel je voor, je loopt over de historische grond in onze stad met een metaaldetector en die begint ineens te piepen. Dan gaat je hart wel even sneller kloppen. En helemaal als je dan ook echt iets bijzonders hebt gevonden. Dat overkwam Tibbe Snel (12) uit Brummen. Twee van zijn bijzondere vondsten zijn vanaf 6 mei te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.

Het Stedelijk Museum Zutphen heeft een speciale vitrine voor zulke ‘jeugdschatten’. De archeologen van de gemeente Zutphen duiden de vondsten en maken zo het verhaal erbij compleet. Dat leidde tot een verrassing bij de vondsten van Tibbe. Na wat poetswerk bleek de munt die hij had gevonden in Brummen een 200 Lire-munt uit San Marino uit 1997. Op zich niet bijzonder. Maar de achterkant van de munt toont een schilderij van Johannes Vermeer. “Nu hebben wij dus een Vermeer in het museum", zegt educatiemedewerker Raïssa Velders.

Op de Bleek in Zutphen, in de achtertuin van zijn opa en oma, had Tibbe opnieuw beet. Hij vond een verfrommeld ringetje, waar wel veel over te vertellen is. “Het is een koperen vingerringetje. Er heeft een steentje in gezeten en het heeft gegraveerde spiralen. Het is waarschijnlijk zeventiende- of achttiende-eeuws", vertelt archeoloog Bert Fermin. “Dat zou daar terecht kunnen zijn gekomen, doordat er tot 1829 kerkhofgrond werd gestort.”

Onthulling en rondleiding

Op 6 mei om 14.00 uur wordt de vitrine met de vondsten van ‘hobby-archeoloog’ Tibbe onthuld. Je kunt daar bij zijn en meteen aansluiten bij de rondleiding die Tibbe dan geeft. Hij start uiteraard bij zijn eigen vondsten, maar als vaste bezoeker van het Stedelijk Museum Zutphen kan deze junior-rondleider ook veel vertellen over de andere objecten. De rondleiding is geschikt voor alle leeftijden en zal circa 45 minuten duren. Deelname aan de rondleiding is gratis (voor de toegang tot het museum gelden de gewone entreeprijzen, Museumkaart geldig, kinderen tot 12 jaar vrij entree). Reserveren kan hier: https://jeugdschatten.eventbrite.nl.

Jeugdschatten

Heb je ook interesse in archeologie? Noteer dan ook alvast de Nationale Archeologiedag op zaterdag 17 juni in je agenda. Dan heeft het Erfgoedcentrum Zutphen (Stedelijk Museum Zutphen en Team Archeologie) een interessant programma in petto, met activiteiten en rondleidingen. Je kunt dan zelf ook je eigen vondsten laten beoordelen door echte archeologen. En misschien zien we die vondsten dan straks ook terug bij de Jeugdschatten.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
voorzieningen Brainport Eindhoven landelijk talentplan nationale chipindustrie

EINDHOVEN - Het Rijk, de provincie en de regio investeren tot 2030 in totaal 2,51 miljard euro in publieke voorzieningen in Brainport Eindhoven en omgeving én in een landelijk talentplan. Hiermee zetten we een stap om de verwachte groei van regio Brainport Eindhoven in goede banen te leide...

Theaterfestival Het Pieck

DRUNEN - Bij het Pieck theaterfestival!

Zoals dat gaat bij de theaterlessen wordt na een seizoen lang spelen, ideeën verzamelen en heel veel lol maken, een voorstelling op de planken gezet. Alle groepen spelen op dezelfde dag, waardoor we van een echt theaterfestival kunnen spreken...

Burgemeester Lichtenberg neemt eerste exemplaar in ontvangst

WERKENDAM - Op zaterdag 13 april om 15.00 uur (inloop v.a. 14.30 uur) zal burgemeester Lichtenberg aanwezig zijn bij de officiële presentatie van het boek ‘Aangesproken door glas’. Het rijk geïllustreerde boek vertelt aan de hand van de acht glas-in-loo...