Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuwe hoogwatergolf rond jaarwisseling

Geschreven: 23-12-2023
Nieuwe hoogwatergolf rond jaarwisseling

Waterschap Rivierenland doet verslag van het verloop van de waterpeilen in deze extreem natte periode. Want nat is het. Hoogwater na hoogwater, buien en storm op zee: de natuurkrachten zijn deze weken onstuimig. Het betekent uitdagingen in het peilbeheer. Het waterschap is alert op weersextremen tijdens de feestdagen.

Achterliggende week viel veel regen. Het blijft wisselvallig. Donderdag (21-12) stak een stormachtige westenwind op van zee. Dat viel samen met de huidige hoogwatergolf die de lage delta bereikte. Daardoor zal de rivierwaterstand op Lek en Merwede in het weekend voor kerst flink oplopen. Na kerst wordt stabieler weer verwacht, met afwisselend buien en zon.

Nieuwe hoogwatergolf
Op de Rijn passeert deze week de tweede golf van dit seizoen. Dit weekend daalt de rivier niet onder 12m boven NAP, om na kerst weer te stijgen. Naar verwachting leidt dat in de laatste dagen van dit jaar tot een nieuwe hoogwatergolf, die opnieuw hoger komt: een maximaal peil wordt verwacht rond 14,50m boven NAP. Op de Maas passeert al tijdens de kerstdagen een golf die sommige uiterwaarden zal vullen.

Door regen en kwel blijven de grondwaterstanden hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. De bodem is en blijft verzadigd. Het grondwater staat nu al maanden op een hoog niveau dat doorgaans pas aan het eind van de winter wordt bereikt – en deze winter begint net. Door kwel en neerslag zal het grondwater voorlopig niet dalen.

Afvoercapaciteit
Kwel, neerslag en wind vallen ongunstig samen. De bodem neemt niets op, elke druppel kwel of neerslag belandt snel in een sloot. Om dat aan te kunnen, worden de winterpeilen aangehouden, soms iets lager. Daartoe draaien de gemalen in de regio volop. ‘Hoogwater op de rivier, ook door storm op zee, beperkt de afvoercapaciteit: gemalen moeten uitmalen tegen een muur van water op.’

Overstromen
‘De uiterwaarden en buitenpolders langs de grote rivieren zullen dit jaar niet meer droogvallen. Bij de nieuwe hoogwatergolf rond de jaarwisseling zullen vrijwel alle zomerkades overstromen. Het nieuwe jaar begint met water tegen de hoge winterdijk. We zijn tijdens de feestdagen alert om bij extreem weer zo nodig maatregelen te nemen.’ Aldus het waterschap

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Overvloedige voorjaarsregen doorkruist maaien dijken

BOMMELERWAARD - Het extreem natte voorjaar leidt tot aanpassingen in het maaien van dijken. Dat laat Waterschap Rivierenland weten. Door de natte ondergrond liep de eerste maaironde in het gefaseerd maaibeheer grote vertraging op. Voor een sterke dijk maait het waterschap dit keer sommige traject...

Defect sluist St. Andries nog niet verholpen

HEEREWAARDEN - Het defect aan sluis St. Andries is nog niet verholpen. De sluis blijft hierdoor langer gestremd.

Sluis Sint Andries in Heerewaarden is sinds vrijdag (7-7) gestremd. Een motor in één van de heftorens is defect, meldde Rijkswaterstaat eerder.

'...

Flitsfeitje Lionel Richie van Three Times a Lady

Lionel Richie, geboren op 20 juni 1949 in Tuskegee, Alabama, is een iconische Amerikaanse zanger, songwriter en producer. Hij begon zijn muzikale carrière als lid van de Commodores, een funk- en soulband die hits had zoals "Easy" en "Three Times a Lady.".

Richie begon zijn succes...