Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

Geschreven: 22-04-2024
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

ARNHEM - De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen sinds 2021 het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Om deze bijzondere status onder de aandacht te brengen, zijn de informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken in een nieuw jasje gestoken. In Gelderland zijn dat 24 informatieborden in het gebied net onder de Lek bij Fort Everdingen tot in het zuiden bij de Batterij onder Poederoijen.

“Kom kijken”

Gedeputeerde Erfgoed Peter Drenth: “In Gelderland zijn we trots op ons UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Ik nodig iedereen uit om vooral zelf te komen kijken. Pas dan ervaar je hoe uniek dit systeem van forten, sluizen en kleine verdedigingswerken in het landschap is. Door deze plekken te bezoeken, de verhalen te horen en weer verder te vertellen houden we ons erfgoed levend. En zo zorgen we dat deze historische plekken ook voor toekomstige generaties te bezoeken zijn en van betekenis blijven”.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is eind 19e eeuw als verdedigingslinie aangelegd om het westen van Nederland in oorlogstijden te beschermen tegen de vijand uit het oosten. Een uniek en ingenieus systeem met vele forten, sluizen, kanalen en dijken. Door brede stroken land tot kniehoogte onder water te zetten (inundatie) werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen en paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep voor een boot.

Aandacht voor UNESCO-status

Veel onderdelen van de Hollandse Waterlinies zijn nog steeds goed zichtbaar in het landschap en diverse forten zijn open voor publiek. Om te laten zien dat al deze objecten onderdeel zijn van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies zijn de informatieborden bij de entree van de forten – maar ook bij diverse groepsschuilplaatsen of waterwerken – vervangen door nieuwe exemplaren. Op de borden staat informatie over de historie, het huidig gebruik van de forten en wat er nog meer in de omgeving te zien is van de Hollandse Waterlinies.

35 kilometer lang

Het Gelderse deel van de Hollandse Waterlinies is ongeveer 35 kilometer lang. Het loopt door provincie Gelderland in het Rivierengebied. In dit gebied liggen robuuste forten, batterijen, een kasteel, diverse schuilplaatsen en bijzondere sluizen, omringd door inundatievlaktes. Het landschap is rijk aan natuur, zoals wilde orchideeën, meidoorns en knotwilgen. Dichtbij de forten zijn vanaf half april bijzondere vleermuizen te vinden, zoals de baardvleermuis, de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger of de meervleermuis.

Wandel- en fietsroutes

Verschillende wandel- en fietsroutes gaan langs historische plekken van het Gelderse deel van de historische Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze gaan bijvoorbeeld langs Werk aan het Spoel in Culemborg, Fort Everdingen, GeoFort in Herwijnen en Fort Asperen. Op www.hollandsewaterlinies.nl en Forten.nl - Beleef de forten, vestingsteden en kastelen staat een overzicht van de fiets- en wandelroutes.

Pact van Loevestein

De borden zijn mede mogelijk gemaakt door het Pact van Loevestein. Dit is een regionale samenwerking tussen Provincie Gelderland, Provincie Noord-Brabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, Altena, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden. De focus ligt op bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijk deel van de Hollandse Waterlinies. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...