Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuwe bestratingskeuze voor middenstrook bij herinrichting binnenstad

Geschreven: 28-03-2024
Nieuwe bestratingskeuze voor middenstrook bij herinrichting binnenstad

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven stapt af van het gebruik van asfalt bij de herinrichting van de binnenstad. Er is besloten om voor bestrating van de middenstrook over te stappen op gebakken klinkers. De overige materialen blijven gelijk. In 2022 is op het Stratumseind gestart met het vergroenen en herinrichten van de binnenstad. Onlangs is de evaluatie van deze eerste fase afgerond. Ook is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om asfalt minder gevoelig voor hittestress te maken. De evaluatie én het onderzoek gaven aanleiding om te kijken naar alternatieven voor asfalt. Daarbij is een gebakken klinker als beste uit de afweging van materialen gekomen.

"De keuze voor asfalt is destijds weloverwogen gemaakt", licht wethouder Rik Thijs toe. “De nadelen van asfalt blijven echter onderwerp van discussie, zoals: uitstraling, hittestress, geen infiltratie, boomwortelopdruk, kleurverschillen en de zichtbaarheid van openbrekingen. Vanuit Stratumseind en Kleine Berg is bovendien gewezen op de verkeersveiligheid. Het asfalt zou auto’s en (brom)fietsers uitnodigen om op de comfortabele middenstrook harder te rijden, waarbij voetgangers naar de stoep worden verdrongen. Maar ook de energietransitie vraagt meer ruimte in de ondergrond dan in 2019 voorzien, toen de keuzes voor het bestratingsmateriaal zijn gemaakt. De verwachting is dat er veel meer openbrekingen nodig zijn, ook in de middenstrook."

Gebakken klinker
Bij de heroverweging van de asfaltloper zijn verschillende materialen beoordeeld op aspecten als kosten, hittestress, duurzaamheid, comfort, stroefheid, slijtvastheid en reiniging. Daarbij kwam een gebakken klinker als beste naar voren. Het is een natuurproduct met een lange levensduur. Het ruwe, grove oppervlak zorgt voor een eigentijdse uitstraling. Gekozen is voor een grijsbruine kleur. Rik Thijs: “Met de keuze voor deze steen sluiten we ook aan bij de destijds met stakeholders vastgestelde criteria: dat de nieuwe bestrating voor onze binnenstad levendig en van goede kwaliteit is én een Eindhovens karakter heeft. Bovendien is de verwachting dat deze keuze leidt tot lagere kosten."

Vervolgproces
In afwachting van het alternatief voor de asfaltloper is bij de huidige herinrichting van de Kleine Berg een tijdelijke asfaltlaag aangebracht. Deze wordt vervangen door de nieuwe klinkers. In overleg met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden wordt bekeken op welke termijn dit kan gebeuren. De herinrichting van het Stratumseind is nagenoeg afgerond. Alleen op de kruising ter hoogte van de Catharinakerk zijn nog werkzaamheden. Er is nog niet bepaald of het wenselijk is om op het Stratumseind de middenstrook van asfalt te vervangen door klinkers. Daarover is de komende periode overleg met de belanghebbenden.

Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Marcel Bouman
Marcel Bouman
Marcel Bouman

Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.

...
Laatste berichten
Inzet en komst Gelderse SMR beschreven in actieplan

ARNHEM - Gelderland maakt inzichtelijk welke stappen nodig zijn (en gaan worden gezet) om de komst van een SMR mogelijk te maken. Daarvoor is het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren bedacht. Hiermee moet het vergunningentraject en de bouw van deze energievoorziening zo soepel mogelij...

Man uit Zaltbommel krijgt celstraf en tbs voor doodslag

ZALTBOMMEL - De rechtbank veroordeelt een man (26) uit Zaltbommel voor doodslag. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van zes jaar op. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

De man heeft bekend dat hij het slachtoffer in september 2023, een...

Snelheid in binnenstad Zaltbommel moet naar 30 km

ZALTBOMMEL - Max Verstappen racend in de binnenstad van Zaltbommel. Hoe leuk is dat. PvdA Zaltbommel heeft daar andere gedachten bij. 

‘De binnenstad van Zaltbommel wordt met regelmaat - en naar het lijkt in toenemende mate - geconfronteerd met lieden die Max Verstappen imite...