Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuwe bestratingskeuze voor middenstrook bij herinrichting binnenstad

Geschreven: 28-03-2024
Nieuwe bestratingskeuze voor middenstrook bij herinrichting binnenstad

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven stapt af van het gebruik van asfalt bij de herinrichting van de binnenstad. Er is besloten om voor bestrating van de middenstrook over te stappen op gebakken klinkers. De overige materialen blijven gelijk. In 2022 is op het Stratumseind gestart met het vergroenen en herinrichten van de binnenstad. Onlangs is de evaluatie van deze eerste fase afgerond. Ook is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om asfalt minder gevoelig voor hittestress te maken. De evaluatie én het onderzoek gaven aanleiding om te kijken naar alternatieven voor asfalt. Daarbij is een gebakken klinker als beste uit de afweging van materialen gekomen.

"De keuze voor asfalt is destijds weloverwogen gemaakt", licht wethouder Rik Thijs toe. “De nadelen van asfalt blijven echter onderwerp van discussie, zoals: uitstraling, hittestress, geen infiltratie, boomwortelopdruk, kleurverschillen en de zichtbaarheid van openbrekingen. Vanuit Stratumseind en Kleine Berg is bovendien gewezen op de verkeersveiligheid. Het asfalt zou auto’s en (brom)fietsers uitnodigen om op de comfortabele middenstrook harder te rijden, waarbij voetgangers naar de stoep worden verdrongen. Maar ook de energietransitie vraagt meer ruimte in de ondergrond dan in 2019 voorzien, toen de keuzes voor het bestratingsmateriaal zijn gemaakt. De verwachting is dat er veel meer openbrekingen nodig zijn, ook in de middenstrook."

Gebakken klinker
Bij de heroverweging van de asfaltloper zijn verschillende materialen beoordeeld op aspecten als kosten, hittestress, duurzaamheid, comfort, stroefheid, slijtvastheid en reiniging. Daarbij kwam een gebakken klinker als beste naar voren. Het is een natuurproduct met een lange levensduur. Het ruwe, grove oppervlak zorgt voor een eigentijdse uitstraling. Gekozen is voor een grijsbruine kleur. Rik Thijs: “Met de keuze voor deze steen sluiten we ook aan bij de destijds met stakeholders vastgestelde criteria: dat de nieuwe bestrating voor onze binnenstad levendig en van goede kwaliteit is én een Eindhovens karakter heeft. Bovendien is de verwachting dat deze keuze leidt tot lagere kosten."

Vervolgproces
In afwachting van het alternatief voor de asfaltloper is bij de huidige herinrichting van de Kleine Berg een tijdelijke asfaltlaag aangebracht. Deze wordt vervangen door de nieuwe klinkers. In overleg met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden wordt bekeken op welke termijn dit kan gebeuren. De herinrichting van het Stratumseind is nagenoeg afgerond. Alleen op de kruising ter hoogte van de Catharinakerk zijn nog werkzaamheden. Er is nog niet bepaald of het wenselijk is om op het Stratumseind de middenstrook van asfalt te vervangen door klinkers. Daarover is de komende periode overleg met de belanghebbenden.

Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Grote veiligheidscontrole Zaltbommel levert 44.000 euro op en meer

ZALTBOMMEL - Donderdag (18-4) vond in Zaltbommel een grootschalige integrale veiligheidscontrole plaats. Met deze actie wil de overheid de veiligheid vergroten en criminele activiteiten voorkomen. Tien partijen sloegen er de handen voor ineen.

Politie, Afvalverwijdering Rivierenland (AV...

Beleeftuin Zorgcentrum ’t Slot Dierenbeweegpad Gameren feestelijk geopend

GAMEREN - Woensdag (17-4) opende Zorgcentrum ’t Slot in Gameren de prachtig aangelegde Beleeftuin op feestelijk wijze. De tuin is onderdeel van het nieuwe Gamerse dierenbeweegpad dat met medewerking van Welzijn Bommelerwaard van start ging.

De tuin is speciaal aangelegd voor de be...

Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...