Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuw boek over de opgravingen op het Spanjaardsveld Zutphen

Geschreven: 18-08-2023
Nieuw boek over de opgravingen op het Spanjaardsveld Zutphen

Op 15 november 1572 schoten Oranjegezinde soldaten met kanonnen en haakbussen op de Spaanse aanvallers. Op 15 oktober 2022 legden honderden mensen met schep en troffel de plek van deze gebeurtenis bloot. Deze publieksopgraving was een van de hoogtepunten van het themajaar ‘De Geboorte van Nederland, Zutphen in 1572’. De resultaten van de opgravingen zijn nu in boekvorm verschenen, inclusief een gloednieuwe 3D-reconstructie van het vestingwerk.

Stromende regen, 15 oktober 2022. Op die dag hield Team Archeologie van de gemeente Zutphen een publieksopgraving op het Spanjaardsveld. Driehonderd mensen, jong en oud, trotseerden het slechte weer en groeven enthousiast mee. Voor de meesten was het een openbaring dat zich onder het grasveld een compleet vestingwerk uit de zestiende eeuw bevindt. En niet zo maar een: het is hier waar de Spanjaarden in 1572 de aanval openden en Zutphen veroverden met alle gevolgen van dien.

Nieuwe inzichten

De opgraving van 2022 gaf veel nieuwe inzichten in deze fortificatie. Zo werd er een kazemat opgegraven, waarvan de geschutpoorten nog helemaal intact bleken te zijn. Behalve nieuwe gegevens over de constructie van het gebouw, kwamen er ook vele vondsten naar boven, waaronder een heiligenbeeldje van Maria met kind en een stuk van een menselijke schedel: een van de slachtoffers van de oorlogshandelingen die hier hebben plaatsgevonden?

‘Ondergrondse geheimen’

De publieksopgraving heeft veel los gemaakt. “Zutphen is rijk aan monumenten. De meeste zijn goed zichtbaar voor iedereen die onze binnenstad bezoekt. De echte geheimen zitten echter onder de grond. Daarom is het ook fantastisch om juist die ondergrondse geheimen, met een publieksactie, te ontsluiten. Zo kan iedereen zich een dag een ware Indiana Jones wanen en genieten van de Zutphense ondergrondse geheimen”, zegt wethouder Sjoerd Wannet.

Mensen waren dan ook teleurgesteld dat alles weer werd toegedekt met aarde. Was het niet mogelijk de resten zichtbaar te houden als herinnering aan dit belangrijke stukje Zutphense geschiedenis? Het terrein is in elk geval tot gemeentelijk archeologisch monument verklaard en wie weet kunnen de muren in de toekomst weer aan het grote publiek worden getoond. Nu is er in elk geval een publicatie waarin alles over het vestingwerk, de bouw in 1532-1536, de constructie, de vondsten en de gebeurtenissen in 1572 te lezen valt.

Nu verkrijgbaar

Het boek Duc d’Alba’s Gat. Archeologisch onderzoek aan een 16e-eeuws rondeel op het Spanjaardsveld in Zutphen is geschreven door Bert Fermin, Michel Groothedde, Constant Willems en Dineke van Krimpen. Het is deel 159 in de reeks Zutphense Archeologische Publicaties. Het telt 128 pagina’s en 207 afbeeldingen en is voor 12,50 euro verkrijgbaar in de Zutphense boekhandels.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Brandweerpost Kerkdriel zet manschappen in het zonnetje Kerkdriel

Zaterdagavond (30-9) hield brandweerpost Kerkdriel de jaarlijkse korpsavond. Bij uitstek ook de avond om jubilarissen in het zonnetje te zetten en vertrekkers te bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. Ook dit jaar kwam er een aantal voor het voetlicht.

Burgemeester Jaco Geurts van de...

Flitsfeitje Berre van Kissing Strangers

Berre werd op 27 oktober 2000 geboren in Schepdaal, Belgie.
Hij verwierf bekendheid door zijn covers op Tiktok. Zijn meest bekeken cover is “Lost without you”, van Freya Ridings. Door zijn enorme populariteit op dit platform kon hij een platencontract tekenen ...

Hans Huibertse nieuwe “parkwachter” Stadspark Zaltbommel

Het Bommelse stadspark heeft een nieuwe parkwachter. Na het vertrek van collega Anton, neemt Hans Huibertse nu het stokje over.

Hans Huibertse is sinds vorige maand aan de slag en nagenoeg dagelijks te vinden in het park. Samen met de bolwerkers Henri, Rodney en Marloes, houdt hij ...