Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuw boek over de opgravingen op het Spanjaardsveld Zutphen

Geschreven: 18-08-2023
Nieuw boek over de opgravingen op het Spanjaardsveld Zutphen

Op 15 november 1572 schoten Oranjegezinde soldaten met kanonnen en haakbussen op de Spaanse aanvallers. Op 15 oktober 2022 legden honderden mensen met schep en troffel de plek van deze gebeurtenis bloot. Deze publieksopgraving was een van de hoogtepunten van het themajaar ‘De Geboorte van Nederland, Zutphen in 1572’. De resultaten van de opgravingen zijn nu in boekvorm verschenen, inclusief een gloednieuwe 3D-reconstructie van het vestingwerk.

Stromende regen, 15 oktober 2022. Op die dag hield Team Archeologie van de gemeente Zutphen een publieksopgraving op het Spanjaardsveld. Driehonderd mensen, jong en oud, trotseerden het slechte weer en groeven enthousiast mee. Voor de meesten was het een openbaring dat zich onder het grasveld een compleet vestingwerk uit de zestiende eeuw bevindt. En niet zo maar een: het is hier waar de Spanjaarden in 1572 de aanval openden en Zutphen veroverden met alle gevolgen van dien.

Nieuwe inzichten

De opgraving van 2022 gaf veel nieuwe inzichten in deze fortificatie. Zo werd er een kazemat opgegraven, waarvan de geschutpoorten nog helemaal intact bleken te zijn. Behalve nieuwe gegevens over de constructie van het gebouw, kwamen er ook vele vondsten naar boven, waaronder een heiligenbeeldje van Maria met kind en een stuk van een menselijke schedel: een van de slachtoffers van de oorlogshandelingen die hier hebben plaatsgevonden?

‘Ondergrondse geheimen’

De publieksopgraving heeft veel los gemaakt. “Zutphen is rijk aan monumenten. De meeste zijn goed zichtbaar voor iedereen die onze binnenstad bezoekt. De echte geheimen zitten echter onder de grond. Daarom is het ook fantastisch om juist die ondergrondse geheimen, met een publieksactie, te ontsluiten. Zo kan iedereen zich een dag een ware Indiana Jones wanen en genieten van de Zutphense ondergrondse geheimen”, zegt wethouder Sjoerd Wannet.

Mensen waren dan ook teleurgesteld dat alles weer werd toegedekt met aarde. Was het niet mogelijk de resten zichtbaar te houden als herinnering aan dit belangrijke stukje Zutphense geschiedenis? Het terrein is in elk geval tot gemeentelijk archeologisch monument verklaard en wie weet kunnen de muren in de toekomst weer aan het grote publiek worden getoond. Nu is er in elk geval een publicatie waarin alles over het vestingwerk, de bouw in 1532-1536, de constructie, de vondsten en de gebeurtenissen in 1572 te lezen valt.

Nu verkrijgbaar

Het boek Duc d’Alba’s Gat. Archeologisch onderzoek aan een 16e-eeuws rondeel op het Spanjaardsveld in Zutphen is geschreven door Bert Fermin, Michel Groothedde, Constant Willems en Dineke van Krimpen. Het is deel 159 in de reeks Zutphense Archeologische Publicaties. Het telt 128 pagina’s en 207 afbeeldingen en is voor 12,50 euro verkrijgbaar in de Zutphense boekhandels.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...