Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuw boek over Bern beschrijft bijzondere historie Bern

Geschreven: 17-07-2023
Nieuw boek over Bern beschrijft bijzondere historie Bern

De kleinste dijkring in het rivierengebied herbergt een schat aan verhalen: Bern was altijd een speelbal van de Maas. Nu is er over het gehucht, de geschiedenis en zijn bewoners een boek verschenen.

In Bern herinnert vandaag de dag eigenlijk een oude waterput nog aan de indrukwekkende abdij uit de 12de eeuw. Maar er is ook nog Het Oude Huis in Bern, mogelijk ooit een tiendschuur of brouwerij.
Anno 2023 vind je er eveneens nog het historische gemaal uit 1889, de oudste betonnen duikersluis van Nederland en de zeldzaam authentieke middeleeuwse Maasdijk. Hier stond de wieg van Waterschap Rivierenland.

Sluis
Waar Bern nog altijd wordt beschermd door die middeleeuwse Maasdijk, ligt Nederhemert-Zuid van oudsher buitendijks. 
In mei 2023 startte daar het herstel van een monumentale duikersluis uit 1861 op het ‘eiland van Nederhemert-Zuid’. Nog altijd is de sluis in bedrijf nabij de Afgedamde Maas waar, zoals gezegd, de middeleeuwse wortels van het waterschap liggen.

Boek
Over Bern, zijn bewoners en bijzondere geschiedenis verscheen onlangs het boek 'Berne, de abdij en het Oude Huis', verkrijgbaar bij boekhandels in de streek. Onder andere in Hedel en Zaltbommel, in de abdijwinkel van Berne in Heeswijk-Dinther en bij Gerhard van Keulen: gerhard@bakkervankeulen.nl

Het boek is een uitgave onder ISBN van Berne Media, maar is in opdracht van de huidige eigenaar van Het Oude Huis, Gerhard van Keulen, gemaakt. In het boek staan onder andere twee bijdragen van Jan Sanders, archivaris van de Abdij van Berne, over de “De Abdij Berne in Bern bij Heusden” en “Van Moederhuis naar Oude Huis”.

Meer info over de presentatie van Berne, de abdij en het Oude Huis, klik dan op de link.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bern te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Brandweerpost Kerkdriel zet manschappen in het zonnetje Kerkdriel

Zaterdagavond (30-9) hield brandweerpost Kerkdriel de jaarlijkse korpsavond. Bij uitstek ook de avond om jubilarissen in het zonnetje te zetten en vertrekkers te bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. Ook dit jaar kwam er een aantal voor het voetlicht.

Burgemeester Jaco Geurts van de...

Flitsfeitje Berre van Kissing Strangers

Berre werd op 27 oktober 2000 geboren in Schepdaal, Belgie.
Hij verwierf bekendheid door zijn covers op Tiktok. Zijn meest bekeken cover is “Lost without you”, van Freya Ridings. Door zijn enorme populariteit op dit platform kon hij een platencontract tekenen ...

Hans Huibertse nieuwe “parkwachter” Stadspark Zaltbommel

Het Bommelse stadspark heeft een nieuwe parkwachter. Na het vertrek van collega Anton, neemt Hans Huibertse nu het stokje over.

Hans Huibertse is sinds vorige maand aan de slag en nagenoeg dagelijks te vinden in het park. Samen met de bolwerkers Henri, Rodney en Marloes, houdt hij ...