Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuw boek over Bern beschrijft bijzondere historie Bern

Geschreven: 17-07-2023
Nieuw boek over Bern beschrijft bijzondere historie Bern

De kleinste dijkring in het rivierengebied herbergt een schat aan verhalen: Bern was altijd een speelbal van de Maas. Nu is er over het gehucht, de geschiedenis en zijn bewoners een boek verschenen.

In Bern herinnert vandaag de dag eigenlijk een oude waterput nog aan de indrukwekkende abdij uit de 12de eeuw. Maar er is ook nog Het Oude Huis in Bern, mogelijk ooit een tiendschuur of brouwerij.
Anno 2023 vind je er eveneens nog het historische gemaal uit 1889, de oudste betonnen duikersluis van Nederland en de zeldzaam authentieke middeleeuwse Maasdijk. Hier stond de wieg van Waterschap Rivierenland.

Sluis
Waar Bern nog altijd wordt beschermd door die middeleeuwse Maasdijk, ligt Nederhemert-Zuid van oudsher buitendijks. 
In mei 2023 startte daar het herstel van een monumentale duikersluis uit 1861 op het ‘eiland van Nederhemert-Zuid’. Nog altijd is de sluis in bedrijf nabij de Afgedamde Maas waar, zoals gezegd, de middeleeuwse wortels van het waterschap liggen.

Boek
Over Bern, zijn bewoners en bijzondere geschiedenis verscheen onlangs het boek 'Berne, de abdij en het Oude Huis', verkrijgbaar bij boekhandels in de streek. Onder andere in Hedel en Zaltbommel, in de abdijwinkel van Berne in Heeswijk-Dinther en bij Gerhard van Keulen: gerhard@bakkervankeulen.nl

Het boek is een uitgave onder ISBN van Berne Media, maar is in opdracht van de huidige eigenaar van Het Oude Huis, Gerhard van Keulen, gemaakt. In het boek staan onder andere twee bijdragen van Jan Sanders, archivaris van de Abdij van Berne, over de “De Abdij Berne in Bern bij Heusden” en “Van Moederhuis naar Oude Huis”.

Meer info over de presentatie van Berne, de abdij en het Oude Huis, klik dan op de link.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bern te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL Eindhoven

EINDHOVEN - LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL op zaterdag 28 december 2024 in De Effenaar in Eindhoven met internationale No 1 tributebands van AC/DC, Metallica, Iron Maiden, Guns N’ Roses e.v.a.

Op zaterdag 28 december 2024 komt de internationale LEGENDS of ROCK ...

ASML welkom op Brainport Industries Campus in Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdag 11 juni met grote meerderheid ingestemd met de mogelijke uitbreiding van ASML op de Brainport Industries Campus (BIC). In april maakten de gemeente Eindhoven en ASML bekend samen te onderzoeken of het noordelijke deel van de campus een geschik...

Samen 80 jaar vrijheid vieren in Brabant

‘S-HERTOGENBOSCH – De provincie Noord-Brabant, Brabant Herinnert en het Cultuurfonds Noord-Brabant willen verhalen over de Tweede Wereldoorlog doorgeven aan toekomstige generaties. Ze roepen inwoners op projecten in te dienen die 80 jaar vrijheid herdenken en vieren.

De...