Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Natuurcentrum De Maashorst, Nistelrode Ravententoonstelling

Geschreven: 09-05-2024
Natuurcentrum De Maashorst, Nistelrode Ravententoonstelling

MAASHORST - Tot 7 juli is in de wisselhoek van Natuurcentrum De Maashorst een tentoonstelling te zien over één van de meest bijzondere broedvogels van De Maashorst: de Raaf. In 2012 besloot een paartje Raven zich te vestigen in de uitgestrekte natuur van De Maashorst. Erg bijzonder, want het was al 90 jaar geleden dat er voor het laatst een paartje Raven in Brabant gebroed heeft. Sinds 2012 brengt het paar Raven jaarlijks een 4 tot 5 jongen groot in het gebied en in de afgelopen jaren heeft de Raaf zich ook op andere plekken in de omgeving gevestigd.

De tentoonstelling is samengesteld door de Ravenwerkgroep Nederland, waarvan de leden al jarenlang onderzoek doen naar deze bijzonder tot de verbeelding sprekende vogelsoort.

De Maashorst heeft als unieke kenmerken behalve historische bijzonderheden  en het wijstverschijnsel veel bijzondere wilde natuur. Wat te denken van de rond de 80 broedvogelsoorten die jaarlijks in het gebied nestelen. Het is een belangrijke indicatie voor hoe bijzonder De Maashorst voor veel dieren is. De vestiging van broedvogelsoorten als de Raaf en de Grauwe Klauwier mag wel de kroon op het werk van de beheerders genoemd worden. De Raaf neemt binnen de voedselketen een belangrijke positie in. Het is een alleseter pur sang die naast knaagdieren, insecten en larven, wormen, bessen en soms jonge vogels zich vaak ook tegoed doet aan kadavers. Daarmee is het een erg waardevolle opruimer van verkeersslachtoffers en andere dode dieren. In de tentoonstelling is niet alleen informatie te vinden over het menu van de Raaf, ook zijn uiterlijke kenmerken, intelligentie, zorg voor de jongen en verschillen met andere zwarte vogels komen uitgebreid aan bod. Voor jong en oud zeker eye-opener over deze onopvallende maar zeer waardvolle gebruiker van het gebied. 

Het ringen van Raven

Leden van de Ravenwerkgroep van Vogelwacht Uden ringen al jarenlang de jonge Raven van De Maashorst in samenwerking met de landelijke Ravenwerkgroep. Het doel hiervan is te onderzoeken hoe het met ze gaat, hoe oud ze worden en waar ze naar toe trekken als ze De Maashorst verlaten. De jonge Raven krijgen een vaste ring van metaal met een unieke code èn een gekleurde ring waardoor ze zonder te vangen op een grotere afstand te herkennen zijn. Door het ringen en goed observeren ontdekten de leden dat het aantal Raven gestaag toe nam en er inmiddels ook paartjes in Herperduin, Langenboom en Heeswijk-Dinther te vinden zijn.

Broedseizoen 2024

De afgelopen jaren nam het aantal Raven in de omgeving langzaam toe en brachten de Raven steeds meer jongen groot. In februari en maart was het in 2024 relatief warm maar ook extreem nat waardoor het broedresultaat dit jaar wat tegenviel. De leden van de Ravenwerkgroep van Vogelwacht Uden hebben alle nesten onlangs weer gecontroleerd en de aanwezige jongen van ringen voorzien. De Raven beginnen al in februari met het leggen van eieren, die komen in maart uit en de jongen verlaten pas eind april -na een dag of 40- het nest. En juist in die periode was het dit jaar zo nat. Het paartje dat in De Maashorst zelf broedt bracht gelukkig dit jaar toch weer 5 jongen groot. Leuk detail was dat de ouders, die de ringers lijken te herkennen, vlak boven de klimmer in de boom gingen zitten en constant takjes van de boom braken en die naar de klimmer gooiden. Ook begeleidden ze de ringers helemaal terug naar hun parkeerplek en wachtten ze tot die in de auto stapten, schijnbaar om er zeker van te zijn dat ze ook werkelijk weggingen. In de gebieden buiten De Maashorst viel het resultaat erg tegen. Meer hierover kun je lezen op de website van Vogelwacht Uden, www.vogelwachtuden.nl.

Kom vooral eens kijken in het natuurcentrum naar de tentoonstelling waar je veel kunt leren over deze zeer intelligente vogelsoort. En mocht je daarna in het gebied gaan wandelen: de jonge Raven van De Maashorst zijn eind april uitgevlogen en blijven tot augustus /september in de Maashorst hangen. Mocht je ze zien, geniet ervan en probeer daarna de ringen af te lezen!

Meer informatie is te vinden op de website: www.natuurcentrumdemaashorst.nl

Rivierenland Radio is in Maashorst te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...