Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nationale Archeologie dag in het Stedelijk Museum Zutphen

Geschreven: 06-06-2023
Nationale Archeologie dag in het Stedelijk Museum Zutphen

Altijd al eens willen weten wat een archeoloog doet? Kom dan tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17 juni naar het Stedelijk Museum Zutphen ('s Gravenhof 4). Het Stedelijk Museum en het Team Archeologie - beide partner in het Erfgoedcentrum Zutphen – bieden jong en oud een gevarieerd archeologisch programma. Een inspirerend uitje voor het hele gezin.  

Al bij de ingang lopen bezoekers de kans een figuur uit de Hanzetijd tegen het lijf te lopen. Tussen 11.00 en 16.00 uur staat de mobiele ArcheoHotspot bij het museum, waar van alles valt te ontdekken. Kinderen kunnen de speurtocht 'Kruip in de huid van de archeoloog' doen door het Stedelijk Museum, er zijn bijzondere archeologische vondsten te bekijken en iedereen kan zelf zien wat er allemaal achter de schermen bij de afdeling archeologie gebeurt.

Tussen Bodemschat en Schroot
De Zutphense en Nederlandse bodem zit vol bijzondere bodemschatten. Iedereen die zelf wel eens iets heeft gevonden waarvan het niet zeker is wat het is en benieuwd is naar de herkomst, kan die vondst aan de archeologen laten zien. In ‘Tussen Bodemschat en Schroot’ vertellen zij de vinder alles over de vondst en iedereen mag ze het hemd van het lijf vragen!

Pijpenkoppen in Zutphen
Speciale aandacht is er dit jaar voor kleipijpen. Wie pijpenkoppen in zijn tuin of op een akker heeft gevonden en wil weten hoe oud dit archeologisch materiaal is en waar het vandaan komt, kan ze ook meenemen. De PKN 'Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen' houdt tijdens de Archeologiedag in Zutphen een determinatiemiddag. Iedereen kan gevonden pijpenkoppen of (complete) tabakspijpen en tabacologische voorwerpen uit een erfenis of van zolder laten onderzoeken.

Met lezingen
Wil je meer weten over de tabakspijpen die in Zutphen zijn gemaakt? Om 12.00 en 15.00 uur geeft Team Archeologie een korte lezing over de Zutphense pijpenmakers en over producten die bij opgravingen aan het licht gekomen zijn.

Volg de vondst
Ga ook mee met de rondleiding langs de verschillende afdelingen van team archeologie: daar laten de mensen van Team Archeologie zien wat er met vondsten gebeurt nadat die zijn opgegraven. Een team van vrijwilligers en archeologen zit deze dag klaar om alles te vertellen over de verwerking van vondstmateriaal. Misschien hebben ze wel bijzondere vondsten uit de Hanzetijd

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Grote veiligheidscontrole Zaltbommel levert 44.000 euro op en meer

ZALTBOMMEL - Donderdag (18-4) vond in Zaltbommel een grootschalige integrale veiligheidscontrole plaats. Met deze actie wil de overheid de veiligheid vergroten en criminele activiteiten voorkomen. Tien partijen sloegen er de handen voor ineen.

Politie, Afvalverwijdering Rivierenland (AV...

Beleeftuin Zorgcentrum ’t Slot Dierenbeweegpad Gameren feestelijk geopend

GAMEREN - Woensdag (17-4) opende Zorgcentrum ’t Slot in Gameren de prachtig aangelegde Beleeftuin op feestelijk wijze. De tuin is onderdeel van het nieuwe Gamerse dierenbeweegpad dat met medewerking van Welzijn Bommelerwaard van start ging.

De tuin is speciaal aangelegd voor de be...

Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...