Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nationale Archeologie dag in het Stedelijk Museum Zutphen

Geschreven: 06-06-2023
Nationale Archeologie dag in het Stedelijk Museum Zutphen

Altijd al eens willen weten wat een archeoloog doet? Kom dan tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17 juni naar het Stedelijk Museum Zutphen ('s Gravenhof 4). Het Stedelijk Museum en het Team Archeologie - beide partner in het Erfgoedcentrum Zutphen – bieden jong en oud een gevarieerd archeologisch programma. Een inspirerend uitje voor het hele gezin.  

Al bij de ingang lopen bezoekers de kans een figuur uit de Hanzetijd tegen het lijf te lopen. Tussen 11.00 en 16.00 uur staat de mobiele ArcheoHotspot bij het museum, waar van alles valt te ontdekken. Kinderen kunnen de speurtocht 'Kruip in de huid van de archeoloog' doen door het Stedelijk Museum, er zijn bijzondere archeologische vondsten te bekijken en iedereen kan zelf zien wat er allemaal achter de schermen bij de afdeling archeologie gebeurt.

Tussen Bodemschat en Schroot
De Zutphense en Nederlandse bodem zit vol bijzondere bodemschatten. Iedereen die zelf wel eens iets heeft gevonden waarvan het niet zeker is wat het is en benieuwd is naar de herkomst, kan die vondst aan de archeologen laten zien. In ‘Tussen Bodemschat en Schroot’ vertellen zij de vinder alles over de vondst en iedereen mag ze het hemd van het lijf vragen!

Pijpenkoppen in Zutphen
Speciale aandacht is er dit jaar voor kleipijpen. Wie pijpenkoppen in zijn tuin of op een akker heeft gevonden en wil weten hoe oud dit archeologisch materiaal is en waar het vandaan komt, kan ze ook meenemen. De PKN 'Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen' houdt tijdens de Archeologiedag in Zutphen een determinatiemiddag. Iedereen kan gevonden pijpenkoppen of (complete) tabakspijpen en tabacologische voorwerpen uit een erfenis of van zolder laten onderzoeken.

Met lezingen
Wil je meer weten over de tabakspijpen die in Zutphen zijn gemaakt? Om 12.00 en 15.00 uur geeft Team Archeologie een korte lezing over de Zutphense pijpenmakers en over producten die bij opgravingen aan het licht gekomen zijn.

Volg de vondst
Ga ook mee met de rondleiding langs de verschillende afdelingen van team archeologie: daar laten de mensen van Team Archeologie zien wat er met vondsten gebeurt nadat die zijn opgegraven. Een team van vrijwilligers en archeologen zit deze dag klaar om alles te vertellen over de verwerking van vondstmateriaal. Misschien hebben ze wel bijzondere vondsten uit de Hanzetijd

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Inzet en komst Gelderse SMR beschreven in actieplan

ARNHEM - Gelderland maakt inzichtelijk welke stappen nodig zijn (en gaan worden gezet) om de komst van een SMR mogelijk te maken. Daarvoor is het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren bedacht. Hiermee moet het vergunningentraject en de bouw van deze energievoorziening zo soepel mogelij...

Man uit Zaltbommel krijgt celstraf en tbs voor doodslag

ZALTBOMMEL - De rechtbank veroordeelt een man (26) uit Zaltbommel voor doodslag. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van zes jaar op. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

De man heeft bekend dat hij het slachtoffer in september 2023, een...

Snelheid in binnenstad Zaltbommel moet naar 30 km

ZALTBOMMEL - Max Verstappen racend in de binnenstad van Zaltbommel. Hoe leuk is dat. PvdA Zaltbommel heeft daar andere gedachten bij. 

‘De binnenstad van Zaltbommel wordt met regelmaat - en naar het lijkt in toenemende mate - geconfronteerd met lieden die Max Verstappen imite...