Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nationale Archeologie dag in het Stedelijk Museum Zutphen

Geschreven: 06-06-2023
Nationale Archeologie dag in het Stedelijk Museum Zutphen

Altijd al eens willen weten wat een archeoloog doet? Kom dan tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17 juni naar het Stedelijk Museum Zutphen ('s Gravenhof 4). Het Stedelijk Museum en het Team Archeologie - beide partner in het Erfgoedcentrum Zutphen – bieden jong en oud een gevarieerd archeologisch programma. Een inspirerend uitje voor het hele gezin.  

Al bij de ingang lopen bezoekers de kans een figuur uit de Hanzetijd tegen het lijf te lopen. Tussen 11.00 en 16.00 uur staat de mobiele ArcheoHotspot bij het museum, waar van alles valt te ontdekken. Kinderen kunnen de speurtocht 'Kruip in de huid van de archeoloog' doen door het Stedelijk Museum, er zijn bijzondere archeologische vondsten te bekijken en iedereen kan zelf zien wat er allemaal achter de schermen bij de afdeling archeologie gebeurt.

Tussen Bodemschat en Schroot
De Zutphense en Nederlandse bodem zit vol bijzondere bodemschatten. Iedereen die zelf wel eens iets heeft gevonden waarvan het niet zeker is wat het is en benieuwd is naar de herkomst, kan die vondst aan de archeologen laten zien. In ‘Tussen Bodemschat en Schroot’ vertellen zij de vinder alles over de vondst en iedereen mag ze het hemd van het lijf vragen!

Pijpenkoppen in Zutphen
Speciale aandacht is er dit jaar voor kleipijpen. Wie pijpenkoppen in zijn tuin of op een akker heeft gevonden en wil weten hoe oud dit archeologisch materiaal is en waar het vandaan komt, kan ze ook meenemen. De PKN 'Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen' houdt tijdens de Archeologiedag in Zutphen een determinatiemiddag. Iedereen kan gevonden pijpenkoppen of (complete) tabakspijpen en tabacologische voorwerpen uit een erfenis of van zolder laten onderzoeken.

Met lezingen
Wil je meer weten over de tabakspijpen die in Zutphen zijn gemaakt? Om 12.00 en 15.00 uur geeft Team Archeologie een korte lezing over de Zutphense pijpenmakers en over producten die bij opgravingen aan het licht gekomen zijn.

Volg de vondst
Ga ook mee met de rondleiding langs de verschillende afdelingen van team archeologie: daar laten de mensen van Team Archeologie zien wat er met vondsten gebeurt nadat die zijn opgegraven. Een team van vrijwilligers en archeologen zit deze dag klaar om alles te vertellen over de verwerking van vondstmateriaal. Misschien hebben ze wel bijzondere vondsten uit de Hanzetijd

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Brandweerpost Kerkdriel zet manschappen in het zonnetje Kerkdriel

Zaterdagavond (30-9) hield brandweerpost Kerkdriel de jaarlijkse korpsavond. Bij uitstek ook de avond om jubilarissen in het zonnetje te zetten en vertrekkers te bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. Ook dit jaar kwam er een aantal voor het voetlicht.

Burgemeester Jaco Geurts van de...

Flitsfeitje Berre van Kissing Strangers

Berre werd op 27 oktober 2000 geboren in Schepdaal, Belgie.
Hij verwierf bekendheid door zijn covers op Tiktok. Zijn meest bekeken cover is “Lost without you”, van Freya Ridings. Door zijn enorme populariteit op dit platform kon hij een platencontract tekenen ...

Hans Huibertse nieuwe “parkwachter” Stadspark Zaltbommel

Het Bommelse stadspark heeft een nieuwe parkwachter. Na het vertrek van collega Anton, neemt Hans Huibertse nu het stokje over.

Hans Huibertse is sinds vorige maand aan de slag en nagenoeg dagelijks te vinden in het park. Samen met de bolwerkers Henri, Rodney en Marloes, houdt hij ...