Muskusrattenbeheer Rivierenland is erin geslaagd om in 2023 de muskusrat weer verder terug te dringen naar de grens met Duitsland. Bij de beverrat is dat al een feit. Het werk van zo’n honderd gespecialiseerde muskus- en beverratbestrijders langs de grote rivieren in Gelderland, Holland en Brabant blijft van groot belang voor sterke dijken. Ondertussen vraagt de bever om steeds meer aandacht en inzet.
Muskusratten vormen een risico voor de biodiversiteit en voor de waterveiligheid door graverij in dijken/kades en de natuur. Muskus- en beverratten komen in Nederland van nature niet voor. Deze dieren hebben hier ook nauwelijks natuurlijke vijanden.
Langs de grote rivieren tussen de grens en de zee, het werkgebied van Muskusrattenbeheer Rivierenland, lukt het om de instroom van muskusratten verder te beperken. Hier zet de daling van het aantal vangsten stevig door met min 40 procent naar een totaal van 2.896. Het aantal vangsten daalde het snelst bij Waterschap Rivierenland.
In 2023 werden in Nederland 51.043 muskusratten gevangen, een toename van 5 procent. Door gericht populaties te bestrijden namen de vangsten toe.
Meer gevangen beverratten
De beverrat is al teruggedrongen naar de landsgrens. Nederland heeft geen eigen populatie beverratten meer. Ruim 95 procent van de vangsten vindt plaats direct langs de grens met Duitsland. Door enkele zachte winters en een minder goed georganiseerde bestrijding is de beverratpopulatie in Duitsland nog omvangrijk. Veruit de meeste beverratten vangt men in de Duitse Kreis Kleve en de Achterhoek. Door de beverratten direct langs de grens te vangen, wordt voorkomen dat ze zich opnieuw over het hele land verspreiden. Het aantal beverratvangsten langs de grens steeg in het werkgebied van Muskusrattenbeheer Rivierenland met 182 procent: 855 vangsten in 2023.
Bedreiging biodiversiteit
Muskus- en beverratten vormen ook een bedreiging voor de biodiversiteit. De dieren staan daarom allebei op de Europese lijst van Invasieve soorten.
Ze eten planten als riet en lisdodde weg. Daardoor verdringen ze inheemse diersoorten zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet. Deze vogels leven in het riet, waar ook de muskus- en beverratten hun leefomgeving hebben.
Bevers
Sinds de herintroductie groeit de beverpopulatie en verspreiden ze zich verder door Nederland. Bevers zijn beschermde dieren in heel Europa, dus ook in Nederland. Ze hebben voor- en nadelen voor waterkwaliteit en veiligheid. Zo verhogen bevers de biodiversiteit. Dit komt doordat ze water vasthouden met hun dammen. Helaas veroorzaken de bevers ook schade en brengen ze de waterveiligheid in gevaar door het graven van holen in dijken. Wanneer dit het geval is, grijpen de waterschappen in volgens vaste protocollen en door de provincie verleende ontheffingen.
Bron: Bommelerwaard.net
Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
Rivierenland Radio staat bij ons op in de zaak wij zijn gelegen aan het kanaal DesselTurnhoutSchoten in Arendonk.
Lekkere muziek voor onze a...
Lekkere muziek hoor luister er graag naar
Ik geniet van jullie muziek.
GELDERLAND - Op woensdag 2 juli 2025 wordt David Eissens officieel geïnstalleerd als Statenlid voor Volt Gelderland. Hij volgt Elmar Theune op, die na afloop van de Statenvergadering haar zetel overdraagt. Volt Statenlid Vera Buijs neemt daarbij het fractievoorzitterschap over.
Wie...
AMSTERDAM - Op zondagmiddag 23 november markeert Het Concertgebouw de 50-jarige onafhankelijkheid van Suriname met een feestelijk programma in de Grote Zaal. Op 25 november 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk van Nederland. Een halve eeuw later wordt dit moment herdacht en gevierd met...
EINDHOVEN - Sinds eind 2022 reed de Klusbus door Eindhoven om bewoners te helpen energie en geld te besparen. De Klusbus installeerde kleine energiebesparende maatregelen snel, gratis en effectief. In totaal zijn 15.759 huishoudens bezocht, vooral in wijken waar het risico op energiearmoede groot...