Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Museum EICAS toont werken van Frits Grimmelikhuizen Deventer

Geschreven: 28-11-2023
Museum EICAS toont werken van Frits Grimmelikhuizen Deventer

De Deventer componist en theatermaker Frits Grimmelikhuizen (Utrecht, 1937), exposeert recent werk in Museum EICAS. Als componist en theatermaker is hij vooral bekend van zijn Grims Papieren Theater, tot vorig jaar gevestigd in de Papenstraat in Deventer.

Vanaf het begin van EICAS is Grimmelikhuizen een belangrijke ondersteuner (middels schenkingen en donaties) van ons museum. De directie/ bestuur besloot een kleine expositie van zijn nieuwe werken in te richten als hommage aan zijn werk.

Collages

Hoewel Grimmelikhuizen nu theaterman in ruste is, gaat hij onverminderd door; nu niet meer voor zijn theater, maar voor abstracte collages van gekleurd karton. Grimmelikhuizen combineert vormen en kleuren zorgvuldig. Hij gaat daarbij vaak als een componist te werk: innerlijke muziek, intuïtie en klankkleuren leiden hem.

Van een traditioneel verhalend theater met drama’s, opera’s en sprookjes ontwikkelde Grimmelikhuizen zijn theater tot een totaaltheater waarin muziek, geluid, kleur en licht een hoofdrol spelen. Geïnspireerd door het theaterwerk van de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky, die begin vorige eeuw vorm had gegeven aan de abstracte kunst, maakte Grimmelikhuizen in 1995 een volledig abstract spel: een verhaalloze, tekstloze voorstelling waarin de hoofdrol was toebedeeld aan kleuren, vormen en klanken; een wereld die hem zijn hele leven heeft geboeid en bezig gehouden.

Film

Het stuk werd in de tien jaren daarna meer dan tweeduizend keer opgevoerd, over de gehele wereld. In Covid-tijd maakte hij een sterk ingekorte versie van dit stuk, dat heel veel toeschouwers wist te raken (een film hiervan is in de expositie te zien).

De expositie is net als de andere drie tentoonstellingen te zien tot en met 28 januari 2024.

Rivierenland Radio is in Deventer te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Een visie op een bruisend Eindhoven

EINDHOVEN - 'Sharing the Vibes: Samen naar een bruisend Eindhoven' is een visie op een levendige stad waar mensen graag wonen, werken en verblijven. Er is een breed aanbod aan voorzieningen, zowel overdag als in de nacht. Een bruisend uitgaansleven is daarbij van groot belang, met ruimte voor ver...

Uiterlijk zomer 2025 duidelijkheid voor gebruikers Pand 9

ZALTBOMMEL - Het oude schoolgebouw aan de Van Heemstraweg, voor velen bekend als Pand 9, wordt al jaren gebruikt als centrum door verschillende maatschappelijke organisaties. Bij de start van Pand 9 is afgesproken dat het gebruik van het gebouw in principe voor vijftien jaar zou zijn. Anno 2024 i...

Militairen oefenen in de Bommelerwaard

BOMMELERWAARD - In de week van 15 tot en met 18 juli vindt in de Bommelerwaard een militaire oefening plaats.

De oefening wordt gehouden in het kader van opleiding en training voor militairen van de Koninklijke Landmacht (KL).

Praktisch gezien houdt dit in dat militairen ...