Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Monumenten trekken recordaantal bezoekers Zutphen

Geschreven: 28-09-2023
Monumenten trekken recordaantal bezoekers Zutphen

De monumenten van de gemeente Zutphen hebben dit jaar al een recordaantal bezoekers getrokken. Met meer dan 30.000 bezoekers zijn ze nu al, met nog drie maanden te gaan, het resultaat van vorig jaar voorbij. Eind 2022 stond de teller op 29.009. De grootste publiekstrekker is de Burgerzaal.

Het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen is in 2017 opgericht om de schatten van de stad nog beter toegankelijk te maken voor de stad. Deels gebeurt dat online; steeds grotere delen van de collecties van het archief, monumentenzorg, archeologie en het museum zijn online te raadplegen. Anderzijds gaat dat om de fysieke toegankelijkheid. In de afgelopen zijn al meerdere monumenten aangepast zodat er bezoekers kunnen worden ontvangen. Daarvoor werkt de gemeente samen met ’t Gilde Zutphen: inmiddels tientallen vrijwillige monumentengidsen ontvangen de bezoekers, leiden ze rond en beantwoorden hun vragen. Op dit moment gebeurt dat in de Burgerzaal, de Wijnhuistoren, de Berkelruïne en de Nieuwstadskerk. Volgend jaar komt daar de Bourgonjetoren bij.

Erfgoed beleven

Wethouder Sjoerd Wannet ziet graag dat zowel inwoners als toeristen de kans krijgen dit monumentale erfgoed te beleven. “Erfgoed is de identiteit van onze stad, de monumenten vertellen dat verhaal. Het grote voordeel van onze historische binnenstad is dat die zo goed bewaard is gebleven. Op elke hoek is de historische beleving aanwezig en het is dan ook geen wonder dat wij zo in trek zijn bij toeristen. We houden mensen langer in de stad als ze onze schatten ook echt kunnen beleven, door binnen te kijken, torens te beklimmen en de verhalen van de stad te horen in persoonlijke ontmoetingen met de gidsen. Juist die persoonlijke touch is heel bijzonder, want je merkt in hun verhalen hoe trots ze zijn op onze stad en hoe ze zich identificeren met de geschiedenis. Ze staan ook te popelen om bezoekers in de Bourgonjetoren te ontvangen. Dat zouden wij natuurlijk ook graag willen, maar die wordt eerst omgetoverd tot tentoonstellingsruimte. Daar komt ‘De Hanzeaat’ in, een interactieve presentatie over een belangrijke tijd uit de geschiedenis van de stad, namelijk de Hanzetijd. Zo blijven we ook na het Hanzejaar 2023 dit deel uit het verhaal van Zutphen vertellen.”

Gidsen gezocht

De monumentengidsen van ’t Gilde Zutphen zijn op zoek naar versterking. Voor vragen en aanmelden: monumentengids@gmail.com.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Binky’s Lichtjesfeest Apeldoorn

Dit jaar viert Binky voor het eerst het Binky’s Lichtjesfeest. Rondom de kerst gaat Binky maar liefst 5 avonden open! Het park wordt nog mooier gemaakt en aangekleed met heel veel lichtjes en vrolijke opblaasfiguren. Loop de lichtjesroute, ga op de foto met (kerst) Binky en geniet bij het k...

Flitsfeitje Roxy Dekker van Satisfyer

De pas 18-jarige Roxy Dekker zingt al van kleins af aan en heeft al zangles gehad van Babette Labeij.
Ze ging pas geleden viraal op Tiktok. Met  “Anne-Fleur vakantie” beschreef ze op grappige wijze een vakantie van een “typische Anne-Fleur uit het Gooi”.
...

Kerstconcert Collegium Altena

Wat is een kerst zonder zingen? Wat is een kerst zonder koor?

Al bij de geboorte van het kindje Jezus werd er gezongen. De herders op het veld zien plotseling een grote hoeveelheid engelen die God loven en prijzen. Hoe? Door te zingen!

Het is de mens gegeven iets van deze muzi...