Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Meet & Greet met de maquettebouwer Zutphen

Geschreven: 16-10-2023
Meet & Greet met de maquettebouwer Zutphen

Ongeveer een jaar geleden legde Constant Willems de laatste hand aan de maquette ‘Zutphen in 1485’. Het jaar 1485 is niet zomaar uitgekozen. In de Hanzetijd floreerde de stad en in 1485 bouwde Zutphen de eerste brug over de IJssel. Was de stad tot 1485 vooral gericht op de steeds moeilijker wordende handel via de rivier en de Hanzevaart naar Noord-Europa, met de komst van de brug zette ze in op de handel over land en jaarmarkten. Uit diezelfde tijd stammen ook de kerkuitbreidingen, de torenspits op de Walburgistoren, de Drogenapstoren, de Bourgonjetoren en het stadhuis.

Vijf jaar bouwen

De bouw van de maquette was een omvangrijk, vijf jaar durend proces. Samen met stadsarcheoloog Michel Groothedde en bouwhistoricus Jeroen Krijnen van de gemeente Zutphen deed Willems uitgebreid onderzoek naar de stad in 1485 om die zo waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen vormgeven. Tegelijkertijd bouwde hij huisje voor huisje de stad in schaal 1op 500; eerste de oude stad, toen de Nieuwstad en tot slot de Spittaalstad.

Vragen stellen

Al die tijd werd Willems gevolgd door de Zutphense filmmaker John Post. De documentaire die hij hierover maakte was al eerder te zien in Luxor en op 10 en 17 oktober in twee delen uitgezonden door TV Gelderland. Aanstaande zondag kan iedereen zelf van de maker horen hoe hij te werk is gegaan. Tijdens de Meet & Greet kun je de bouwer zelf bevragen over dit unieke project. Hoe is het onderzoek gedaan? Welke bronnen zijn gebruikt? Wierp dit een ander licht op de geschiedenis? En natuurlijk: hoe bouwde hij de stad na? Welke materialen gebruikte hij? En hoe maakte hij keuzes?

Eindresultaat

Na een presentatie van ongeveer drie kwartier neemt Constant Willems de bezoekers mee naar de maquette om samen het indrukwekkende eindresultaat te bekijken. Ook daar kan hij nog honderduit vertellen over het project en kun je vragen stellen.

De ‘Meet & Greet’ start zondag 22 oktober om 14.00 uur in het auditorium van de Musea Zutphen aan ’s Gravenhof 4 in Zutphen. Kaarten kosten 5 euro per persoon. Wie behalve de maquette daarna ook nog de rest van het museum wil bezoeken kan daarvoor een apart kaartje kopen.

Maand van de Geschiedenis

De ‘Meet & Greet’ is een activiteit van het Stedelijk Museum Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen in het kader van de Maand van de Geschiedenis. In de hele maand oktober zijn er rondleidingen, lezingen en workshops. Op zondag 29 oktober staat er bijvoorbeeld nog een rondleiding door de tentoonstelling De Hertog en de Hanze in het museum en op de erfgoedportal is een webtentoonstelling ingericht over 

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D
 


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Rick Questro
Rick Questro
Rick Questro
Laatste berichten
Binky’s Lichtjesfeest Apeldoorn

Dit jaar viert Binky voor het eerst het Binky’s Lichtjesfeest. Rondom de kerst gaat Binky maar liefst 5 avonden open! Het park wordt nog mooier gemaakt en aangekleed met heel veel lichtjes en vrolijke opblaasfiguren. Loop de lichtjesroute, ga op de foto met (kerst) Binky en geniet bij het k...

Flitsfeitje Roxy Dekker van Satisfyer

De pas 18-jarige Roxy Dekker zingt al van kleins af aan en heeft al zangles gehad van Babette Labeij.
Ze ging pas geleden viraal op Tiktok. Met  “Anne-Fleur vakantie” beschreef ze op grappige wijze een vakantie van een “typische Anne-Fleur uit het Gooi”.
...

Kerstconcert Collegium Altena

Wat is een kerst zonder zingen? Wat is een kerst zonder koor?

Al bij de geboorte van het kindje Jezus werd er gezongen. De herders op het veld zien plotseling een grote hoeveelheid engelen die God loven en prijzen. Hoe? Door te zingen!

Het is de mens gegeven iets van deze muzi...