Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Meet & Greet met de maquettebouwer Zutphen

Geschreven: 16-10-2023
Meet & Greet met de maquettebouwer Zutphen

Ongeveer een jaar geleden legde Constant Willems de laatste hand aan de maquette ‘Zutphen in 1485’. Het jaar 1485 is niet zomaar uitgekozen. In de Hanzetijd floreerde de stad en in 1485 bouwde Zutphen de eerste brug over de IJssel. Was de stad tot 1485 vooral gericht op de steeds moeilijker wordende handel via de rivier en de Hanzevaart naar Noord-Europa, met de komst van de brug zette ze in op de handel over land en jaarmarkten. Uit diezelfde tijd stammen ook de kerkuitbreidingen, de torenspits op de Walburgistoren, de Drogenapstoren, de Bourgonjetoren en het stadhuis.

Vijf jaar bouwen

De bouw van de maquette was een omvangrijk, vijf jaar durend proces. Samen met stadsarcheoloog Michel Groothedde en bouwhistoricus Jeroen Krijnen van de gemeente Zutphen deed Willems uitgebreid onderzoek naar de stad in 1485 om die zo waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen vormgeven. Tegelijkertijd bouwde hij huisje voor huisje de stad in schaal 1op 500; eerste de oude stad, toen de Nieuwstad en tot slot de Spittaalstad.

Vragen stellen

Al die tijd werd Willems gevolgd door de Zutphense filmmaker John Post. De documentaire die hij hierover maakte was al eerder te zien in Luxor en op 10 en 17 oktober in twee delen uitgezonden door TV Gelderland. Aanstaande zondag kan iedereen zelf van de maker horen hoe hij te werk is gegaan. Tijdens de Meet & Greet kun je de bouwer zelf bevragen over dit unieke project. Hoe is het onderzoek gedaan? Welke bronnen zijn gebruikt? Wierp dit een ander licht op de geschiedenis? En natuurlijk: hoe bouwde hij de stad na? Welke materialen gebruikte hij? En hoe maakte hij keuzes?

Eindresultaat

Na een presentatie van ongeveer drie kwartier neemt Constant Willems de bezoekers mee naar de maquette om samen het indrukwekkende eindresultaat te bekijken. Ook daar kan hij nog honderduit vertellen over het project en kun je vragen stellen.

De ‘Meet & Greet’ start zondag 22 oktober om 14.00 uur in het auditorium van de Musea Zutphen aan ’s Gravenhof 4 in Zutphen. Kaarten kosten 5 euro per persoon. Wie behalve de maquette daarna ook nog de rest van het museum wil bezoeken kan daarvoor een apart kaartje kopen.

Maand van de Geschiedenis

De ‘Meet & Greet’ is een activiteit van het Stedelijk Museum Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen in het kader van de Maand van de Geschiedenis. In de hele maand oktober zijn er rondleidingen, lezingen en workshops. Op zondag 29 oktober staat er bijvoorbeeld nog een rondleiding door de tentoonstelling De Hertog en de Hanze in het museum en op de erfgoedportal is een webtentoonstelling ingericht over 

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D
 


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Een visie op een bruisend Eindhoven

EINDHOVEN - 'Sharing the Vibes: Samen naar een bruisend Eindhoven' is een visie op een levendige stad waar mensen graag wonen, werken en verblijven. Er is een breed aanbod aan voorzieningen, zowel overdag als in de nacht. Een bruisend uitgaansleven is daarbij van groot belang, met ruimte voor ver...

Uiterlijk zomer 2025 duidelijkheid voor gebruikers Pand 9

ZALTBOMMEL - Het oude schoolgebouw aan de Van Heemstraweg, voor velen bekend als Pand 9, wordt al jaren gebruikt als centrum door verschillende maatschappelijke organisaties. Bij de start van Pand 9 is afgesproken dat het gebruik van het gebouw in principe voor vijftien jaar zou zijn. Anno 2024 i...

Militairen oefenen in de Bommelerwaard

BOMMELERWAARD - In de week van 15 tot en met 18 juli vindt in de Bommelerwaard een militaire oefening plaats.

De oefening wordt gehouden in het kader van opleiding en training voor militairen van de Koninklijke Landmacht (KL).

Praktisch gezien houdt dit in dat militairen ...