Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Meet & Greet met de maquettebouwer Zutphen

Geschreven: 16-10-2023
Meet & Greet met de maquettebouwer Zutphen

Ongeveer een jaar geleden legde Constant Willems de laatste hand aan de maquette ‘Zutphen in 1485’. Het jaar 1485 is niet zomaar uitgekozen. In de Hanzetijd floreerde de stad en in 1485 bouwde Zutphen de eerste brug over de IJssel. Was de stad tot 1485 vooral gericht op de steeds moeilijker wordende handel via de rivier en de Hanzevaart naar Noord-Europa, met de komst van de brug zette ze in op de handel over land en jaarmarkten. Uit diezelfde tijd stammen ook de kerkuitbreidingen, de torenspits op de Walburgistoren, de Drogenapstoren, de Bourgonjetoren en het stadhuis.

Vijf jaar bouwen

De bouw van de maquette was een omvangrijk, vijf jaar durend proces. Samen met stadsarcheoloog Michel Groothedde en bouwhistoricus Jeroen Krijnen van de gemeente Zutphen deed Willems uitgebreid onderzoek naar de stad in 1485 om die zo waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen vormgeven. Tegelijkertijd bouwde hij huisje voor huisje de stad in schaal 1op 500; eerste de oude stad, toen de Nieuwstad en tot slot de Spittaalstad.

Vragen stellen

Al die tijd werd Willems gevolgd door de Zutphense filmmaker John Post. De documentaire die hij hierover maakte was al eerder te zien in Luxor en op 10 en 17 oktober in twee delen uitgezonden door TV Gelderland. Aanstaande zondag kan iedereen zelf van de maker horen hoe hij te werk is gegaan. Tijdens de Meet & Greet kun je de bouwer zelf bevragen over dit unieke project. Hoe is het onderzoek gedaan? Welke bronnen zijn gebruikt? Wierp dit een ander licht op de geschiedenis? En natuurlijk: hoe bouwde hij de stad na? Welke materialen gebruikte hij? En hoe maakte hij keuzes?

Eindresultaat

Na een presentatie van ongeveer drie kwartier neemt Constant Willems de bezoekers mee naar de maquette om samen het indrukwekkende eindresultaat te bekijken. Ook daar kan hij nog honderduit vertellen over het project en kun je vragen stellen.

De ‘Meet & Greet’ start zondag 22 oktober om 14.00 uur in het auditorium van de Musea Zutphen aan ’s Gravenhof 4 in Zutphen. Kaarten kosten 5 euro per persoon. Wie behalve de maquette daarna ook nog de rest van het museum wil bezoeken kan daarvoor een apart kaartje kopen.

Maand van de Geschiedenis

De ‘Meet & Greet’ is een activiteit van het Stedelijk Museum Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen in het kader van de Maand van de Geschiedenis. In de hele maand oktober zijn er rondleidingen, lezingen en workshops. Op zondag 29 oktober staat er bijvoorbeeld nog een rondleiding door de tentoonstelling De Hertog en de Hanze in het museum en op de erfgoedportal is een webtentoonstelling ingericht over 

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D
 


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Grote veiligheidscontrole Zaltbommel levert 44.000 euro op en meer

ZALTBOMMEL - Donderdag (18-4) vond in Zaltbommel een grootschalige integrale veiligheidscontrole plaats. Met deze actie wil de overheid de veiligheid vergroten en criminele activiteiten voorkomen. Tien partijen sloegen er de handen voor ineen.

Politie, Afvalverwijdering Rivierenland (AV...

Beleeftuin Zorgcentrum ’t Slot Dierenbeweegpad Gameren feestelijk geopend

GAMEREN - Woensdag (17-4) opende Zorgcentrum ’t Slot in Gameren de prachtig aangelegde Beleeftuin op feestelijk wijze. De tuin is onderdeel van het nieuwe Gamerse dierenbeweegpad dat met medewerking van Welzijn Bommelerwaard van start ging.

De tuin is speciaal aangelegd voor de be...

Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...