Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Meer woningen op het dak in Gelderland

Geschreven: 18-04-2024
Meer woningen op het dak in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de hoogte in bouwen. Ze gaat gemeenten en woningcorporaties helpen om 12.000 ‘optopwoningen’ te bouwen op daken van gebouwen. Door de bestaande woningvoorraad beter te benutten wil de provincie de bouw van betaalbare woningen in Gelderland versnellen.

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil: ‘De woningnood is hoog. Nieuwbouw alleen is niet genoeg om door de wooncrisis te komen. We moeten slimmer omgaan met de woningen die er al zijn door woningen te splitsen en meer woningen op het dak te bouwen’.

Woningsplitsen en Optoppen

Woningsplitsen, woningdelen en optoppen biedt veel kansen volgens adviesbureau STEC. Door verdiepingen toe te voegen aan bestaande gebouwen kunnen er in potentie 23.000 woningen worden bijgebouwd in Gelderland. Meer dan 20% van de 104.000 woningen die er moeten worden gebouwd tot 2030.

Sneller, goedkoper en minder ruimte

Nieuwbouw heeft het lastig door gestegen bouwkosten en een tekort aan bouwlocaties. ‘Het optoppen van woningen is sneller, goedkoper en neemt minder ruimte in beslag’, zegt  Vreugdenhil. ‘Met de bouw van 12.000 optopwoningen besparen we 300 ha aan bouwgrond en 1 mln ton aan grondstoffen’. Optopwoningen moeten er in 2 jaar staan.

Betaalbare (optop)woningen

Er is een mismatch op de woningmarkt. De meeste woningen die vrijkomen zijn gezinswoningen, terwijl dan de helft van de woningzoekenden alleenstaand is. Het voordeel van de optopwoningen is dat ze vaak kleiner en goedkoper zijn. ‘Dat is goed nieuws voor starters op de woningmarkt’, zegt Vreugdenhil. ‘Een nieuwbouwwoning is voor veel starters vaak al niet meer betaalbaar’.

Optopteam en Quickscan

De provincie zet een Optopteam in om gemeenten en woningcorporaties te helpen met het optoppen van woningen. Zij voeren een Quick Scan uit om de mogelijkheden voor optoppen in de gemeente in kaart te brengen. Het versnellingsteam woningbouw  anv de provincie helpt bij de uitvoering van de optopplannen.

1e (op)Toppers: Woonstede en Ede

Het komende jaar gaat de provincie 3 pilots uitvoeren met gemeenten en corporaties. Dirk Vreugenhil maakte vandaag de 1e (op)Toppers bekend: gemeente Ede en woningcorporatie Woonstede. Met het Optopteam voeren zij een quickscan uit en gaan ze 6 gebouwen optoppen met woningen. Het doel is dat de eerste woningen eind 2025 op het dak staan. De komende vijf jaar moet dit worden uitgebouwd tot 12.000 optopwoningen verspreid over Gelderland. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...