Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Maasdriel onderzoekt mogelijkheden opvang (meer) vluchtelingen Maasdriel

Geschreven: 19-10-2023
Maasdriel onderzoekt mogelijkheden opvang (meer) vluchtelingen Maasdriel

Naar aanleiding van de ophanden zijnde Spreidingswet gaat de gemeente Maasdriel onderzoek doen naar meer opvangmogelijkheden voor vluchtelingen. Op dit moment worden 300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij EuroParcs aan de Maas in Maasdriel en bijna 20 bij inwoners thuis.  

Wethouder Michiel Alexander De Raaf legt uit Het is nog niet duidelijk of we in Maasdriel meer vluchtelingen gaan opvangen dan we nu al doen. En zo ja, welke doelgroepen, voor hoe lang en waar. Maar we bereiden ons hier wel alvast samen met inwoners en ondernemers op voor. We gaan komende tijd onderzoeken op welke manier we een bijdrage kunnen leveren. We willen daarom graag weten wat er volgens inwoners en ondernemers nodig is om vluchtelingenopvang goed te regelen in Maasdriel.”

Gemeente Maasdriel verkent vier scenario’s en betrekt bij de uitwerking ervan de inbreng van inwoners en ondernemers die kunnen reageren via een vragenlijst.

Vier scenario’s 
A. De gemeente overweegt om de opvang van Oekraïners op EuroParcs aan de Maas te verlengen. Het einde van de oorlog lijkt nog niet in zicht, het verlengen van de opvang biedt Oekraïners die hier hun plek hebben gevonden rust en continuïteit. Ook zit deze opvang de vraag/aanbod van koop- en huurwoningen niet in de weg.

B. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om flexwoningen te bouwen om aan de Maasdrielse woningbehoefte te voldoen voor woonurgenten, senioren en jongeren. De bouw van flexwoningen biedt ook plaats om statushouders sneller te kunnen plaatsen. Als het gaat om het huisvesten van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) dan heeft iedere gemeente een taakstelling van het Rijk waaraan voldaan moet worden. Voor 2023 is de taakstelling voor Maasdriel om 72 statushouders te huisvesten. De vraag naar woningen is helaas nog altijd groter dan het aanbod. Daarom moeten statushouders vaak lang wachten op een woning. Om die reden inventariseert de gemeente waar flexwoningen voor deze doelgroepen mogelijk zouden zijn.

C. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor eventuele (kleinschalige) opvang van jonge vluchtelingen in Maasdriel. Er is een groot tekort aan huisvesting voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV'ers). Dit zijn jongeren (onder de 18 jaar) die zonder ouders of begeleiders naar Nederland kwamen om asiel aan te vragen. Het COA heeft aangegeven dit jaar nog 4.700 plekken nodig te hebben. Het COA begeleidt de jongeren 24/7 op kleinere opvanglocaties (20 tot 50 personen).

D. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor het realiseren van een noodopvanglocatie voor de duur van ongeveer twaalf 12 maanden voor circa honderd vluchtelingen.

Onderzoek
De gemeente geeft aan het belangrijk te vinden dat de opvang voor vluchtelingen op een goede manier blijft verlopen, voor inwoners en ondernemers van Maasdriel als ook voor vluchtelingen. U kunt via een (online) vragenlijst laten weten wat u ervaringen zijn met de huidige opvang van Oekraïners in Maasdriel en wat uw ideeën en zorgen zijn voor de opvang van vluchtelingen in de breedste zin van het woord. Dit kan van 23 oktober tot 6 november via vluchtelingenmaasdriel.nl

Wie liever een papieren vragenlijst invult, belt vanaf 23 oktober met onderzoeksbureau Citisens via 08007575755 (gratis) of haalt vanaf 23 die datum een vragenlijst op het gemeentehuis in Kerkdriel.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Maasdriel te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Vrijdag 7 juni Vunderkeloop in Macharen

OSS - Op vrijdag 7 juni is in Macharen de vierde wedstrijd van het Maasland Run Classic circuit 2024: de Vunderkeloop. Iedere hardloper, jong of oud, beginner of gevorderde, kan aan deze wedstrijd meedoen. Naast een 10 en een 5 kilometerwedstrijd is er speciaal voor alle jonge hardlopers een jeug...

Stand van zaken woningbouw op digitale Woningbouwkaart

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven heeft een publieke digitale Woningbouwkaart waarop te zien is hoe het staat met de woningbouwprojecten in de stad. Eindhoven groeit hard en er zijn veel extra woningen nodig. Daarom wordt er de komende jaren veel gebouwd. Er zijn 40.000 extra woningen nodig tot 2040...

HAS green academy en gemeente Oss vieren 10-jarige samenwerking

OSS - Op maandag 27 mei van 18.00 – 22.00 uur vieren de HAS en gemeente Oss hun tienjarige samenwerking. Dat doen ze tijdens het Agrifood Oss Diner in de Weverij in Oss. Tijdens het diner staan wethouder Frank den Brok en voorzitter CvB Reggy van der Wielen stil bij deze bijzondere mijlpaal...