Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Maasdriel onderzoekt mogelijkheden opvang (meer) vluchtelingen Maasdriel

Geschreven: 19-10-2023
Maasdriel onderzoekt mogelijkheden opvang (meer) vluchtelingen Maasdriel

Naar aanleiding van de ophanden zijnde Spreidingswet gaat de gemeente Maasdriel onderzoek doen naar meer opvangmogelijkheden voor vluchtelingen. Op dit moment worden 300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij EuroParcs aan de Maas in Maasdriel en bijna 20 bij inwoners thuis.  

Wethouder Michiel Alexander De Raaf legt uit Het is nog niet duidelijk of we in Maasdriel meer vluchtelingen gaan opvangen dan we nu al doen. En zo ja, welke doelgroepen, voor hoe lang en waar. Maar we bereiden ons hier wel alvast samen met inwoners en ondernemers op voor. We gaan komende tijd onderzoeken op welke manier we een bijdrage kunnen leveren. We willen daarom graag weten wat er volgens inwoners en ondernemers nodig is om vluchtelingenopvang goed te regelen in Maasdriel.”

Gemeente Maasdriel verkent vier scenario’s en betrekt bij de uitwerking ervan de inbreng van inwoners en ondernemers die kunnen reageren via een vragenlijst.

Vier scenario’s 
A. De gemeente overweegt om de opvang van Oekraïners op EuroParcs aan de Maas te verlengen. Het einde van de oorlog lijkt nog niet in zicht, het verlengen van de opvang biedt Oekraïners die hier hun plek hebben gevonden rust en continuïteit. Ook zit deze opvang de vraag/aanbod van koop- en huurwoningen niet in de weg.

B. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om flexwoningen te bouwen om aan de Maasdrielse woningbehoefte te voldoen voor woonurgenten, senioren en jongeren. De bouw van flexwoningen biedt ook plaats om statushouders sneller te kunnen plaatsen. Als het gaat om het huisvesten van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) dan heeft iedere gemeente een taakstelling van het Rijk waaraan voldaan moet worden. Voor 2023 is de taakstelling voor Maasdriel om 72 statushouders te huisvesten. De vraag naar woningen is helaas nog altijd groter dan het aanbod. Daarom moeten statushouders vaak lang wachten op een woning. Om die reden inventariseert de gemeente waar flexwoningen voor deze doelgroepen mogelijk zouden zijn.

C. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor eventuele (kleinschalige) opvang van jonge vluchtelingen in Maasdriel. Er is een groot tekort aan huisvesting voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV'ers). Dit zijn jongeren (onder de 18 jaar) die zonder ouders of begeleiders naar Nederland kwamen om asiel aan te vragen. Het COA heeft aangegeven dit jaar nog 4.700 plekken nodig te hebben. Het COA begeleidt de jongeren 24/7 op kleinere opvanglocaties (20 tot 50 personen).

D. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor het realiseren van een noodopvanglocatie voor de duur van ongeveer twaalf 12 maanden voor circa honderd vluchtelingen.

Onderzoek
De gemeente geeft aan het belangrijk te vinden dat de opvang voor vluchtelingen op een goede manier blijft verlopen, voor inwoners en ondernemers van Maasdriel als ook voor vluchtelingen. U kunt via een (online) vragenlijst laten weten wat u ervaringen zijn met de huidige opvang van Oekraïners in Maasdriel en wat uw ideeën en zorgen zijn voor de opvang van vluchtelingen in de breedste zin van het woord. Dit kan van 23 oktober tot 6 november via vluchtelingenmaasdriel.nl

Wie liever een papieren vragenlijst invult, belt vanaf 23 oktober met onderzoeksbureau Citisens via 08007575755 (gratis) of haalt vanaf 23 die datum een vragenlijst op het gemeentehuis in Kerkdriel.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Maasdriel te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Binky’s Lichtjesfeest Apeldoorn

Dit jaar viert Binky voor het eerst het Binky’s Lichtjesfeest. Rondom de kerst gaat Binky maar liefst 5 avonden open! Het park wordt nog mooier gemaakt en aangekleed met heel veel lichtjes en vrolijke opblaasfiguren. Loop de lichtjesroute, ga op de foto met (kerst) Binky en geniet bij het k...

Flitsfeitje Roxy Dekker van Satisfyer

De pas 18-jarige Roxy Dekker zingt al van kleins af aan en heeft al zangles gehad van Babette Labeij.
Ze ging pas geleden viraal op Tiktok. Met  “Anne-Fleur vakantie” beschreef ze op grappige wijze een vakantie van een “typische Anne-Fleur uit het Gooi”.
...

Kerstconcert Collegium Altena

Wat is een kerst zonder zingen? Wat is een kerst zonder koor?

Al bij de geboorte van het kindje Jezus werd er gezongen. De herders op het veld zien plotseling een grote hoeveelheid engelen die God loven en prijzen. Hoe? Door te zingen!

Het is de mens gegeven iets van deze muzi...